Barnebokfavoritter fra 2020 - boktips til yngre barn.

Innhold

Barne - og ungdomsbibliotekarene hos oss leser mange bøker i løpet av et år. Hver for seg og sammen har de stor bokkunnskap. Her er noen av favoritter.

Barne- og ungdomsavdelingen på Larvik bibliotek

Hvert eneste år er de rundt i skoler og barnehager og formidler bøker til leselystne barn og til de som kanskje ikke egentlig er så glade i å lese før de finner den rette boken. Det er ikke alltid så lett å finne frem til akkurat den boka som er spennende nok, morsom nok, som handler om akkurat det den enkelte er interessert i, eller som lærer deg nettopp det du vil vite og er nysgjerrig på. Det kan man ofte trenge litt hjelp til.
For oss på biblioteket er leselyst i fokus. Det å finne frem til akkurat DEN boka som passer til den enkelte,- det er det vi brenner for. 2020 ble spesielt på mange måter – klassebesøkene på skolene var det mindre av og besøk av klasser på biblioteket var det heller ikke mye av. Men det ble like fullt utgitt en god del bøker. Og de ansatte på barneavdelingen har pløyd seg gjennom mange av disse. 
Bokanbefalingene ble første gang publisert i Østlandsposten 26. januar 2021

Eileen anbefaler

Eileen sine tips til bøker de yngste barna

Foto av Eileen

Bildebøker

Dovendyret og sommerfuglen av Anne Sverdrup-Thygeson. 

Dette er den bildeboka som helt klart fascinerte meg mest i 2020. Om dovendyret som er så langsom at hun kun klatrer ned fra trærne for å bæsje en gang iblant. Og da, mens hun er nede, så flyr sommerfuglene som bor i pelsen hennes ned og legger egg i bæsjen. Så flyr de fort tilbake inn i pelsen og blir med på dovendyrets langsomme ferd opp i treet igjen. 
Tegning. Ansiktet til et dovendyr. Bokomslag.

Nydelige illustrasjoner laget av forfatteren i samarbeid med Bård Sletvold Torkildsen. 

Lillebror er ny som månen av Åse Ombudstvedt

Fantastiske illustrasjoner laget av Jens Kristensen. Boka handler om jenta som får en lillebror og tror at hun ikke lenger er ønsket. Hun rømmer ut og opp i et stort eiketre, der vil hun bli. Hun treffer et sympatisk ekorn, som både lytter og stiller de riktige spørsmålene. Tema er altså søsken og sjalusi, men kontakten med trær (og ekorn) er også viktig.

Tegning. Et barn med et ekorn på skulderen. Bokomslag.

Fantastiske Narve - Havets enhjørning av Ben Clanton

Narve har bare et horn, som en ekte enhjørning skal ha, men han lever i havet og er egentlig en narhval. Han er en morsom fyr, mens bestevennen Manet er litt mer seriøs og engstelig av seg. Bøkene leveres med smilegaranti, og jeg må innrømme at jeg lo høyt av ordspillene i boka. Lettlest og med enkle strektegninger gjør boka perfekt for barn som akkurat har lært å lese selv. Også fin å lese sammen.

Tegning av en hvalunge med enhjørninghorn. Bokomslag

Helga anbefaler 

Helga har noen favoritter fra bokåret 2020. 

Foto av Helga

Bildebøker 

Surpomp av Suzanne og Max Lang

Sjimpansen Jim Pansen våkner en dag og kjenner at alt er helt feil. Og hvem har ikke gjort det? De andre dyrene gjør alt de kan for å få ham i bedre humør. Bildene viser hvor gretten Jim er og hva han forsøker å gjøre for at han skal bli mindre sur, uten at det hjelper det minste grann. For det er ikke alltid det vi viser på utsiden stemmer med hvordan vi har det inni oss.

Tegning av en sur ape. Bokomslag.

Surpomp er en herlig hyllest til både små og store som har hatt en dårlig dag.

Sjørøvere! av John London og Matt Hunt

Thomas bor på en øy og holder utkikk etter sjørøvere hver dag. «Sjørøverne kommer», roper han, og alle springer for å gjemme seg. Men ingen sjørøvere kommer. Dette gjentar seg flere ganger, så hva skjer når sjørøverne kommer på ordentlig?

En artig og overraskende vri på fabelen Gutten som ropte ulv.

Bokomslag.

Bukkene Bruse drar til Syden av Bjørn R. Rørvik og Gry Moursund

Dette er den fjerde boka om Bukkene Bruse der bildebokskaperne boltrer seg i sitt eget alternative bukkenebruseunivers. Bukkene har vært både på setra og på badeland i ferien før. Nå vil de reise til Syden. Spørsmålet er om det finnes troll der. Det tror ikke bukkene, for det er jo så mye sol i Syden. 

Tegning av de tre bukkene Bruse på en sandstrand. Bokomslag.

Ting går imidlertid ikke helt etter planen, men når trollet dukker opp klarer selvfølgelig de tre bukkene Bruse å lure det i kjent stil.

Burlesk humor og mange morsomme detaljer i både teksten og illustrasjonene.

Leggetid av Frode Grytten

Pappa vil at jenta skal sove, mens jenta vil at pappa skal lese en bok til. Ingen kjedelig godnattfortelling, men en bok som handler om henne. Da er det bare for far og datter å bruke fantasien og dikte sammen. Alt kan skje! De fargerike og sprelske illustrasjonene viser det. 

En kreativ og annerledes godnatthistorie.

tegning. En voksen med med en bok i hånden og et barn på fanget. Bokomslag.

Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen og Camilla Kuhn

Ulf føler seg ikke helt i form. Han skjønner ikke hva som er i veien. Alt er trist og grått. Det hjelper ikke å treffe verken slekt, venner eller andre eksistenser. Selv ikke en tur på stranda bidrar til at han kjenner seg bedre. Kanskje han er syk? Hos doktoren får Ulf et veldig overraskende svar, og han blir tvunget til å legge noen nye planer. Planer som skaper en stor forandring i livet hans, og som bringer fargene inn i livet igjen. 

Illustratøren får fram det alvorlige temaet på en humoristisk måte.

Denne bildeboka om ensomhet er full av svart humor og kan fungere som trøst til de som trenger det.

Småbarn

En venn i mørket av Lucinda Riley

Tim har flyttet fra byen til et hus på landet. Om kvelden hører han lyder og ser noen skumle øyne utenfor vinduet. Tenk om det er et monster?

I nabohuset bor bonden Oskar. Han vil gjerne hjelpe Tim, og drømmeengelen Angelina vet akkurat hva hun må gjøre for at Tim skal slippe å være redd.

Historien passer til høytlesning for alle som er eller har vært mørkeredde.

Tegning av en liten gutt som sitter i en seng med pysj på. En bamse og en fe. Bokomslag.

Den lille mareritt-butikken og kile-krisen av Magdalena Hai og Teemu Juhani

Modige Nina ønsker seg sykkel, men mangler penger. Hun trenger en jobb! I den lille mareritt-butikken har eieren fått latterkrampe. Noen har strødd kilepulver på ham. Nina bestemmer seg for å hjelpe. Sammen med det pysete spøkelset Petter drar hun på jakt etter et motmiddel i den rotete butikken. Kanskje hun kan bli butikk-assistent?

Boka er passe nifs og ganske morsom.

Tegning. Ei jente, noen hyller med krukker, en blekksprut, et spøkelse. Bokomslag.

Familien Naskerud og bursdagskuppet av Anders Sparring og Per Gustavsson

Bli med hjem til familien Naskerud! Der lyver og stjeler alle sammen, bortsett fra storebror Emil. Han har snart bursdag, og det eneste han ønsker seg er en kjempestor polkagris-slikkepinne. Den står utstilt i vinduet til Godtebutikken, og familien gjør alt de kan får å få tak i slikkepinnen. 

Det er ikke lett når naboen er politi.

Tegning av to voksne, to barn og en hund som bryter seg inn gjennom et gulv. Bokomslag.

Hvis du har lyst på en historie som får deg i godt humør kan du prøve denne. PS: Ærlighet varer lengst.

Hvem bor i kjelleren? av Mats Wänblad og Pelle Forshed

Ebba ønsker seg et kjæledyr, men pappa sier nei. Hun har heldigvis en bestevenn som heter Boris. Han bor sammen med monsterfamilien sin og varulven Kosegutt og gribben Polly. En dag ser Ebba og Boris et par gule øyne i kjellervinduet. Er det noen som tør å gå ned for å finne ut hvem det kan være?

Det finnes mange bøker i serien om Ebba og Boris, og alle er litt skumle og lette å lese.

Tegning. Et spøkelse med dress på, kandelaber med brennende lys går ned en trapp. Bokomslag.

Susanne anbefaler

Susanne trekker frem to bildebøker som hun likte godt.

Susanne med snø på lua og bøker i hendene.

Bare rør av Ragnar Aalbu

Dette er siste bok i den såkalte «Muldvarptrilogien». I denne boken møter vi brødrene Ellefsen og Tollefsen som driver transportbyrå. Når Bjørnen ber dem om å frakte en stor stein opp på et høyt fjell, sier de ja. Men det skal vise seg å få store og dramatiske konsekvenser.

Fortellingene til Ragnar Aalbu er morsomme og underfundige, både for små og store lesere.

Grafikk. En tjukk elefant med snekkerbukse og en tynn elg på en arbeidsplass. Bokomslag.

Prinsesse Henrik av Michaël Escoffier

Det skal være karneval i barnehagen og Henrik har skal være prinsesse. Sånn er det bare. Alle kan kle seg ut som det de vil. Men det er ganske slitsomt å være prinsesse. Høyhælte sko er vonde å gå med, han snubler i kjolen og ingen riddere vil leke med ham. Heldigvis er dragen Sara der.

En kjempefin fortelling om å våge å være annerledes, og stå for det man mener.

Tegning av Henrik i prinsessekjole og gullkrone. Bokomslag.
Til toppen