Barnebokfavoritter fra 2020

Innhold

Her får du barneavdelingens anbefalinger til noen gode bøker for større barn.

For oss på biblioteket er leselyst i fokus!
Derfor er det viktig å finne frem til akkurat DEN boka som passer til den enkelte.  
2020 ble spesielt på mange måter – klassebesøkene på skolene var det mindre av og besøk av klasser på biblioteket var det heller ikke mye av. Men det ble like fullt utgitt en god del bøker. De ansatte på barneavdelingen har pløyd seg gjennom mange av disse. Og de har noen favoritter. 

Susanne anbefaler

Ikke akkurat Lykke av Monika Steinholm

Lykke hater gym, og hun hater svømming. Hun hater at folk disser henne fordi hun er større enn dem. Men hun elsker rap, og hun elsker den lokale rapartisten Kong Hades. Tenk om hun kunne få en mulighet til å få ham til å høre tekstene hennes? Når anledningen dukker opp går det imidlertid ikke som Lykke har tenkt seg.
En nydelig fortelling om utenforskap, vennskap og slampoesi som treffer rett i hjertet.

Jo har skjedd av Kristine Rui Slettebakken

Frida er god til å spurte. Hun tar gjerne noen spurtrunder i storefri mens hun tenker på hvordan hun skal svare reporterne som er imponert over spurtegenskapene hennes når hun har blitt proff fotballspiller. Men de andre jentene på skolen synes Frida er rar. De står der i de rosa boblejakkene sine og ler mens de kaster på håret. Særlig Marthe med H. En dag står en ny gutt i døra til klasserommet. Han heter Jo, har krøller og mellomrom mellom tennene og verdens lengste skjerf. Og han vil gjerne bli kjent med Frida. Det er bare det at han vil gjerne bli kjent med Marthe også.
Varm og fin fortelling om å våge å være seg selv.

Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Tuva er klar for å begynne i 7.klasse. Hun skal være med bestevennene Dao og Linnea, bygge hytte i skogen, dra i overnattingsbursdag og kanskje bli forelsket. Men når Linnea blir kjæreste med Martin, blir det vanskelig å være venner. Og så begynner Mariam i klassen og korpset, og Tuva lurer på om hun kanskje er forelsket i henne. Men hvordan vil alle reagere hvis Tuva er forelsket i en jente? Nydelig tegneserie om å være nesten ungdom, om vennskap, musikk og forelskelse.

Nina anbefaler

Knirkerne av Tom Fletcher

Advarsel: Dette er både skummelt og morsomt! Når Lucy og de andre våkner opp en morgen er mamma og de andre foreldrene borte. Borte som i forsvunnet. Ingen voksne tilstede! Og det blir kaos, gjett om det blir. Rotete og søplete overalt! Hva har skjedd? Hvem eller hva står bak en slik forsvinningsaksjon? Har du hørt om Knirkerne? Jeg tenker på lydene i huset jeg da. Lydene som kommer når du har lagt deg, knirk knirk.. 

Nina med hunden sin og boka.

I trappa, i veggene, under senga.. Hva? under senga, knirker det der da? Ja! I denne fortellingen knirker det under senga, og det rare er at før du rekker å undersøke nærmere så sovner du. Men en kveld Lucy gjemmer seg i klesskapet, ser hun hva som knirker. Og det hun ser er mer enn fryktelig fælt! Nå kan jeg ikke si mer! Du må absolutt lese denne boka, helst lese den sammen med noen. For den begynner så skummelt. Men Lucy altså hun er jenta som er modig med stor M. så sett i gang. Finn en voksen og få med deg denne historien. Du vil ikke angre. En skrekkhistorie for barn og voksne.

Mysterieklubben og ubåten av Patrik Bergström

Hva er egentlig en mysterieklubb? Det er en klubb som tar på seg oppdrag for å løse mysterier. Amanda og Carl danner en sånn klubb og oppdager et perfekt oppdrag for klubben. Det står nemlig i lokalavisa at det er noen som har observert sterke lys i vannet i Vilundaviken om natten. Mystisk!
Når Amanda og Carl undersøker dette nærmere viser det seg at lysene kommer fra en ubåt! Hva gjør en ubåt i den fredelige Vilundvika? De låner båten til en nabo av Amanda for å undersøke lysfenomenet nærmere. Så skjer det som ikke skulle skje! Hva det er kan du lese videre om. Dette blir et oppdrag som blir fryktelig spennende helt til siste side.

Bokomslag.

Dyrenes rekordbok er skrevet av Katharina og illustrert av Linnea Vestre

Dyr kan gjøre mange ting som vi ikke visste at de kunne.  Visste du at finnes en fisk som kan spå været? og at det finnes en orm som er lenger enn en blåhval? I denne boka får du vite om hvilket dyr som promper mest, og hvilket dyr som kan lukte elektrisitet.  Dette og mye mer kan de utrolige dyrene gjøre. 
Faktabok
Bokomslag. Tegning av dyr på land, dyr i vannet.

Vikinger på 1-2-3 skrevet av  Cecilie Winger

En ny leseløve om vikinghistorien. Her kan du lære om hvorfor vi ble vikinger. Og hvordan det var under vikingtiden. Og om de virkelig hadde horn på hjelmene sine?  Boken er skrevet og tegnet på en morsom måte som gjør det lett å lære om vikinghistorien på. Boka er illustrert av Helena Lindholm.  Altså en humoristisk og sprelsk leseløve om vikingtiden.
Tegning av et vikingskip med vikinger ombord, høy sjø. Bokomslag.

Ligthfall 1: Kampen mot mørket av Tim Probert

For de som likte Amuletten!
På den magiske planeten Irpa treffer Bea og Cad hverandre og blir bestevenner. Bea er adoptert av en magiker, en trollmann som forsvinner. Cad er den eneste gjenlevende av rasen galdurianer. Galdurianere har ingen sett på 500 år.
Alfirid, trollmannen som forsvant etterlot seg et brev til Bea: 

Bokomslag

PS: Krukka med lyset er i dine hender. Pass godt på den! PPS: uansett hva du gjør: ikke følg etter meg. Det er altfor farlig! PPPS: Hvis du gjør det likevel: Husk å ta på deg en varm genser. PPPPS: Seriøst: IKKE mist krukka av syne!!!

Lyset er viktig i denne tegneserieromanen. I landet Irpa er det nesten ingen som husker sola, det sies at det finnes syv lys, etter at det åttende forsvant. Hva skal hindre de andre syv å forsvinne?
Vi blir med Bea og Cad på leting etter trollmannen. Det merkes at noe ondt lurer i krokene. Bea og Cad passer på krukka med de siste solstrålene i verden. Det er mange som prøver å stjele krukka fra dem. Boka slutter veldig spennende og vi venter på bok nr. 2.

Eileen anbefaler

Girlskate av Eldrid Johansen og Steffen R.M. Sørum

Begge forfatterne har skrevet mange andre bøker for barn, noen av dem er lettleste og andre er skikkelige grøssere. Girlskate handler om skating og om fotball, men først og fremst handler den om å finne ut hva man vil og ha mot til å stå for valgene sine.
På slutten av barneskolen og i starten av ungdomskolen skjer det mye. 

Molly og bestevennen, Sofie, har alltid hengt sammen, de har bygget på trehytta si, laget tegneserier og hatt det morsomt. Men etter sommerferien synes Sofie disse tingene er barnslige og at hun, Molly, også er det. «Alle» jentene begynner på fotball og Sofie blir god. Det blir ikke Molly, hun hater fotballen og vil slutte, men foreldrene presser på for at hun skal fortsette. En dag ser hun noen tøffe jenter som hun følger etter. De er skatere og i skatehallen opplever Molly et helt nytt og mye mer inkluderende miljø. Men hvordan skal hun få foreldrene til å forstå det?
Vil også nevne Den hvite hestens hemmelighet av Maren Ørstavik, ei god bok for oss som liker hester, selv om Hedda absolutt ikke var noen hestejente i starten.


Og serien som heter Imperiets arvinger. Den er knallbra! Om Elias og Alice som blir sugd opp i et romskip mens de leter etter moren. Bøkene har tegneserie-striper innimellom. Det ligger masse arbeid bak disse figurene og dere kan følge produksjonen av serien på Facebook. Grøssende spenning for alle som liker Star Wars.

Helga anbefaler

Salamanderprinsen av Elisabeth Moseng

Dorji Robert Olsen bor sammen med moren sin på en campingplass. Hun forsker på salamandere, mens faren til Dorji var en prins fra Buthan. Dorji har flyttet mye og mangler nære venner. Han er vant til at Oliver og gjengen plager ham. En dag begynner Thea i klassen hans. Dorji har mange hemmeligheter og lurer på om hun er til å stole på. Og om hun kan hjelpe ham med alle problemene som tårner seg opp.
En skikkelig fin fortelling om identitet og vennskap.

Til toppen