18. desember: Adventsstjernen av Simon Stranger og Shwan Dler Qaradaki

Kine anbefaler en av de fineste kalenderbøkene - Adventsstjernen av Simon Stranger.

Kine Anbefaler (1) (1)

Det har kommet mange fine kalenderbøker de siste årene og dette er absolutt en av disse!

På et småbruk i en bygd bor Stella, 11 år, sammen med faren sin, politi. For mindre enn et år siden, døden moren hennes av kreft, og dette er første jula de skal ha uten henne. Stella har følt seg mye trist og ensom det siste året. Hodet hennes er fortsatt mye preget av tanker om moren, og når hun ser glimt av en skikkelse i grønn genser utenfor vinduet, fotspor i snøen som fører bort til låven, så tror Stella at det kanskje kan være moren som fortsatt går rundt her…

Hun tør ikke helt tro på det, men tør heller ikke gå alene inn i låven for å sjekke. Så ikke før den nye nabogutten Markus spør om hun vil finne på noe, og motiverer henne til at de sammen skal utforske låven, oppdager hun at det ikke er moren som har lusket rundt på gårdsplassen. Det er den 17-årige asylsøkeren Yousef, en flyktning fra Palestina. Han har rømt fra asylmottaket etter at han mottok brev om avslag på opphold i Norge.

Nå har Stella, Markus og Yousef en hemmelighet. For hver dag, så treffes de i smug på låven. Det blir etter hvert tydelig at Yousef er en klok og omtenksom gutt, han snakker med Stella om sorg, og han gjemmer seg inni et nissekostyme og gjøre gode gjerninger i bygda. Men selv om Stella føler seg mindre ensom nå, så kan de kanskje ikke fortsette å skjule Yousef på denne måten? For faren hennes er jo politi og brevet kom fra politiet - så hva skjer hvis de forteller han om dette…?

Illustratøren av boka er Shwan Dler Qaradaki, og han er selv flyktning fra Irak. Han bodde i Norge i uvisshet i 12 år før han tilslutt fikk oppholdstillatelse, og Yousef sin historie og illustrasjonene i boka er mye basert på hans erfaringer.

Simon Stranger tar for seg dype tema som flukt, sorg, godhet og døden - og har skrevet det på en relevant og rørende måte. Han skriver om mange av julens verdier, blant annet medmenneskelighet, hjelpsomhet og empati. Denne boka kan like godt som i adventstida, leses i romjula.

Anbefales av Kine.

Til toppen