4. desember: "Reven : portrett av et villdyr" av Andreas Tjernshaugen

Eileen er glad i dyr og natur. Hun vil gjerne tipse om denne fine boka om reven.

Url format not supported.

Den nydelige forsiden fikk meg til å ta med denne boka hjem. Og den er like varm og vakker på innsiden, med mye bra informasjon formidlet med kjærlighet til reven. I tillegg drar Tjernshaugen med seg revens tilstedeværelse bakover i historien, til myter, eventyr, sanger og bøker, ja helt tilbake til Aristoteles. Og både Jesus og Æsop brukte reven som bilde på menneskelige trekk.

Reven har katteøyne og en spinkel, spretten hundekropp. Den er en suksess i den forstand at den har overlevd og lever bra mange steder i verden. Noe av forklaringen er at den spiser alt. 

Under parring blir reven, som hunden, låst fast til partneren. Dette brukte Kjell Askildsen som et uforglemmelig bilde på et smertefullt ekteskap som varer i årevis etter at kjærligheten har sluknet.
Som forfatteren skriver så «lever reven til tross for menneskenes planer og regler, som en fredløs, og står derfor for meg som et slags symbol på frihet og selvstendighet». Og jeg må humre litt da jeg leser at reven stort sett er monogam, men om det er rikelig tilgang på mat kan reven ha flere partnere.
Konklusjon; flott bok om et spennende og vakkert villdyr like ved der du bor.

Reven

 

Forlaget skriver:

Reven er et rovdyr som lever tett inn på oss mennesker, likevel vet vi ikke så mye om den. I eventyr og sagn blir det beskrevet som lur og rask, men også som litt tyvaktig, og også i mer moderne versjoner som Torbjørn Egners rev i Hakkebakkeskogen, Roald Dahls Fantastiske Mikkel Rev og Ylvis-brødrenes hit The Fox.

 

Forfatteren har gått på jakt i lokalmiljøet sitt, og beskriver sine egne møter med reven. Men han gjør også et dypdykk i litteraturen, forskning og historien og tegner et portrett som gir leseren et innblikk i livet til et av vårt mest myteomspunne dyr.

Omtalen er utarbeidet av BS.

Til toppen