Barnebøker skrevet av forfattere fra Larvik

Innhold

Eileen viser deg flere bøker som er skrevet av forfattere fra Larvik.

Jeg er veldig opptatt av nærmiljøet, det å benytte de lokale mulighetene, det er derfor jeg sitter her ved Lågen, åra som går gjennom store deler av kommunen vår. Og så er jeg opptatt av bøker, spesielt for barn og unge så da ble det lokale barnebokforfattere som ble tema denne gang.

Jørn Lier Horst har jo «kvista løype» på den måten de sisten årene, på samme måte som våre lokale tursti-sjefer her i Hvarnes, Aud og Nils, holder våre stier åpne. Det er lokale forfattere både før og samtidig med Jørn, men han er klart den som selger mest barnebøker sammen med makker og illustratør Hans Jørgen Sandnes.
Frode Eie Larsen kommer halsende etter sammen med Dag Otto Lauritzen på sykkel. Men det er mange å nevne. Jeg har valgt å skrive litt mer om noen få i artikkelen under og på slutten har jeg laget en kort liste over andre jeg kommer på.

Eileen Ødegaard

Url format not supported.

Jørn Lier Horst

Clue-serien er for de største barna/ungdommene, om vennene Une, Leo og Cecilia i Skutebukta, pluss hunden Egon (CLUE) og denne gjengens jakt på sannheter.

I Detektivbyrå nr2 samarbeider Jørn tett med Hans Jørgen Sandnes, som lager tegningene av Tiril, Oliver og Åtto. Disse bøkene er det mange barn som liker, noe som gjør at bøkene topper listene over solgte og lånte barnebøker.

Operasjon Lurifaks 219X300

Denne serien teller nå 17 bøker med Operasjon Lurifaks som den siste. I tillegg kommer Jakten på-bøkene, som også er detektivhistorier sammen med de tre, men her er leseren selv med på å løse mysteriene.

Frode Eie Larsen og Dag Otto Lauritzen

Dette tospannet har til nå utgitt tre bøker i serien Mot og Mysterier. Flere bøker er på oppløpssiden.

Den nest siste boka heter Tidevann. Den starter med at Hannah og Einar finner en flaskepost fra en tysk soldat som var i Norge under krigen. Det viser seg at tyskerne gjemte unna gullbarrer og et verdifullt maleri. Men vil barna eller to skurker fra Oslo finne skatten først?

Tåkedis 209X300

Spennende krim for større barn og unge med Hannah, Einar og hunden Turbo som sjefsdetektiver.

Hannah er god på sykkel, Einar er rå på data og han elsker epler. Turbo er en viktig støttespiller, både som venn og kollega.

Den gylne dalen – Reisen til den ensomme av Monica Østby Døvle.

LIV, 2015. 126 s.

Sol er lyskvinne i dalen hvor halvmenneskene bor, hun er sterk, men nå er hun svekket av Nattskyggens forbannelse, Nattskyggen som også kaller seg Den Onde, Sjakalen og Mørke.

Tyrirot vil bli den neste lyskvinnen og hun får ansvaret med å samle en liten hær på syv for reisen til Den Ensomme som kan hjelpe dem med å finne en kur, for Sol og for landet deres.

Reisen Til Den Ensomme 193X300

Hæren består av både halvmennesker, alver og valkyrier og på veien møter de mange andre, både orker, krakler, tittgubber og mange flere som gjør reisen til en stor utfordring.

Ingvild og loftets hemmelighet av Rune Sørlie.

Liv forlag, 2018. 176 s. 

I denne boka vil mange kjenne seg igjen i omgivelsene siden handlingen er lagt til Stavern og det gamle huset som en gang var Garnisonssykehus.

Det hele starter med en jentetur, Ingvild og Camilla, som er på hytta utenfor Stavern. Det blir storm og Ingvild får se en katt ute i uværet. Hun går ut for å hjelpe den og så blir hun borte. 

Ingvild Og Loftes Hemmelighet 181X300

Camilla blir redd og kontakter foreldrene til Ingvild og politiet. Før de kommer får Camilla se våte fotspor og finner en klissvåt, svart katt foran ovnen. Den stinker. Og akkurat denne katten dukker stadig opp i resten av boka. Men er denne katten virkelig?

Boletta og himmelske mormor av Liv Hege Refsdal.

LIV, 2015. 142 s.

Forfatteren har valgt et vanskelig emne, døden. Det er på den måten ei viktig bok og den er litt modig siden forfatteren har valgt å la fantasien få god plass. Eller er det fantasi?

Boletta har selvsagt hovedrollen i boka. Mormoren hennes er syk og dør.

Boletta Og Himmelske Mormor 197X300

Boletta har alltid hatt et nært og sterkt bånd til mormoren og hun hadde egentlig bestemt at mormor skulle leve til fødselsdagen hennes. Dessverre blir det ikke sånn og selv om Boletta får en super gave er savnet etter mormoren stort. Men så dukker mormor opp, svevende oppunder taket. Og selv om moren til Boletta mener at hun snakker med seg selv, så vet både Boletta og mormor at det ikke stemmer.

Elementdragene – Aerith og Falon av Anniken Haga.

LIV, 2015.

Aerith er bok nummer en.

Saga drømmer seg bort i timene på skolen. Hun skriver på en historie som spinner rundt i hodet og hun tegner drager i margen. Læreren fortviler og faren blir sint da han får telefon fra skolen. Hun må jobbe, hun må få en utdannelse, hun må, hun må, men Saga er bare 13, snart 14 og orker ikke å bestemme så mye enda.

Aerith 192X300

En morgen våkner hun og er skikkelig dårlig, men hun blir tvunget til å gå på skolen. Feberen stiger, men ingen får tak i foreldrene og på vei hjem besvimer hun. Neste gang hun våkner er hun i Caeli, i landet hun har skrevet om, landet som ikke finnes, som er en fantasi! Det er jo ikke mulig!

Dragene dro mot øst Synne Helene Hagen. 

Lyst forlag, 2018. 336 s.

Denne boka starter som om vi var i vår verden, men så fort magien slår inn og Irlin havner på toget, forstår vi fort at menneskene hun møter har andre evner enn oss.

Dragene Dro Mot Øst

Det gode og det onde kjenner vi igjen. Rasismen likeså. Og jeg kjenner igjen kjærligheten til naturen og spesielt trærne.

Forfatteren har skapt et helt eget univers, men det er absolutt troverdig. Selv om drager og griffer ikke er et daglig syn i Larviks gater, så er de nok der et sted.

Til toppen