Sola og Solungen skaper verden på ny i denne fantasifulle fortellingen med feministisk vri.
Solungen er en alternativ skapelseshistorie med et feministisk perspektiv der Osmundsen har laget sin egen vri på Bibelens skapelsesberetning. Bildeboka er en blanding av fantasi og virkelighet, og teksten rommer både humor og poesi.
Samarbeidet mellom Osmundsen og illustratøren Nordberg førte til at de vant 1.pris i en internasjonal bildebokkonferanse i 1989.
I begynnelsen eksisterte kun Sola. Bare Sola med lyset sitt og mørket som en kontrast fantes, og i lengden ble det kjedelig for henne. Sola er livgivende i kraft av sitt lys og sin varme, så derfor tryllet hun Solungen ut fra magen sin. Da Solungen klaget over at hun ikke hadde noe sted å leke, hentet sola en rund kule ut fra magen. Slik ble verden til, og da Solungen falt og slo seg ble steinen forvandlet til et tre, mens blader og gress ble til et plaster. Så fulgte insekter og fugler, dyr og fisker.
Sola ble trøtt av å skape så mye, og da hun våknet neste morgen var Solungen borte. Ingen kunne fortelle hvor hun var blitt av, så Sola bestemte seg for å lage en som kunne hjelpe henne med å lete. På den syvende dagen skapte hun ei jente som hun kalte Eva. Eva er historiens heltinne, og utstyrt med et sverd som kan lyse i mørket går hun løs på oppgaven. Hun fant Solungen på havets bunn og måtte slåss mot drager for å befri henne. Sola hadde gitt Eva et løfte om at hun kunne få lov til å ønske seg hva hun ville hvis hun kom tilbake med Solungen, og Eva ønsket seg en gutt å leke med. Slik ble Adam til.
Boka er gjennomillustrert og illustrasjonene understøtter det fantasifulle i fortellingen. Nordberg har benyttet seg av hele fargeskalaen med hovedvekt på de varme fargetonene. Dyr og planter er naturtro gjengitt, men det finnes også absurde innslag. Han har i tillegg variert perspektivet og størrelsen på de ulike bildeelementene.
Hvis du kikker opp på himmelen en måneklar natt kan du se spor etter Solungen.