Bokanbefaling: UPPSA av Hilde Hodnefjeld

Har det hendt at du har fått skylden for noe som skjedde ved et uhell? Du er ikke alene om å ha opplevd det!

Boktips Fra Helga (4)

Jeg var et klossete barn, og mange kan sikkert kjenne seg igjen i denne historien om et barn som stadig får kjeft av faren sin. De har et godt forhold, men når speilet knuser uten at det var meningen blir pappaen sint. Og når melkeglasset velter brøler han. Pappaen vet ikke at det er en stor, svart fugl som er grunnen til at ulykkene skjer. En ulykkesfugl. Den er det bare barnet som ser, men en person som er forfulgt av uhell kalles gjerne også for en ulykkesfugl.

Barnet og pappaen drar på sommerferie til en øy. Ulykkesfuglen følger med, og uhellene fortsetter å skje. På øya bor det en hjelpsom mann, og han kan se fuglen. Mannen hjelper barnet å takle fuglen og lærer bort det spesielle fuglespråket. Komrelops dille Uppsa betyr Jeg heter Uppsa, mens Svuppe-luppe-hååå? betyr Vil du lære å fly? Og når barnet har blitt venn med fuglen er det plutselig en annen som søler og knuser. Gjett hvem!

Hilde Hodnefjeld har en litt enkel, barnlig tegnestil med innslag av surrealisme. Ulykkesfuglen er f. eks. med på nesten alle oppslagene. Hun bruker mye pastellfarger, men også sterke, klare farger som kontrast. Det er lett å se hva personene føler, og hun er god til å få fram ulike stemninger. Når speilet knuser viser hun det over to hele sider med store brune bokstaver KKNUUUS!, og når vi ser et gigantisk blått PLASK! som fyller begge sidene forstår vi at båtmotoren som ligger på bryggekanten har falt i vannet.

Både teksten og illustrasjonene viser tydelig hvordan barn kan oppleve en sint forelder og hvor vanskelig det kan være å få skylden for noe de ikke har gjort med vilje. Hodnefjeld skriver i presens, noe som skaper en nærhet til historien som blir fortalt. Og den kreative måten hun løser klossmajorproblemet på liker jeg veldig godt.

Anbefales av Helga

En annen fin historie om det samme temaet er Det var ikke jeg! sa Robinhund av Alice Lima de Faria

Hvis du vil lese andre bildebøker av Hilde Hodnefjeld kan du låne disse på biblioteket:

Legg Til En Underoverskrift (27)
Til toppen