Bokanbefaling: Vi er løver! av Jens Mattson og Jenny Lucander

Å miste noen gjør vondt. Da kan bøker om døden være til hjelp og trøst for både barn og voksne.

Jeg er en løve. Storebroren min også. GRAAOOOU!

Det er lillebroren som forteller, og gjennom hele bildeboka Vi er løver! opplever vi alt fra hans perspektiv.

Vi kommer rett inn i de to brødrenes fantasilek. De leker at de er sterke og farlige løver på savannen. Der går de på jakt, knurrer, klorer og brøler. Foreldrene omtales som mammagasellen og pappagnuen.

Vi Er Løver. Gyldendal

En dag orker ikke storebroren å være med på leken. Han må til legen, selv om lillebroren mener at han burde gått til dyrlegen i stedet. Storebroren havner på sykehus, og vi forstår at han er alvorlig syk. Han begynner å miste pelsen sin. Lillebroren fortsetter imidlertid løveleken, og han tilpasser den til omgivelsene. Nå rommer leken både uroen og sorgen sykdommen fører med seg. Brorens sprinkelseng blir til et bur i dyrehagen, og rullestolen hans gjør at de kan dra på løvejakt i sykehusets korridorer. Gjennom nettopp leken klarer lillebroren å håndtere storebrorens sykdom og død. Det er hjerteskjærende å lese om en liten gutt som mister broren sin. Livet går imidlertid videre, og leken slutter aldri. Den fortsetter i fantasien. Der er de fortsatt løver!

Hovedfargen i boka er oransje. Oransjefargen skinner mot oss, og brødrenes savanne er et varmt sted med mye sol og lys. Den første siden viser en fargerik fugl, og fuglen dukker opp igjen på bokas siste side. På savannen lever imidlertid også de skittengule gribbene. Illustrasjonene viser den ville leken til brødrene, og foreldrenes tiltagende fortvilelse og maktesløshet. Sykehuset er sterilt, men i fantasien blir det også til et fargerikt sted. Døden beskrives med kalde farger.

Bøker om vanskelige temaer er både viktige og nødvendige. De kan by på gjenkjennelse eller øke forståelsen vår. Der hvor egne ord ikke strekker til kan vi støtte oss til modige forfattere som tør å skrive om det som gjør vondt.  Vi er løver! er en rørende bildebok om søskenkjærlighet, sykdom og død, men ikke minst en hyllest til lekens helbredende kraft. Leken gir håp midt i sorgen. Mattson og Lucander fikk Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2020 for boka, og det er vel fortjent.

Boka er oversatt av Jan Chr. Næss og utgitt på Gyldendal 2021. 

Anbefalingen er skrevet av Helga Frengstad.

Barn kan møte døden for første gang gjennom å miste besteforeldre, foreldre, søsken eller kjæledyr. Andre bildeboktips som handler om døden:

Til toppen