Boktips: Arkimedes og appelsinskrellaren av Hans Sande og Skinkeape

Innhold

Har du en oppfinner i magen? Da kan du hente inspirasjon til hvordan det ikke bør gjøres i fortellingene om Arkimedes, Eureka og faren hennes!

Tenk å ha en pappa som stort sett ligger i badekaret og pønsker ut nye oppfinnelser. Eureka har en sånn far. Hun har også en katt som er oppkalt etter den greske vitenskapsmannen Arkimedes. Navnet sitt har Eureka fått fordi det var det Arkimedes ropte ut hver gang han fant ut noe nytt. Det betyr Jeg har funnet det. 

Eureka ønsker seg en appelsinskreller, og gleden er stor når oppfinnerpappaen hennes har oppfinnelsen klar. En enøyd appelsinskrellemaskin med blå kropp, stor munn og skarpe tenner, klar til å skrelle appelsiner. Skrelle, sier den. Det viser seg imidlertid at appelsinskrelleren ikke bare vil skrelle appelsiner. Den vil skrelle alt den kommer over og går helt amok! Skrelle, skrelle, gjentar den. Både Eureka og Arkimedes gjør alt de kan for å stoppe skrellemaskinen. Hvordan skal det gå til slutt?

Foto av biblioteksansatt som sitter i en stol. Hun ser inn i kameraet og smiler. I den ene hånda holder hun en appelsin og i den andre hånda holder hun boka om Arkimedes. På bildet er det satt inn tre tegninger av appelsiner.

Om Arkimedes og appelsinskrellaren

Marianne Gretteberg Engedal med kunstnernavnet Skinkeape har laget illustrasjonene. I hennes strek er Arkimedes en smart, lubben, guloransje katt med menneskelige trekk, mens Eureka ser ut som en leken, nysgjerrig jente med gul, prikkete onepiece og pannebånd. Pappaen er enten naken, kun iført et badehåndkle, eller har på seg badekåpe og hatt. Boka er gjennomillustrert, og hvert oppslag har en pastelltone som bakgrunnsfarge. Det gjør at hovedfigurene kommer tydelig frem. Perspektivet endrer seg stadig, og mange av illustrasjonene viser fart og bevegelse. De passer godt til den kreative og elleville teksten som Hans Sande har skrevet.

Arkimedes og appelsinskrellaren er litt skummel for de yngste, men først og fremst byr historien på masse surrealistisk humor. Det er morsomt at pappaen til Eureka ikke er av de smarteste, selv om han er oppfinner. Både dattera Eureka og katten Arkimedes er mer oppfinnsomme enn ham, og de må ofte ordne opp i kaoset som oppstår når oppfinnelsene ikke virker helt slik de skal. Kanskje det kan inspirere noen oppfinnerspirer?

Anbefales av Helga

Bøkene om Arkimedes

Dette er den sjette bildeboka om Arkimedes, og alle bøkene handler om forskjellige rare oppfinnelser. Den første boka ble utgitt i 2000, og siden har det kommet fem bøker i serien med til dels ulike illustratører:

Arkimedes og brødskiva illustrert av Gry Moursund
Arkimedes og rulletrappa illustrert av Gry Moursund
Arkimedes i prompeland illustrert av Gry Moursund
Arkimedes og snøballen illustrert av Stina Langlo Ørdal
Arkimedes og vindmølla illustrert av Skinkeape

Hans Sande har også gitt ut disse bildebøkene

Frosken med illustrasjoner av Gry Moursund
Slangen i graset med illustrasjoner av Gry Moursund
Pappa er sjørøvar med illustrasjoner av Silje Granhaug
Forelska i feisbukk med illustrasjoner av Per Dybvig 

Marianne Gretteberg Engedal (Skinkeape) har laget

Pølsetjuven
Polititjuven

Marianne Gretteberg Engedal (Skinkeape) har også illustrert

Bak den svarte porten av Anders Bortne
Mieko danser av Mariko Miyata-Jancey

Til toppen