Boktips: Helga anbefaler - IKKE! av Gro Dahle og Svein Nyhus

Innhold

Hva skjer med Tiki når foreldrene prøver å begrense henne hele tiden?

Design Uten Navn 2023 02 02T093350.071

Tiki er en tøff og modig jente som er til stede i verden med hele seg. Det beste hun vet er å leke ute i naturen, og hun er ikke redd for noe. Snarere tvert imot. Hun tør å klatre helt opp i toppen av trærne, og når hun husker vil hun ha stor fart. Nei, nei, nei, nei, nei! roper Pappa. Ikke så høyt! Forsiktig! roper Mamma. Vi vil ikke at du skal slå deg! Er alt farlig? spør Tiki og blir redd.

Modige Tiki vil så gjerne gjøre som Mamma og Pappa sier. Men når hun hele tiden får høre at hun må passe seg fordi det lurer farer overalt, føler hun til slutt at hun er i ferd med å forsvinne. Tiki har imidlertid en indre styrke og finner dermed en løsning som både hun og foreldrene kan leve med.

Gro Dahle er ikke redd for å skrive bildebøker om vanskelig temaer og formidle dem på en måte som yngre barn kan forstå. Temaet i denne tankevekkende historien handler om hva som kan skje hvis et barn blir passet altfor mye på. Foreldrene til Tiki er overbeskyttende, og boka tydeliggjør hvordan deres engstelse smitter over på henne. Det er naturlig for barn å utfolde seg, og vi voksne må derfor legge vår egen frykt til side.

Dahle anvender språket kreativt ved hjelp av mange språklige bilder, gjentakelser og utropstegn. Det gir en følelse av at hun insisterer, og resultatet har blitt en nesten suggererende tekst. Den er rytmisk og dermed god å lese høyt.

Bildeboka er gjennomillustrert, og Svein Nyhus fyller sidene med en spennende blanding av natur og maskiner. Nyhus har valgt å holde seg til rød- og blåtoner. Rødt symboliserer fare, men det er også fargen for liv, energi og kjærlighet. På bokas forside står Tiki i sentrum, og hun er farget rød. Der teksten forteller at hun begynner å bli redd har hendene og halve hodet hennes blitt blå, men det varer ikke lenge før hun får tak i sin egen røde kraft igjen. Tøffe Tiki klarer heldigvis å stå opp for seg selv!

Ekteparet Dahle og Nyhus har laget mange bildebøker sammen som kan lånes på biblioteket:

Til toppen