Boktips: Kaffe kanin snøklokke borte av Betina Birkjær og Anna Margrethe Kjærgaard

Innhold

Hvordan kan Nøste hjelpe bestefaren sin når ordene hans er i ferd med å forsvinne?

 

Nøste liker å være sammen med besteforeldrene sine. De har god tid og masse kjærlighet å gi. Bestefaren har en stor vinterhage med mange blomster som han passer på, og sammen med Nøste legger han puslespill. Bestemoren liker å løse kryssord, og alle tre koser seg i hverandres selskap.

En dag begynner bestefaren å miste ord, og Nøste plukker dem opp og putter dem i en eske. Etter hvert blir esken full. Bestefaren glemmer ikke bare ord, han husker heller ikke å vanne blomstene sine. Til slutt husker han ikke hvem Nøste er. Da bestefaren var liten hadde han imidlertid en kanin som het Nøste. Den savner han, så derfor prøver han å finne den. 

Foto av en av de ansatte på biblioteket. Hun sitter foran en blå vegg, ser inn i kameraet og smiler. Hun har lyst hår og briller. I den ene hånden holder hun et krus med en kanin oppi. I den andre hånden holder hun boka.

Anna Margrethe Kjærgaard har laget de nydelige illustrasjonene. Hun har valgt å bruke pastellfarger. I begynnelsen av boka er illustrasjonene varme og frodige, og det er lett å se at Nøste og besteforeldrene hennes er glade i hverandre. Når sykdommen kommer snikende blir fargepaletten gråere, og de vonde og vanskelige følelsene vises i ansiktene og på kroppsspråket deres.
 
Kaffe Kanin Snøklokke Borte av Betina Birkjær er en vakker og rørende bildebok om demens fortalt på en enkel måte. Selve tittelen består av tre ord som er viktige i bestefarens liv, mens det siste ordet i tittelen indikerer at ordene rett og slett forsvinner. Forfatteren viser hvordan sykdommen forandrer bestefaren, og hvordan Nøste og bestemoren takler forandringene. I begynnelsen forstår ikke bestemoren at mannen hennes er syk, og hun blir irritert på ham. Nøste derimot aksepterer sykdommen, og hun gjør alt hun kan for at bestefaren skal ha det bra.

Fortellingen gir et troverdig bilde av hvordan demens påvirker både den som er rammet av sykdommen og familien rundt. I slutten av boka er det et forklarende etterord om demens skrevet av Nasjonalforeningen for folkehelsen. Bildeboka passer best for litt større førskolebarn.

Til toppen