Boktips: Steder å tisse av Svein Nyhus

Svein Nyhus har laget en strålende bok om kunsten å tisse.

En gang tissa jeg på snøen. Snøen var kald. Men tisset var varmt. Det ble gult. Så ble det et hull ned til bakken. Der var det svart.

Boktips Fra Helga (2)
Det finnes mange bildebøker om pottetrening for småbarn, men dette er den første som tar for seg forskjellige steder det går an å tisse, på en filosofisk og fabulerende måte.

Uten at det handler om å trene seg på å ikke tisse i bleia eller å lære seg å tisse på potte eller på do. Tissingen i denne herlige bildeboka blir nærmest fremstilt som en lek. Det er gøy å tisse!

Jeg-personen er en liten gutt som snakker direkte til oss, og alt blir sett fra hans ståsted. Både tankene og følelsene, for ikke å snakke om fantasien. Her er det glede og undring over noe så hverdagslig som å tisse. Både inne og ute. Og fantasien tar ham med helt ut i verdensrommet. 

Hele boka er holdt i nyanser av gull og blått, og det gir en fin kontrast mellom varme og kalde farger. Sirkelen går igjen på mange av oppslagene. Illustrasjonene består av en blanding av dyr, natur og tekniske innretninger og viser gutten i mange ulike miljøer. Samtidig som gutten tisser ser vi ofte dyr som gjør det samme.

Tisse er noe alle levende skapninger gjør, og selv om jenter som regel tisser på en annen måte enn gutter kan de likevel kjenne seg igjen. For som det står på bokas bakside: Steder å tisse er en bok til alle som tisser.

Til toppen