Den gang det var krig i Norge

Innhold

Det er 80 år siden andre verdenskrig startet og 75 år siden freden kom tilbake. Hvordan var det egentlig å leve og være barn da?

Vi har funnet frem noen tips til lesing. Bøkene handler om oppvekst og hverdagsliv under krigen.

Over grensen av Maja Lunde

Gyldendal, 2012. 165 s.

Året er 1942. Gerda og Otto er 10 og 12 og bor sammen med foreldrene sine i et stort gammelt hus. Når lensmannen og tyske soldater kommer og arresterer foreldrene deres, finner Gerda og Otto ut at det er to jødiske barn som gjemmer seg i kjelleren; Daniel og Sarah. De venter på hjelp til å komme seg til faren sin i Sverige. Siden foreldrene deres ikke kan hjelpe lenger, bestemmer Gerda og Otto seg for å gjøre det selv.

Over Grensen Fotokreditering Gyldendal 1 190X300

Det blir en dramatisk flukt. Med nazistene i hælene må de fire barna snike seg med toget til Halden, og finne en grenselos som kan hjelpe dem over grensen. Men hvordan skal de klare det? Hvem kan de egentlig stole på?

Denne boken har bakgrunn i hendelser som faktisk skjedde under 2. verdenskrig. I februar 2020 var det premiere på filmen «Flukten over grensen» som er basert på boken. Både boken og filmen er spennende, og anbefales alle som vil lære mer om livet i Norge under krigen.

Anbefalt av Susanne

Boka finnes som lydbok i BookBites og som papirbok

Sofie og Kathrine av Grete Haagenrud

Gyldendal, 1991. 141 s.

I denne serien følger vi de to søstrene Sofie og Kathrine og vi får innblikk i deres hverdag. Søstrene bor i langt nord i Norge, i Vadsø, Finnmark.
Når krigen kommer endrer alt seg. Byen bombes, og etterhvert blir de tvangsevakuert fra hjemmet sitt og etter en lang reise ender de opp i Lillesand. En serie bøker som gir godt innblikk i dagligliv og oppvekst under krigen i Norge. Det er fem bøker i serien.

Anbefalt av Benedikte.

Sofie Og Kathrine

Mens far var på Grini av Solveig Riktor

Atheneum, 1995. 135 s. 1. utg.: 1945

Denne boka forteller historien om en vanlig familie i Norge under krigen. Vi følger familien og de fem søsknene og får høre om flyalarm som plutselig høres, bombeangrep, og den dramatiske dagen da tyske soldater henter pappa. Denne barneboken ble en bestselger da den kom ut i 1945.

Senere ble også boka filmatisert og gikk på NRK tv

Mens Far Var På Grini

En øy i havet av Annika Thor

Omnipax, 2001. 200 s.

Wien 1939. Nazistene er på fremmarsj, arbeidsløsheten og fattigdommen er stor. På radioen høres Marlene Dietrich sine sanger og Adolf Hitler sine propagandarop.

Steffi er 12 år. Hun bor sammen med lillesøsteren sin Nelli og foreldrene i en leilighet i Wien. De er jøder og nå som nazistene gjør sitt inntog bestemmer foreldrene at det beste er å sende barna sine i trygghet i Sverige.

 

En Øy I Havet

Søstrene Steffi og Nelli ankommer en øy i havet utenfor Stockholm og blir plassert i hver sin familie. Steffi er så utrolig redd! Kommer hun til å se foreldrene sine igjen? Hvorfor får hun ikke bo med Nelli slik de ble lovet? Hun føler seg sveket, forlatt, sint, tilsidesatt og både liten og stor samtidig.

Dette er en nydelig historie som selv om den har handling fra 2.verdenskrig er like aktuell i dag. Hvordan er det å komme alene til et nytt og fremmed sted? Hva må man gjøre for at folk skal like deg? Hvordan kan voksne menneskers fremmedfrykt innvirke på et barn liv?

Annika Thor er en fantastisk svensk forfatter som treffer alle fra 10-100 med denne boka. Og det beste er at den følges opp av tre bøker til om Steffi!

Anbefalt av Kari.

Til toppen