Det finnes mange gode bøker om naturens mangfold og hemmelige liv. Sjekk ut Eileen sine forslag her.
Natur er i fokus og det er nødvendig. Barn er veldig opptatt av alt som har med naturen å gjøre.
I denne artikkelen konsentrerer jeg meg om nyere faktabøker om småkryp, trær, sopp, amfibier og fugler. Alt er jo veldig tett knyttet sammen og vi er avhengige av hverandre. De fleste bøkene er skrevet av norske og svenske forfattere, men jeg har også med noen andre.
Eileen
Url format not supported.
Hører du at trærne snakker? av Peter Wohlleben
Jeg starter med ei bok om trær. Trærne er jo en stor og viktig del av skogen og er viktig for veldig mange andre dyr, fugler, insekter, amfibier og for oss mennesker. Forfatteren av denne boka skrev ei bok for voksne som veldig mange leste. Den heter «Trærnes hemmelige liv». Den boka her er for barn og handler ikke bare om trær, men om alle som har skogen som sitt hjem. De fleste trær liker ikke å være «våte på føttene», men de må ha vann. Mye vann.
Og trær er faktisk ganske smarte, de står gjerne sammen i familier slik at de unge trærne lærer hvordan de skal vokse for å kunne bli gamle. Trærne samarbeider ikke bare med andre trær og dyr, de samarbeider også med sopper og fugler. Og de advarer hverandre når det er en fare som truer. Du finner bra og spennende informasjon om trær, dyr og insekter i boka.
Insektenes hemmeligheter – Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg av Anne Sverdrup-Thygeson
Hun er en av stemmene som har blitt hørt mest i Norge den siste tiden når det handler om insekter. Hun er professor i bevarings-biologi, hun er veldig opptatt av naturen og hun klarer å formidle sin kunnskap på en morsom og lettfattelig måte. Om denne boka skriver forlaget bl.a at du kan lese om
Hjelp Småkrypene av Kristine Kujath Thorp
I denne boka er det mange tips til hvordan du kan bygge hjem til ulike insekter. Du kan bygge en borg til maurene, skyskraperhotell for mark, bungalow for bier og hotell til edderkoppene. Mange av oss er redd for edderkopper, men vet du hva som er farligere enn edderkoppene? Det er om alle edderkoppene forsvinner.
Naturhjelpen redder dyrene av Grete Rottbøll & Anna-Karin Garhamn
I denne boka får du vite hva slags hjem flaggermusene liker. Og at du kan hjelpe svalene slik at reirene ikke faller ned. Du kan være med Ida og Odin når de tar bilde av ulike blomster for å finne ut hvilken blomst sommerfuglene liker best og du kan lese om frosk, mordersnegler, bier og piggsvin. Denne boka er lett å lese.
Barnas bok om småkryp av Vesla Vetlesen
Det finnes mange typer maur, fluer, bier, veps og edderkopper og du finner dem på litt ulike plasser. Skogsmauren treffer du gjerne i skogen, mens sukkermaurene kan være i byen, også. Visste du at maurene er veldig renslige? Og visste du at det er edderkopper som heter krabbe-edderkopper, mens andre heter hoppe-edderkopper? Boka er full av fakta om sommerfugler, biller, humler og mange andre insekter.
Salamander av Synnøve Borge og Lise Myhre
Salamandere er litt større enn insekter og hører til amfibiene. Tidlig i april våkner salamanderen fra dvalen og finner veien til dammen sin. Hun går til den samme dammen hun var i sist sommer. Salamandere spiser mark og insekter som de finner i dammen. Der finner de også en kjæreste, de parrer seg og får barn. Når det blir høsten finner salamanderen veien tilbake til den samme hulen for å sove seg igjennom vinteren.
Det blir skikkelig krise om noen har revet hulen. Det finne små og store salamandere i Norge. De store minner litt om en dinosaur eller en drage. I denne serien finnes også boka om Kongeøyestikkeren og om Steinhumle i tillegg til flere bøker om større dyr.
Fantastiske frosker av Owen Davey
Det er mange spennende frosker i verden, noen er giftige, men froskene i Norge er ikke farlige. Frosker er, som salamanderne, amfibier. De lever både på land og i vann. Padder er også frosker, men de trenger ikke leve nær vannet. Frosker skifter hud, noen skifter ofte, andre sjelden. Frosker produserer sin egen solkrem, frosker kan synge, noen kan skifte farge. Fosker kan være store, som Goliatfrosken som kan bli 32 cm lang. Den minste frosken, Amau-minifrosken, er bare en 1 lang. Det finnes over 7000 ulike froskearter.
Mine første fugler av Emma Jansson
Fugler finnes det mange bøker om og denne artikkelen handler jo ikke om fugler. Allikevel er det nødvendig å ha dem med, de er en veldig viktig del av kretsløpet siden de spiser frukt og bær og sprer frøene videre når de bæsjer. «Mine første» er en serie med bøker, den siste heter Mine første bær og sopper og er jo grei å lese nå. Det er ikke bare oss mennesker som liker bær, det gjør både fugler, bjørner og rever. Frø fra bær blir med i magen på dyrene og spres på den måten til nye områder. Sopp er også et høstfenomen og selv om mange er redd for å plukke sopp fordi de ikke kjenner de ulike soppene, så får du gode tips til både bær og sopp i denne boka.
Den store boken om trær av Piotr Socha og Wojciech Grajkowski
Siden jeg startet med ei bok om trær, slutter jeg med ei, også. Ei stor og flott bok om trær fra hele verden. Hvor de vokser. Hvordan de sprer frøene sine. Hva de kan brukes til. Hvem som spiser trær. Hvem som bor i trærne. Trærne i de ulike årstidene. Gamle trær. Trebygninger. Trær med røtter i luften. Trær i religionen og i eventyrene...
Andre tips til bøker om trær, skog, insekter og andre småkryp