Pappa! Fedre kommer i alle fasonger og typer.

Innhold

Farsdag, en hedersdag for alle fedre. Pappaer er viktige hele året. Det er skrevet mange bøker som handler om det å være pappa eller ha en pappa.

Farsdag er en dag som markeres hvert år den andre søndagen i november. Dagen har ikke en veldig lang tradisjon i Norge. Mange markerer dagen med å gi en liten oppmerksomhet til pappaen i familien, som kaffe på senga eller en liten pakke. Uansett, – om man markerer farsdagen eller ikke:
Pappaer er viktige hele året. Det er skrevet mange bøker som handler om det å være pappa eller ha en pappa.

Eileen har funnet fram ulike bøker om nettopp pappaer. Som det står i starten av den første boka hun skriver om:

«Pappaer kommer i alle slags former og størrelser. De kan være tjukke og tynne, høye og lave, unge og gamle, smarte og dumme. Noen er tøysete og noen er alvorlige, noen er høylytte og noen er stillferdige. Det finnes selvfølgelig gode pappaer, og dårlige pappaer.»

Bildebøker

Pappaer overalt av Kaia Dahle Nyhus

Noen samler på klistremerker. Andre samler på reflekser. Barnet i denne boka samler på pappaer.

Det er pappaer overalt og alle får ulike navn etter hva de ligner på. Barnet finner en ugle-pappa, en mase-pappa, en rotte-pappa og en kokosbolle-pappa.

Pappaer Overalt 272X300

Noen pappaer vet ikke engang at de er pappa. Andre vet det veldig godt. Noen lukter sokker, andre lukter lakris eller pølse. Noen er morsomme, mens andre ikke er det.

Alle har en pappa, men ikke alle kjenner pappaen sin. Da er det lov å lure på hvordan han ser ut, lukter og snakker. Og det er lov å samle på andre pappaer.

Karsten hjelper pappa av Tor Åge Bringsværd og Anne Holt

Denne kan vel snart kalles en klassiker. Karsten er syk og da de andre har reist til jobb og skole er det Karsten og Pappa igjen. De tar det med ro før de går ned i butikken. Karsten synes det er stas å være med Pappa på jobb der nede. Først tørker de litt støv og rydder litt. 

Karsten Hjelper Pappa

Når de åpner butikken kommer det kunder. En kjøper en liten kommode. Ei dame kjøper ei potte. Karsten forteller henne at hun kan ha blomster i den om hun ikke vil tisse i den.

Hva er det med Pappa? Av Constance Ørbeck-Nilssen og Hilde Hodnefjell

Pappa har noe å fortelle, men Kasper vil ikke høre. Han vil leke videre med borgen sin. Han må ha flere leker fra lekekassa. Han ser opp på Pappa. Sterke, store Pappa ser redd ut.

 

10630353.Bilde.1488212240.N

Kasper vil ikke snakke, vil ikke høre, bare leke. Mamma vil snakke. Kasper vil leke. Pappa setter seg ned og leker med Kasper. De vil snakke om noe, noe som Kasper ikke vil høre. Til slutt roper Mamma og Pappa. Høyt. Over Kasper. Han vil ikke høre. Men noen ganger må man det, noen ganger må man høre.

Barn

Pappa skurk av David Walliams

Pappa`n til Frank er ganske tøff, han kjører skrotbilrace! Det er bilrace med gamle biler og hvor de kræsjer inn i hverandre. Det er en ganske farlig sport, men faren til Frank, Gilbert, og bilen hans, Queenie, har klart seg lenge.

Egentlig får ikke Frank se på, men han sniker seg ut etter at faren har reist, uten at moren vet det, og ser på løpet.

11998149.Bilde.1567455017.N

Akkurat denne kvelden går det skikkelig galt og faren til Frank blir hardt skadet. Han må være på sykehuset lenge og da han kommer hjem har han et bein som er laget av tre. Han mister jobben som skrotbilsjåfør, og kona hans, altså Mamma`n til Frank, reiser fra dem.

Det blir veldig vanskelig for Frank og faren. Gilbert låner penger av Mr.Big, 500 pund. Det skulle han aldri gjort, nå skal Mr.Big ha 100 000 pund tilbake. Om Pappa ikke betaler vil Mr.Big skade Frank.

Lucas Jackson av Karin Kinge Lindboe

Pappa vil ikke stå opp. Han vil bare ligge i senga. I flere dager. Sommeren var så fin, Lucas og Pappa gjorde så mye morsomt sammen, og Pappa hadde mange planer for høsten. Men nå ligger han bare der og Lucas må ordne alt selv. Læreren til Lucas har også begynt å spørre, begynt å lure, på hvorfor Pappa aldri svarer på mail, hvorfor han ikke kommer på foreldremøte. Tenk om hun bare kommer på besøk!

Denne boka handler om en Pappa som er psykisk syk og som trenger mer hjelp enn Lukas kan gi han. Og Lucas trenger noen som kan ta seg av Lucas.

10980365.Bilde.1536579277.N

Ungdom

Den sommeren Pappa ble homo av Endre Lund Eriksen

Et vanskelig tema som få forfattere kunne belyst mer elegant enn nettopp Lund Eriksen. Han er en mester på å blande alvor og humor, problemer og spesielle løsninger.

Moren til Arvidsjaur dro med den veldig personlige personlige treneren sin. Arvidsjaur og faren har dårlig råd, men de reiser allikevel på ferie, i ei skranglete campingvogn. 

9695789.Bilde.1435742304.N

De havner på et lite sted og snart begynner faren å oppføre seg merkelig. Den sindige og ganske kjedelig faren blir fjollete og knisete. Det viser seg at faren er forelsket. I Roger Berg. Roger Berg har ei datter og sammen prøver Arvidsjaur og Indina, som jenta heter, å ødelegge noe de begge er sikre på vil ende med total fiasko.

Til toppen