Snart skolestart

Innhold

Mange gleder seg til å begynne på skolen. Andre gruer seg. Noen både gleder og gruer seg. På skolen kan du få nye venner og lære noe du ikke kan fra før. Her har vi samlet noen bøker som handler om skolestart.

Faktabok

Hvordan begynner man på skolen? av Anna Fiske

Hvis du ikke har gått på skolen før er det ikke så lett å vite hvordan det er å begynne på skolen. I denne morsomme boka får du svar på mye av det du kanskje lurer på. Hva skjer første skoledag? Hvem jobber på en skole? Hvordan ser et klasserom ut, og hva kan du finne der? Tror du det pleier å være en ku der inne? 

Hvordan Begynner Man På Skolen Av Anna Fiske

Tegningene viser mye forskjellig rart. Du kan også få smarte tips om hva du kan øve på før skolen starter. Å rekke opp hånda eller gå på do selv er lurt å kunne. Og når du har begynt på skolen kommer du til å lære mange spennende ting. Hurra for deg som skal bli skoleelev! Heia deg!

To andre faktabøker om skolestart

Lettlest - bli lest for eller lese selv

Nye bestevenner av Helena Bross og Kadri Ilves

Det kiler i magen til Aksel, for han skal begynne i første klasse og på SFO. Alt er ukjent. Omar spør om han vil være med å leke, og det vil Aksel. Det viser seg at begge bor i Solgata 1, og de blir gode venner.

Hvordan Begynner Man På Skolen Av Anna Fiske (1)

Det finnes mange bøker om  Aksel, Omar og de andre barna i klassen, og alle har store bokstaver og er ekstra lette å lese.

Otto monsters skumle skolestart av Jon Ewo

Dette er en skikkelig tullebok. Familien Møkk er skumle monstre, særlig pappaen. Bare Otto er en monstertaper som ingen er redd for. Nå skal han gjennom mange tester for å finne ut om han får lov til å starte på skolen. Han både gleder og gruer seg.

Hvordan Begynner Man På Skolen Av Anna Fiske (2)

Rektor Råne ønsker ham ulykke til. Læreren heter Virvar, og det viser seg at han har vært læreren til Ottos pappa. Kanskje pappaen ikke alltid har vært så skummel? Og kommer Otto til å klare testene? Det kan du finne ut hvis du leser boka.

Bøkene om Otto monster er i serien Min første leseløve.

Småbarn - høytlesning

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz og Eva Eriksson

Danni er så glad, for hun skal begynne på skolen. Det har hun gledet seg til lenge, men tenk om hun ikke får noen venner? Danni ser heldigvis Ella Frida. De blir bestevenner og er sammen både på skolen og hjemme.

Mitt Lykkelige Liv Av Rose Lagercrantz Og Eva Eriksson

Alt blir annerledes når Ellen Frida skal flytte. Kan Danni bli lykkelig igjen? Det er sju bøker om Danni, og dette er den første.

Ville begynner på skolen av Anne Sofie Hammer og Dina Gellert

Ville er ferdig med barnehagen. Etter sommerferien skal han bli skolegutt, og det gleder han seg til. Men hvordan skal han klare å sitte stille? Han har jo så mye fantasi og så mange ideer.

Mitt Lykkelige Liv Av Rose Lagercrantz Og Eva Eriksson (1)

Og hvorfor blir de voksne sinte på ham når det ikke var meningen å gjøre noe galt?

Det er fire bøker i serien om Ville, og dette er den andre.

Andre bøker hvor temaet er å begynne på skolen

Film

Maur i rompa

Maur i rompa handler om seks år gamle Bram som er en smart og nysgjerrig gutt. Han kan allerede lese og gleder seg voldsomt til å begynne på skolen. Kanskje han kan lære seg kinesisk der?

Mitt Lykkelige Liv Av Rose Lagercrantz Og Eva Eriksson (2)

Bram får seg en stor overraskelse når læreren ber ham sitte stille, for det er nesten umulig for ham å få til. Det oppstår mange morsomme situasjoner, men det første skoleåret til Bram blir ikke enkelt. Bram har blitt sammenliknet med Emil fra Lønneberget.

Filmen er regissert av nederlandske Anna van der Heide og er basert på en bildebok av Tamara Mos.

Bildebøker

Skoleape av Liv Gulbrandsen og Åshild Kanstad Johnsen

Ella er en selvstendig og kreativ jente, og nå skal hun starte i første klasse. Hun gleder seg og vet akkurat hva hun skal ha på seg. Derfor gjør det ikke noe at Mamma-Sara forsover seg. Det er gøy å være på skolen, så gøy at hun ikke vil hjem igjen.

Mitt Lykkelige Liv Av Rose Lagercrantz Og Eva Eriksson (3)

Når klassebildet kommer i posten er det imidlertid noen som får seg en overraskelse!

Illustrasjonene er veldig fargerike og utradisjonelle og passer bra til Ellas personlighet. Det er fint å lese en litt annerledes bok om det å skulle begynne på skolen.

Garmanns sommer av Stian Hole

Sommeren er snart over. I morgen begynner skolen, og Garmann gruer seg. Han liker ikke forandringer. Det kjennes ut som om magen er full av sommerfugler. Han grubler mye og lurer på om tvillingene Hanne og Johanne også gruer seg til noe. De tør nemlig å gjøre alt det som Garmann synes er skummelt.

Garmanns Sommer Av Stian Hole

Og hva med mamma og pappa og de tre gamle tantene som er på besøk? Er det noe de synes er skummelt?

Både de fantastiske illustrasjonene og den poetiske teksten innbyr til samtaler. Boka passer spesielt for alle barn som er litt engstelige av seg.

Bukkene Bruse begynner på skolen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund

De tre bukkene Bruse har tidligere vært på badeland og på setra. I denne fortellingen får de et brev der det står "Bokene Bruse må byne på skolen hilsen ny rektor". På skolen skal de lære seg å lese, skrive og regne. Det er mange andre dyr som går på skolen, og noen av de eldste sier at de må passe seg for rektoren.

Bukkene Bruse Begynner På Skolen Av Bjørn F. Rørvik Gry Moursund [Illustrasjoner]

Bukkene gjør noe ulovlig, og når det blir oppdaget havner de hos rektoren. Og han er en type de har truffet på før! Bukkene klarer heldigvis å ta innersvingen på ham, og skolen får en ny sjef. Bukkene Bruse blir selvfølgelig dagens helter.

Det er mye humor i både teksten og illustrasjonene, og det er ekstra gøy at det er rektor som oppfører seg dumt.

Juma-Juma og Sirkus Knirkus av Grete Søimer

Juma-Juma er vant til et fritt sirkusliv og har ikke lyst til å begynne på skolen. Hun vil mye heller være sammen med maps, paps, Sterke-Tom og alle sirkusdyrene. Aller helst vil hun ha sitt eget sirkusdyr, og det får hun når hun finner rotta Donna-Rota.

Garmanns Sommer Av Stian Hole (2)

Juma-Juma putter rotta i sekken, og det blir kaos i klasserommet når Donna-Rota hopper ut. Kanskje Juma-Juma kan lage en sirkusforestilling for frøken og klassekameratene?

Andre bildebøker om skolestart

Til toppen