Søsken

Innhold

Det å få søsken er moro og spennende, men kan også by på noen utfordringer. Her finner du forslag til bøker som handler om dette med å få søsken.

Søsken kan være lik hverandre eller veldig ulike, de kan bli hverandres beste venner, eller ikke så gode venner. Ja, søsken kan bli skikkelig uvenner. De fleste er glade for å få, og ha, søsken, mens andre gjerne skulle byttet dem bort.

Her har jeg funnet noen bøker for barn om det å ha søsken. Nederst i artikkelen ligger også noen bøker som passer for voksne.

Eileen Ødegaard

Lillebror er ny som månen

Av Åse Ombudstvedt og Jens Kristensen.
Vigmostad Bjørke, 2020. 42 sider. Bildebok

Det er en god grunn til å skrive både forfatternavn og illustratørs navn her, illustrasjonene er nydelige og passer så godt til teksten. Og teksten er god, poetisk, sår, om jenta som rømmer opp i et tre, om treet som tar imot henne, om månen, og om ekornet som hører hva hun sier og som stiller de riktige spørsmålene.

Lillebror Er Ny Som Månen 229X300

«Det er lillebroren min», sier jeg. «Er han død», sier ekornet. «Nei, han er født», sier jeg.

Og da foreldrene endelig finner henne og hun sier at hun ikke vil ha en lillebror, sier Mamma at lillebror gjerne vil ha en storesøster.

En baby! sier Nora av Irene Marienborg

Aschehoug, 2017. 34 s. Bildebok

Enkel bildebok for de minste om å få en baby i familien. Om alle som kommer på besøk og all oppmerksomheten rundt den lille, nye. Og om storesøster som føler seg glemt. Da er det fint at Pappa trenger hjelp av Nora. Han synes at babyen er mye roligere når Nora er med. Og så triller de en tur i parken slik at Lillesøster får sove.

10690428.Bilde.1562233701.N

Dumme tegning av Johanna Thydell og Emma Arbåge

Gyldendal, 2018. 28 s.
Bildebok

Storebror vet alltid hva han skal tegne, Mina vet ikke hva hun vil tegne. Men Mina vil tegne like bra som han. Storebror vil ikke engang si hva han tegner! Han gjemmer det. Mina blir så lei, hun får ikke til noe.

11267000.Bilde.1536581343.N

Hun slår kneet i bordet og blir enda mer sur. Og så kommer pus og velter et vannglass over tegningen hennes. Lillesøster banner! Hun krøller tegningen. Klipper i den. DUMME TEGNING! Mina er helt rød i fjeset, hun er så sint!

Heldigvis har Storebror en fin overraskelse på lur.

Boka om å få søsken av Maria Frensborg og Maija Hurme

Omnipax, 2020. 36 s. Bildebok

Når Mika forteller de andre i barnehagen at hun skal få et søsken, så er det mange som sier at de har både større og mindre søsken hjemme. Mamma og Pappa er flinke til å fortelle hvordan babyen ble laget og hvordan den kommer ut. 

12340841.Bilde.1591215162.N

Mika lærer også om andre måter å få søsken på. At noen henter dem fiks ferdig i et annet land, fordi den mammaen som hadde babyen i magen ikke kan passe på babyen. Og i familien til Hilde er det to mammaer. Da har legen, ikke en pappa, puttet frø inn i mamma Lindas mage. Selv om Mika hadde bestemt at babyen skulle heter Glitrebabyen, så bestemmer Mamma og Pappa at babyen skal hete Joni. Det går også bra, hun kaller babyen Glitrebabyen Joni.

Passe lillesøster av Helena Bross

Omnipax, 2018. 61 s. Ekstra lett å lese

Da Omar ser Aksel utenfor vil han ut med en gang. Lillesøster Heba vil være med. Omar sier det er greit. De blåser såpebobler sammen. Heba blir veldig våt av alt såpevannet og Omar løper for å hente tørr trøye. Aksel skal passe Heba så lenge. Men så kommer Edvard forbi. Han har ny sykkel. Da glemmer Aksel å kikke etter Heba og plutselig er hun helt borte.

10900835.Bilde.1519820898.N

Lena blir storesøster av Ida Jackson

Aschehoug, 2017. 45 s. Lettlest småbarn

Mamma og Oddvar forteller at Lena skal bli storesøster. Lena som bestemmer det meste, hun bestemmer at babyen skal bli en søster som skal hete Elsa. Men da babyen kommer er det helt feil, det er en gutt! Og han skal hete Sverre. For Lena blir det en tøff start, men siden de voksne er smarte finner de en fin løsning på de vanskelige tingene.

10702768.Bilde.1509454071.N

Tor blir bror av Anneli Klepp

Gyldendal, 2018. 29 s. Lettlest

Når Mamma og Pappa reiser til sykehuset for at babyen skal komme, får Tor bli hos bestevennen sin, Mia. Han skal sove der, også, og han gleder seg. Men Mia og moren hennes snakker bare om babyen. Tor blir så lei. Han gjemmer seg. Om natten er Tor også trist. Det er litt skummelt å sove borte. Og så tenker han på babyen. Ingen vet jo hvordan den blir. Tenk om den ser ut som et monster!

10868937.Bilde.1517047812.N

Storesøster og hjertebarnet av Jan Tore Horpestad

Kolofon, 2020. 70 s. Småbarn

Storesøster blir skuffet da hun får vite at babyen i Mamma`s mage er en gutt. Men Mamma er ganske alvorlig da hun forteller det, så Storesøster forstår at det er noe mer. Mamma og Pappa sier at babyen har en hjertefeil og at han må opereres når han blir født.

12442534.Bilde.1582319404.N

Det er ganske vanskelig å være Storesøster når Lillebror blir født og når han må opereres. Det blir lite plass til henne. Når Hjertebarnet er hjemme og når han er frisk er det fint å være Storesøster selv om det er litt slitsomt å alltid være forsiktig så Hjertebarnet ikke blir utsatt for bakterier. Og når Storesøster blir syk må hun bo hos Mormor.

Fin bok om alt som kan være vanskelig når et søsken er syk lenge.

Nå heter alle Sorry av Bart Moeyaert

Cappelen Damm, 2020. 139 s. Barn

Bianca har to hjem, to familier. Nå har Cruz og Pappa bestemt at hun ikke skal komme dit så ofte. De synes hun er uhåndterlig! Hjemme hos Mamma bor hun sammen med lillebroren Alan. Alan har vært operert tre ganger og har et arr som ligner på et utropstegn på brystet. Alan slipper ofte å spise maten sin, han får brødskive og syltetøy i stedet. Bianca synes ting er vanskelig, noe det er umulig å sett ord på.

12459394.Bilde.1583442599.N

Men en dag kommer en uventet gjest på besøk, en gjest Bianca beundrer. Noen ganger er det lettere å snakke med noen som ikke er familie.

Annenhver uke av Heidi Linde

Gyldendal, 2019. 166 s. Barn.

Denne boka er så bra! Jeg både lo og gråt da jeg leste den.

Og selv om tema er å bo annenhver uke hos Mamma og annenhver uke hos Pappa, så handler den også om familie, venner og at skole iblant kan være vanskelig. Og så handler den mye om søsken. For når Olivia er hos Mamma har hun fire brødre. Det betyr ganske mye kaos og støy, krangling og mye moro. Når hun er hos Pappa har hun ingen søsken i det hele tatt. I hvert fall ikke enda. Da er det stille og rolig og ganske ryddig

12146813.Bilde.1567627783.N

Jeg gir deg sola av Jandy Nelson

Gyldendal, 2015. 421 s. Ungdom

Noah og Jude er tvillinger. Når de er 13 er Noah liten og tynn, sjenert og tilbaketrukket, elsker å tegne og er hemmelig forelsket i nabogutten Brian. Jude henger med de kule og elsker å surfe. Moren deres vil gjerne at de skal søke seg inn på kunstskole, men Jude føler ikke at hun er like god eller får like mye støtte som Noah.

Når de er 16 er alt forandret. Noah har mange venner, og er populær på skolen. Men han tegner ikke lenger. Jude går på kunstskole, men sliter med å få ting til å fungere.

10272137.Bilde.1424945471.N

Søsken gjør feil, som alle andre, men det er heldigvis sjelden at en en feil får så alvorlige konsekvenser som i denne boken.

Til toppen