Venner og uvenner

Innhold

Det er godt å ha en god venn. Og det kan oppleves vanskelig når man blir uvenner. Det finnes flere gode barnebøker om vennskap. Her finner du en oversikt over noen av dem.

Det vet også alle de som savner å ha en nær venn. Den virkelig gode vennen kan være vanskelig å finne og det krever litt innsats å holde på vennskap. Den beste vennen kan også bli en uvenn. Noen ganger kan det ta litt tid å bli venner igjen. Da blir alt vanskelig. Kanskje noen av disse bøkene kan hjelpe deg til å bli en bedre venn? Kanskje de også kan hjelpe deg til å være den som først tar kontakt om du blir uvenner med vennen din?

Bildebøker:

B for Bestevenn av Nina E.Grøntvedt

Alle de andre i barnehagen har en bestevenn. Det vil Bea også gjerne ha. Derfor tar hun fart og lager monstersandstorm i sandkassa. Og hun leker Monsterkatt når Iman og Daniel leker katter i sklia. Så leker hun Rom-monster når de andre leker astronauter. Men ingen synes det er morsomt når Bea bare ødelegger og de vil ikke være bestevenn med henne. Da gjemmer Bea seg i lekehytta. Tror du noen kommer inn for å leke med henne?

Løven og musa av Rachel Bright

Denne boka handler om å være modig. Om den lille musa som ingen hører og om den store løven som alle hører på. Det handler om den dagen musa klatret opp til løven og spør om han kan lære henne å brøle. Det er veldig modig gjort! Og så finner musa ut at også de som er store og sterke, sånn som løver er, de er også redde for noe. Og så er det mulig å bli gode venner selv om man er veldig ulike.

Lettlest småbarn/småbarn:

Venner igjen av Helena Bross

Siri har fått nytt viskelær. En sommerfugl. Når Live spør om å få låne det nye viskelæret er hun i tvil, men de er jo gode venner, så Live får låne det. Live visker hardt, så hardt at den ene vingen på sommerfugl-viskelæret brekker. Siri blir så sint på Live. Hun vil ikke være venn med henne mer. Om kvelden skal Siri skrive innbydelser til bursdagen sin. Skal hun be Live? Og vil Live komme nå som de er uvenner?

Mia blir spion av Anneli Klepp

Mia vil leke med bestevennen, Tor. Men da hun ringer på sier Tor at han ikke vil leke med henne. Han har besøk. Mia lurer veldig på hvem Tor har besøk av. Hun bestemmer seg for å spionere og kler seg ut som en spion. Hun har kikkert og sitter oppe i et tre. Hun ser at Tor leker med Anne. De har det fint sammen. Mia er lei seg. Hun tror kanskje hun har mistet sin beste venn. Men så knekker greinen hun sitter på. Hva tror du skjer da?

Mitt lykkelige liv av Rose Lagercrantz

Danni kjenner ingen på den nye skolen. Hun gleder seg allikevel, men hun gruer seg også litt. Og selv om hun ikke har noen venner i starten får hun en super venn etter hvert. Hun heter Ella Frida. De er sammen på skolen og de er sammen hjemme hos hverandre. Noen ganger blir de uvenner, men det er bare en liten halvtime, så er de venner igjen. Danni er lykkelig! Helt til Ella Frida forteller at hun skal flytte. Det ødelegger all lykken.

Julius og mobberne av Martin Svensson

Ingen liker Elena. Eller nesten ingen. Julius liker henne. Men det er litt vanskelig å henge med noen ingen andre liker, for da vil de kanskje ikke like han heller? Derfor er Elena og Julius venner i smug. Når Isak, bestevennen til Julius, spør om de skal finne på noe, så må Julius lyve. Han sier at han må passe lillesøsteren sin, selv om han egentlig skal se film med Elena. Det er ikke særlig smart å lyve for vennene sine for en dag finner de ut sannheten.

Større barn:

Lucas Jackson av Karin Kinge Lindboe

Har du tenkt på hvor mye en eneste god venn betyr? For Lucas, som har det ganske vanskelig fordi faren hans er psykisk syk, er bestevennen Gustav gull. Og når han trodde at ting ikke kunne bli verre, og de blir det, da er Gustav og læreren hans der, klare til å hjelpe. Og om du er så heldig å ha en eller flere gode venner, så er det viktig å være en god venn, også.

Du og jeg av Katarina von Bredow

Andreas og Alice er, på en måte, venner bare på veien til skolen. Når de kommer på skolen blir Alice en annen, da blir hun den kule jenta med lipgloss og mange venner og har ikke plass til han. Andreas er flink på skolen, skikkelig geni, men har ikke så mange venner, bare Edwin. Men så vil Alice hjelpe han å male rommet. Det forandrer alt for plutselig befinner han seg ute i byen sammen med Deco Army og de blir tatt mens de lager graffiti på en vegg. Etter det får Andreas en annen plass i klassen.

Min bror er konge av Jenny Jägerfeld

Måns er ny i byen, han skal bare bo her en sommer. Men han treffer en skikkelig kul gutt, Mikkel, og selv om det starter med et «au»! blir de skikkelig gode venner. Måns får bli med hjem til Mikkel, han får plass i stolen til broren og blir dekket av tatoveringer, han treffer verdens søteste jenta og han og Mikkel skater. En dag går det galt og Måns havner på sykehuset. Men før han blir fraktet bort med ambulansen kutter Mikkel seg i fingeren og de bytter blod, nå er de blodsbrødre. Men ting kan endre seg fort når en har skjult en stor hemmelighet, plutselig er ikke din aller beste venn vennen din lenger.

Litt sammen av Johanne Lindbäck

Majken spiller fiolin. Ikke akkurat det «råeste» instrumentet, men hun er ganske god. Bestevenninnen, Tessan, svømmer og spiller fotball og hun har begynt å bli veldig opptatt av gutter. Majken føler seg utenfor og litt trist. Ivan spiller gitar. Han er ganske kul. Og da Majken får ideen om at de kan henge litt sammen i friminuttene, bare sånn at de andre skal se at hun også er opptatt av gutter, så er Ivan med på det. Det starter litt kleint, men etter hvert blir det faktisk fint.

Til toppen