Boller og fastelavnris

Innhold

Endelig lørdag! Og i morgen, søndag 14. februar, er det både fastelavn, morsdag og valentine!

Boller til mor eller til kjæresten

Siden det både er fastelavn, morsdag og valentine på en gang, tenker vi at det kan være fint å bake noen boller denne lørdagen. Bollene kan så fylles med krem og bli fastelavnboller, eller de kan stekes som et hjerte og bli en gave til mor eller til kjæresten. Her er det mange muligheter.

Ikke alle er like flinke til å lage gjærbakst. Rigmor er en av de som ikke er supergod til dette, så hun velger å "jukse" litt. Men vi legger ved et par oppskrifter til de som vil lage bollene helt fra bunnen av. Og Susanne lager eltefrie boller, vi legger ved oppskrift på disse også.

Dette trenger du til bollene

For å lage boller trenger du en bolleoppskrift, eller du kan kjøpe en ferdig melblanding for boller. Rigmor gjorde det siste - kjøpte en pakke mel for boller. Da er alt det tørre i den pakka, og det eneste man må tilsette er en pakke tørrgjær og 1 dl smeltet smør, pluss lunkent vann. Enklere blir det jo ikke. I tilleg tok hun alle ingrediensene i bakbollen til kjøkkenmaskina, og lot maskina elte deigen i ca 5 minutter. Skal du gjøre dette for hånd bør du jobbe i ca 10 minutter med deigen.

Susanne lager bollene helt fra bunnen av, med en oppskrift på eltefrie boller.

Hjerter

Dersom du vil gjøre litt ekstra ut av bollene, kan du sette dem på stekebrettet i hjerteform. Da setter du de med litt avstand, også vil de heve seg slik at de danner et sammenhengende hjerte.

Eller du kan lage bollene som små hjerter ved å bruke en pepperkakeform. Susanne gjorde dette med stort hell, se bildene.

La bollene heve på et lunt sted, gjerne under et kjøkkenhandkle, i 45-60 minutter. Vil du ha blanke boller, pensler du med et egg som du har vispet sammen. Deretter steker du bollene. Se steketid på melpakken du brukte, eller i oppskriften hvis du valgte det.

Skulle du være uheldig med bollebaksten, er det ingen skam å oppsøke en butikk og kjøpe ferdige boller.

Rigmors bollehjerte

Boller i hjerteform på stekeplate. Foto
Jeg triller ut boller og legger dem på stekebrettet i hjerteform. Jeg lar det være litt plass mellom hver bolle. 10 boller blir ett hjerte.
Boller hevet i hjerteform. Foto
Etter en time har bollene hevet slik at hjertet henger sammen.
Ferdig stekt bollehjerte. Foto
Bollehjertet etter at det er stekt.
Fastelavensbolle med krem og et melisdryss. Foto
Fastelavnbolle med krem og et lite melisdryss. Det er godt det!

Susannes hjerteboller

Bolledeig og kjevle. Foto
Bruk et kjevle for å kjevle ut deigen litt.
Boledeig med en hjerteform på. Foto
Med en hjerteformet pepperkakeform stikker du ut hjerteboller.
Boller klare for steking
Hjerteboller og vanlige boller klare for steking.
Ferdige hjerteboller. Foto
Nydelige hjerteboller smaker ekstra godt!

Fastelavnris

Det er veldig enkelt å lage egne fastelavnsris. Du trenger fargede fjær og ståltråd (1). Man kan også få tak i kunstige fjær (som den lillafargede på bildet), eller klippe ut fra farget papir. Deretter snurrer du ståltråd rundt fjærene (2). Du kan godt samle flere små fjær til en liten bukett og feste disse med ståltråden for å få et fyldigere utseende. Tradisjonelt sett, så ble det brukt bjørkekvister, men plukk noen fine kvister du har i hagen eller nærområdet (3). Tvinn så ståltråden med fjæra på kvistene (4). Fint fastelavnsris er klart som pynt!

Lilla fjær. Foto
Trinn 1: Lilla fjær
Lilla og brune fjær, og ståltråd. Foto
Fjær og ståltråd
Fjær med ståltråd. Foto
Fjær med ståltråd
Bjørkeris. Foto
Kvister til riset
Fastelavnris. Foto
Kines fastelavnris

Ordet fastelavn kommer fra nedertysk og betyr «kvelden før fasten». Det var opprinnelig en tredagers festperiode som bestod av fastelavnssøndag, blåmandag og askeonsdag. Fastelavn vil alltid falle på en søndag 7 uker før 1. påskedag. Fastelavnsriset ble brukt som en «livskvist», og skulle vekke fruktbarheten hos kvinner, husdyr og i naturen. Fastelavnsbolle blir servert på fastelavnssøndag, men var tidligere knyttet til feitetirsdag, dagen før den kristne fasten startet, på askeonsdag.

Et stooort fastelavenris som står på Larvik bibliotek. Foto
Larvik Sanitetsforening har vært innom biblioteket med dette store fastelavnriset. Er det ikke flott?
Til toppen