Fotografering

Innhold

Endelig lørdag! Liker du å ta bilder? Har du kanskje ditt eget kamera eller en mobiltelefon med kamera? Vi har noen tips til hvordan du kan bli en supergod fotograf!

Denne uka har vi på biblioteket satt i gang en liten fotokonkurranse som vi har kalt Larvik Leser, eller #larvikleser. Vi på biblioteket ønsker oss bilder som viser at byen vår leser. Knips et bilde av deg selv eller boka di fra akkurat der du måtte være i Larvik. Kanskje du vil bli med? Spør en voksen om hjelp, og hiv deg med. Men først har vi noen gode tips og triks du bør få med deg.

Noen tips og triks for unge fotografer

Det er ikke nødvendig å ha den dyreste mobiltelefonen eller det råeste kamera for å ta gode bilder. Spør om å få låne en gammel mobiltelefon av en voksen og prøve deg som fotograf. 

Her har vi tatt med noen få gode råd til deg som skal fotografere.

Holde kamera stødig

For å få skarpe og gode bilder er det viktig å holde kamera stødig og gjerne rett.

IMG 3518

Se over at bakgrunnen er ok

Hvis bakgrunnen i bildet er veldig rotete vil den ta fokus vekk fra selve motivet ditt. Det kan være lurt å se om du har plassert motivet ditt på rett sted, og kanskje om du bør ta noe vekk fra bakgrunnen eller bytte bakgrunn helt.

IMG 3515
IMG 3514

Bruk beina, ikke zoom

Gå inntil det du vil ta bilde av, istedenfor å bruke zoom på kamera. Hvis du bruker zoom kan motivet fort bli utydelig og uskarpt. Så bruk beina og gå nærmere!

IMG 3511
Zoom
IMG 3512

Plassering av motivet.

Det er ikke alltid at motivet bør plasseres midt i bildet. Prøv deg frem og se hvordan det kan bli om motivet står litt til venstre i bildet, eller litt til høyre i bildet.

Det er fint å kunne eksperimentere seg frem og se hva du liker best. Se motivet fra forskjellige vinkler, og se hvordan bildet forandrer uttrykk.

IMG 3611
IMG 3613
IMG 3612

Lær deg litt om lys og komposisjon

Det kan være fint å lære seg litt om lys og komposisjon. Prøv deg litt frem Hvordan blir motivet ditt (feks en blomstervase) hvis du tar bilde like ved vinduet?

Og hvordan blir det hvis du tar bildet i et rom uten lyset på?

IMG 3621
IMG 3562
IMG 3556

Portretter

Dersom du skal ta bilde av en voksen kan det være lurt å stå på noe, slik at du blir like høy som den du tar bilde av. Og tilsvarende; sett deg på huk dersom den du tar bilde av er lavere enn deg. Tenk at du skal være i samme øyehøyde som den du fotograferer.

Dersom du tar bilde av noen sett nedenfra kalles dette froskeperspektiv, mens om du tar bilde av noen sett ovenfra kalles det fugleperspektiv.

IMG 3565
IMG 3568
IMG 3564

Lykke til med fotograferingen!

Til toppen