Frosker og papirfrosker

Innhold

Endelig lørdag! Nå på våren er det alltid spennende å se naturen våkne til liv, og noe av det som kanskje er mest moro er å se på rumpetrollene som dukker opp i små dammer.

Rumpetrollene skal bli til frosker en dag. Det er viktig at vi lar dem være i fred, slik at de kan vokse seg store og sterke og forvandles til frosker. Men se på dem kan vi jo gjøre uten å forstyrre dem. Det er lurt å ta med en voksen dersom man vil gå til en dam og se etter rumpetroll.

Litt om frosker

Froskene er amfibier. I Norge har vi fire arter frosker og padder: buttsnutefrosk (vanlig frosk), spissnutefrosk, damfrosk og padde.

Frosker går gjennom fem stadier for å bli en voksen frosk. Det første stadiet er egget der den er et befruktet egg inni en geleklump. Andre stadie er rumpetroll som er små larver med haler på. Tredje stadie er at de får små ben og armer. Fjerde stadie er som en frosk, men med en hale og den er litt liten. På femte stadie er den en fullvoksen frosk som ikke har hale. (Wikipedia)

Lag din egen frosk i papir

For å brette en papirfrosk er alt du trenger papir og en saks. Papiret bør ikke være for tykt, vanlig tegnepapir er fint å bruke. Det kan godt ha en farge, det bestemmer du. Og vet du hva? Frosken kan "hoppe"!

Saksen bruker du for å klippe til arket ditt. Det skal være et rektangel hvor kortendene er halvparten så lange som langsidene... Vanskelig å forstå? La meg vise deg hvordan du bretter frosken. Vi starter med et vanlig a4-ark, så skal du få se. 

Url format not supported.

Når du har brettet frosken din kan du dekorere den litt hvis du vil. Kanskje tegne på øyne, eller male den i en flott farge.

Jeg lærte å brette frosker da jeg var barn, og vi pleide å lage hoppekonkurranser med froskene våre. Hvem kunne lage den frosken som hoppet lengst? Og hvilken frosk kunne hoppe høyest? Det som er viktig hvis du skal ha en papirfrosk som er skikkelig god til å hoppe, er å ikke bruke for tykt papir. Tykt papir gjør det vanskelig å lage bretten bak på rumpa til frosken. Med vanlig papirtykkelse (vanlig kopipapir) kan du få til en god sprett på frosken din. Et annet tips er å ikke lage en veldig stor frosk. De store froskene hopper ikke like langt som de små. Det er i allefall min erfaring.

På nettet fant jeg en beskrivelse av hvordan du bretter frosken. Det var nettstedet Smedstua.com som hadde laget denne oppskriften.

Origami er kunsten å brette papir slik at det blir figurer.  Origami kommer fra «ori» som betyr brette og «kami» som betyr papir generelt, altså «papirbretting»

psst!

Å kysse en frosk

Har du hørt om at man må kysse noen frosker før man finner prinsen? Dette stammer fra et tysk folkeeventyr som heter Froskeprinsen. Hvis du leser dette eventyret får du vite opprinnelsen til uttrykket. Vi har eventyret på biblioteket.

Lykke til med papirfrosken!

Jeg håper du lager en som kan hoppe både høyt og langt!

- Rigmor

Froskehopp2

Fikk du lyst til å lære deg litt mer om frosker? På biblioteket kan du lese mer om froskene. Her kommer noen boktips til deg:

Owen Davey - Fantastiske frosker

Visste du at verdens største froskeart er så stor at den kan veie like mye som en menneskebaby? Og at den minste bare blir en centimeter lang? Eller at det finnes frosker som utskiller et stoff som er så giftig at et gram kan ta livet av 1000 mennesker? Eller at det finnes en frosk som kan hoppe fire meter?

Dette og masse annet kan man lære om i denne boken. Den er full av rare, spennende og fine frosker og froskefakta.

Fantastiske Frosker

Ken Kimura – 999 på flyttefot

En froskemor legger 999 egg i en liten dam. Men når alle rumpetrollene klekkes og begynner å bli småfrosker, blir det for trangt i den lille dammen. Froskemor og froskefar må ta med alle ungene  og flytte til et større sted. Men det er mange farer som lurer på veien, før de finner et nytt og trygt sted.

Eventyrlig ekspedisjon med lykkelig slutt.

999Flyttefot

Knut Nærum – Frinken Fopp

Frinken er en litt uvanlig gutt. Han elsker å hoppe, særlig i søledammer, og han har så lang tunge at han kan slikke seg på nesen. Når han får vite at faren hans er en frosk, begir han seg ut i verden på jakt etter far. Og hva gjør han hvis han finner ut at han kanskje egentlig har mer lyst til å være frosk enn å være gutt? Hjelper det å kysse en prinsesse for eksempel?

Finurlig og morsom historie på rim.

Frinken

Jakob Martin Strid – Lille Frosk

En meteor faller ned over København og krasjer hos en froskefamilie i sjette etasje. Inni meteoren sitter en liten frosk. Froskefamilien kaller ham Lille Frosk og blir veldig glad i ham. Men Lille Frosk er uskikkelig, nesten litt slem noen ganger. Når mor og far kjefter på ham, bestemmer Lille Frosk seg for å rømme hjemmefra. Men man blir jo ikke snillere av den grunn.

Bøkene om Lille Frosk er morsomme og rare.

Lillefrosk

Nastja Holstfreter - Jeg er ikke en frosk – kyss meg

En vakker prins traff en heks, som ikke likte vitsen han fortalte. Nå har han blitt forvandlet til en frosk, og trenger hjelp til å bli forvandlet tilbake. Men å kysse en frosk betyr ikke alltid at den blir til en prins. Den kan faktisk bli til noe helt annet.

Interaktiv bildebok for de minste.

Jegerikke
Til toppen