Lag ditt eget brettspill

Innhold

Endelig lørdag! Er du klar for å spille brettspill? Biblioteket har mange brettspill du kan bruke når du er på besøk hos oss.

Dersom du synes du har spilt alle spillene vi har på biblioteket eller alle dere har hjemme uendelige mange ganger, foreslår vi at du lager ditt eget brettspill. Det er så gøy!  

Du trenger

  • Blyant
  • Viskelær
  • Tusjer eller fargeblyanter i valgfrie farger
  • Ark
  • Saks og lim
  • Papp eller kartong (til selve brettet)
  • Terning (valgfritt, kan lånes fra andre spill)
  • Spillbrikker (kan lage selv av ark, lånes fra andre spill eller finne noe i huset som kan brukes)

Her er det bare fantasien som setter grenser! Man kan for eksempel klippe i gamle aviser eller blader, klistremerker, glitter, bilder av venner og familie, og så videre.  

Framgangsmåte

Når man skal lage brettspill er det lurt å først ha en plan klar på hvordan type brettspill man vil lage. Vil du ha et slags stigespill eller ludo? Vil du ha et spill med utfordringer og spørsmål? Memo? Skal det være terning eller det riktige svaret på et spørsmål som gjør at man kan flytte framover?

Når du har bestemt deg for oppsett er det på tide å begynne å skissere. Det er lurt å begynne med å tegne opp selve ruten man skal gå.  Deretter kan du legge inn de ulike elementene slik at du ser hvor mye plass du trenger. Er det noen av rutene som skal ha hindringer eller utfordringer burde disse markeres med en annen farge eller noe som gjør det tydelig at her skjer det noe ekstra. Vi startet med en kladd på eget ark før vi tegnet på pappen vi skal ha til spillebrett.

Når du har fått kladdet og er fornøyd er det på tide å tegne på selve brettet. Vi tegnet først med blyant før vi tegnet over med tusj. Etterpå visker vi vekk blyantstrekene. Deretter er det bare å tegne i vei!

Før man er helt ferdig kan det være lurt å teste spillet en gang, for å finne ut om man kanskje må legge til flere utfordringer eller hindringer.

Hvis du har et spill med viktige regler kan disse skrives inn på baksiden av brettet, slik at man husker dem til neste gang. Den regel kan være for eksempel være at nestemann som har bursdag eller den som spiste sist skal starte.  Tydelige og forståelige regler gjør at det ikke blir krangling og uenigheter!

Spilltest "Den eventyrlige skogen"

Url format not supported.

Vårt brettspill: «Den eventyrlige skogen»

Her skulle det være et første-mann-til-mølla med litt hindringer underveis, slik som ved et stigespill. For å kunne flytte frem må man ha terning, og terningen skulle også være avgjørende ved noen av hindringene, et eksempel er ved den hvite hesten hvor terningkast 1, 2 eller 3 gjør at du blir fanget av Nøkken og må stå over ett kast, mens triller terningen 4, 5 eller 6 kan du passere trygt forbi. For å gjøre det litt spennende er det forskjellig terningkast som redder deg fra de ulike situasjonene gjennom spillet. Noen felt får du ekstra framrykk eller må rykke tilbake bare ved å landet på den aktuelle feltet. 

Siden vi valgte temaet «den eventyrlige skogen» ville vi ha med litt elementer fra eventyr og norsk folketro slik som rev, bjørn, troll, Nøkken og Huldra. Reven er en luring som både kan hjelpe deg fram, men også lure deg inn på feil sti.

Brettspill1
Brettspill2
Brettspill3
Brettspill4

Url format not supported.

Til toppen