Lag selv: Drømmefanger

Innhold

Endelig lørdag, og endelig en ny mulighet til å lage noe kult! I dag skal vi lage drømmefangere; de er dekorative og fine, og skal beskytte oss mot vonde drømmer når vi sover.

Jeg tipper både store og små er enige om at vi har lyst å sove godt?!

Dette trenger du:

  • Papptallerken eller ferdiglaget pappkrans
  • Saks
  • Lim (flytende, eller limpistol om en voksen hjelper deg) eller tape
  • Fargeark 
  • Garn/hyssing
  • Hullemaskin eller lignende
  • Perler og eventuelt fjær (eller noe annet fint du har til å pynte med)
  • Tusjer

Slik gjør du:

Det første du må gjøre er å klippe ut midten av en papptallerken, slik at du får en fin krans. Jeg har jukset litt og brukt ferdige pappkranser til eksemplene, men de neste stegene fungerer helt likt uansett hva du bruker.

Jeg har laget en variant med “garn-spindelvev” i midten, og en med papirstrimler i midten. Om du vil bruke garn må du lage hull langs den innerste kanten, slik at du kan knytte en tråd og tre den på kryss og tvers av hullene for å skape et fint mønster. Jeg tok innimellom på en perle mens jeg holdt på, slik at det ble litt pynt på “spindelvevet” også. 

På papirvarianten klippet jeg ut strimler i forskjellige farger, og laget “spindelvevet” av papir på kryss og tvers over hullet i midten. Dette kan du enten lime eller tape på baksiden av pappkransen. Felles for begge variantene er at du kan lage hull helt øverst for å feste en opphengstråd i, og du kan lage hull helt nederst for å feste på de trådene med fjær/blader som henger nedover. Alternativt kan disse også tapes eller limes på baksiden. Begge variantene kan du også selvfølgelig pynte og dekorere med tusjer, klistremerker eller lignende du måtte ønske for å skape din helt unike, personlige drømmefanger!

Nå har vi kommet til disse trådene med fjær/blader som henger nedover. Den absolutt letteste varianten er å bruke ferdige “juksefjær”, hvor man bare binder noen fjær sammen med garntråden, og trer på noen perler over. Har man lyst å lage egne blader av papir så er det litt mer tidkrevende - men mye enklere enn det ser ut som, og de blir såååå fine! 

For å lage egne blader (som også kan ligne på fjær) starter du med å finne de fargene du vil ha, og så brette arkene i to. Deretter tegner du halve formen på bladet inntil den brettede kanten. (Se på bildet om det er vanskelig å forstå). Klipp så ut langs strekene du har tegnet bladet, og du vil da sitte igjen med et sammenbrettet blad. Behold det brettet og klipp masse små klipp fra den ytterste runde kanten og inn mot midten. Pass bare på å ikke klippe helt inn/gjennom. Når du bretter ut bladet til slutt nå, vil det se skikkelig levende og fint ut! 

Når du har laget så mange blader du ønsker å ha på drømmefangeren din, limer du garntråden litt på innsiden av bladet, lager en knute og fester noen perler på. Vips så har du laget en helt fantastisk fin drømmefanger!

Saks og farget papir, noen "fjær" er klippet ut. Foto
Baksiden av drømmefanger med papirremser i midten. Foto
Utklipte "fjær" av farget papir. Foto
Nærbilde av papirfjær i tråd med perle. Foto
En drømmefanger med fargerike papirremser i midten og fargerike blader som henger ned. Foto: Larvik bibliotek
Drømmefanger med papirremser i midten
En drømmefanger med tråd og perler i midten og fargerike fjær som henger ned. Foto: Larvik bibliotek
En drømmefanger med tråd og perler
Nærbilde av fjær som henger i tråd, med perler. Foto
Til toppen