Poet for en dag

Innhold

Endelig lørdag! 21.mars er det Verdens poesidag. "Lek med språket! Alle kan dikte og ha det gøy med ord."

Det er budskapet til forfatteren Gro Dahle.

Da Larvik ble Poesihovedstad i 2016 var et mål å formidle poesi til alle i byen, og da er det naturlig å begynne med barna. Ansatte fra seks barnehager og fra biblioteket var så heldige å få delta på kurs med forfatteren Gro Dahle i 2017 og 2018. Hun ga mange morsomme og inspirerende tips og viste at ALLE kan leke med språket og lage dikt. Fine, morsomme, rare, surrealistiske. Her følger noen oppskrifter på hvordan det kan gjøres som en familieaktivitet:

Googledikt

La Google gjøre jobben.

Skriv inn ord som Jeg liker, Jeg ønsker, Det begynner å eller noe helt annet, og se hva google velger for dere. Dere bestemmer selv hvor mye dere vil ta med. Dere kan bruke lista som den er eller bytte litt rundt på rekkefølgen.

Da jeg tastet Jeg leser på PCen min ble diktet slik:

JEG LESER Jeg leser og skriver - Bokstavene Jeg leser og skriver - Oppgavene Jeg leser aldri, men jeg leser alltid! Jeg leser selv Jeg leser, du leser Jeg leser selv Jeg leser Jeg leser nøyaktig Jeg leser og får ikke med meg det jeg leser Jeg leser om dagen Jeg leser, du leser! Jeg leser og får en annen personlighet Jeg leser ikke krim Jeg leser og skriver Jeg leser om sommeren Jeg leser Jeg leser bare hvis jeg må Jeg leser, men hvordan få det til å sitte i hodet? JEG LESER Jeg leser på ett sted Jeg leser ikke aviser Jeg leser dine innlegg Jeg leser det som er verdt å følge med på Jeg leser, hysj Jeg leser bøker! Jeg leser i Bibelen Jeg leser i Bibelen min Jeg leser bare hvis jeg må Jeg leser HATKOMMENTARER! Jeg leser og skriver mer Jeg leser, null stress Jeg leser det her Jeg leser fra siste investorbrev i dag Jeg leser selv Jeg leser og blir kvalm når jeg leser det dere skriver Jeg leser nå Jeg leser krim Jeg leser om hvordan vi eldre blir behandlet Jeg leser høyt på eget morsmål Jeg leser så rare bøker Jeg leser raskt igjennom biografien hans Jeg leser med undring Jeg leser ikke skotske aviser Jeg leser ikke papiraviser Jeg leser i dag Jeg leser med bestyrtelse at dere ikke kommer til å forby niqab på universitetet Jeg leser lydbøker Jeg leser for å glemme krigen Jeg leser stort sett sånt når jeg er hjemme Jeg leser boka hver dag Jeg leser disse historiene Jeg leser selv! Jeg leser for å forstå Jeg leser mine dikt Jeg «leser» til eksamen Jeg leser 98% av alle kommentarene jeg får Jeg leser hva fortidens kvinner måtte gjøre for å bli vakre Jeg leser nesten bare norsk Jeg leser for å flykte Jeg leser også en del faglitteratur Jeg leser ikke noen faste blogger Jeg leser for mamma Jeg leser lett! Jeg leser mye Jeg leser det du skriver Hææ? Hva er det jeg leser??

Lappedikt

Dere kan ta en utskrift av arkene som ligger vedlagt. Ta en saks og klipp ordene fra hverandre. Putt dem i hver sin boks eller pose. Jeg har brukt bokser og merket dem med pronomen, verb, substantiv, adjektiv, preposisjoner og spørreord. I den siste boksen min er det såkalte lydmalende ord (svisj, bæ), men også interjeksjoner (æsj, fy). Dere kan selvfølgelig lage deres egne ord, men det er lurt å ha ord fra alle de ulke ordtypene. Trekk noen ord fra hver boks eller pose og sett dem sammen til et dikt. Det er ikke nødvendig å bruke alle ordene. Ordene jeg trakk var:

de, den, løper, roper, genseren, kjolen, trærne, senga, smilende, sær, over, gjennom, hva, hvilken, kykkelikyyyyy!, sukk

Diktet ble slik:

Hva løper over kjolen, gjennom senga? Den sære genseren Sukk De smilende trærne roper kykkelikyyyy!

161602189 798183064379160 3742911525831566048 N

Dikt med favorittord eller tilfeldige ord

Alle sier to eller tre ord hver, og disse ordene skal være med i diktet. Hvis dere vil kan dere lage en tittel til diktet også. Da jeg spurte fire hyggelige kollegaer om de ville si to ord hver fikk jeg følgende ord:

blå, ballong, mule, buss, pusekatt, blomstereng, korona, hjemme

Etter å ha tenkt meg litt om brukte jeg ordene på denne måten:

Ballongferd Pusekatten vil ikke være hjemme nå som det er korona. Pusekatten trenger en mule å kose med! Pusekatten tar bussen til den blå blomsterenga. Kanskje den kan feste en ballong til halen og fly sin vei?

Dikt med tulleord som rimer på et ordentlig ord

Her er det bare å slippe fantasien løs. Velg et ord og rim i vei. Lag et dikt av alle rimordene dere klarer å finne på. Om ordet finnes fra før eller ikke spiller ingen rolle. Det er selve lyden av rimene som er poenget.

Våren 2018 hadde barneavdelingen på biblioteket et samarbeidsprosjekt med Larvik kulturskole. Det ble kalt Allabasalla. Vi fikk besøk av en ivrig gjeng med 5-åringer, og sammen med dem skulle vi lese og ha fokus på språklek. Vi lot barna rime i vei, og da ordet var glad ble dette flotte diktet resultatet:

Tryllestav

Kos dere med ordene, smak på dem, lytt til dem og skriv dem ned i deres egen familiediktbok.

Hilsen Helga

Verdens poesidag

Verdens poesidag er en FN-dag som markeres den 21. mars hvert år, etter at den ble innført av UNESCO i 1999. Formålet med dagen er å skape oppmerksomhet rundt lesing, skriving, publisering og læring av poesi over hele verden. (Wikipedia)

Til toppen