Samisk klappekake

Innhold

Endelig lørdag! Vi feirer samefolkets dag!

Den 6. februar er offisiell norsk flaggdag. Da markerer vi Samefolkets dag, en samisk nasjonaldag for alle samer i Norge, Sverige, Finland og Russland.

Denne dagen markeres på ulikt vis flere steder i landet, men mange barnehager og skoler har samiske temaer og prosjekter i tiden før, og 6.februar er det feiring og fest. Da pynter man seg i kofte og spiser tradisjonell samisk mat.

I anledning dagen har vi laget Gahkku, eller klappekake. Det er et brød som kan stekes på bålpanne, grillen eller rett og slett i stekepannen.

Oppskriften på dette brødet varierer fra sted til sted og familie til familie. Alle har sin variant. Her har du vår:

Oppskrift klappekake

8 dl hvetemel

2 dl sammalt hvete

1 ts salt

2 ts anis og fennikelfrø (eller brødkrydder hvis du har)

½ pose tørrgjær

50 g smør

5 dl vann

2-3 ss mørk sirup

 

Bland det tørre i en bakebolle. Smelt smøret, ha i vann og sirup og rør rundt til sirupen har løst seg opp, og temperaturen er passe fingervarm. Hell væsken i bakebollen, og elt sammen deigen til den er myk og smidig. Dekk til og la den heve til dobbel størrelse (ca 1 time)

Ha deigen over på benken med litt mel, kna den sammen og del den i 10 emner. Kjevl dem ut til passe størrelse. Hvis du skal ut på tur og vil steke brødene på bål, kan du pakke dem med bakepapir mellom og oppbevare dem kjølig til de skal stekes.

Stek brødene på en varm bålpanne, steketakke eller stekepanne uten fett. Snu brødet når det bobler på oversiden, og legg dem i et kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.

Disse brødene smaker nydelig når de er litt varme, med smør og brunost eller syltetøy. Eller så kan du bruke dem til samisk «kebab» med steikt reinskav, tyttebær og rømme.

Lihkku beivviin! Gratulerer med dagen!

Ingredienser
Deigen
2021 01 31 13.39.06
2021 02 01 06.45.01
2021 01 31 13.50.09
2021 01 31 13.59.17
Til toppen