Stiklinger

Innhold

Endelig lørdag! Du kan lage egenproduserte planter av mange forskjellige vekster. Vår geriljagartner Elisabeth gir deg noen tips.

Våren er ikke bare såtid. Det er også en tid for å plante – og lage egne planter! 

Jeg tar i dag for meg en småblomstret klematis av typen Paul Farges/«Summersnow». Den er lett å ta stiklinger av og formere selv.

Dette trenger du

En potte eller to med såjord eller sandblandet blomsterjord, en beskjæringssaks og en ranke/grein av den planten du vil lage flere av.

Slik gjør du

  1. Greina kan godt være litt lang: da får du flere planter av en grein.
  2. Klipp greina rett av 5-7 cm før ett «ledd». «Leddet» er vekstpunktet hvor nye blader, kvister og røtter vil etablere seg fra.
  3. Klipp deretter av 5-7 cm. på den andre siden av vekstpunktet også. Du har nå en stikling – opphavet til en ny plante! Gjenta prosessen til du ikke har flere vekstpunkt igjen på greina.
  4. Sett stiklingene langs kanten av potten: Der er det varmest og stiklingene roter seg lettere der. Vann godt. Jorda i potta må ikke tørke ut men skal holdes jevnt fuktig. Potta med stiklingene bør stå et lyst sted, men ikke i full sol. Stiklingene roter seg lettest ved temperatur rundt 20 grader. Du kan godt ha over en plastpose for å bevare fuktigheten bedre: Men stikk da noen hull for luftsirkulasjonen sin del, ellers vil stiklingene fort kunne mugne.
  5. Etter 3-4 uker vil du se at noen av plantene har kommet med nye blader og ser struttende og fine ut. La stiklingen stå i potta til du ser det begynner å komme fine små røtter ut av bunnen i potta. Da er tiden kommet til å plante disse ut eller over i større potter. Har du flere planter som skal pottes om, kan det være enklest å ta hele jordklumpen ut av potta og dele plantene forsiktig fra hverandre for så å plante enkeltvis i nye potter eller på friland.
  6. Etter allerede et par år har du et vell av blomster og en frodig plante av egen produksjon!

Lykke til!

Hilsen Elisabeth (geriljagartner)

Tips:

Stiklingsformering kan også fint brukes på f.eks. lavendel, kaprifol, eføy, sjasmin, klatrehortensia og syrinhortensia. Alle de jeg nevner har jeg selv forsøkt og fått til.

1 1 225X300
2 1 225X300
3 1 195X300
4 225X300
5 1 225X300
6 1 169X300
Til toppen