Endelig lørdag! I dag vil vi oppfordre barn og voksne til å leke litt sammen utendørs. Vi husker de gamle utelekene og tenker at de kan være morsomme å leke sammen.
Det er mange uteleker å velge mellom. Her har vi laget en kort beskrivelse av noen, men kanskje kan de voksne i familien noen flere som de kan lære bort til barna?
Boksen går
Dette er en klassisk utelek som mange kjenner til, som alle i familien kan bli med på. Det eneste man trenger er en “boks” – og det kan være en hvilken som helst boks eller flaske eller lignende. En deltaker skal stå ved boksen og telle til hundre, mens de andre gjemmer seg. Når den som teller er ferdig, skal han eller hun finne de andre.
Når den som teller finner en annen deltager, roper han/hun navnet på vedkommende, og så gjelder det å løpe til boksen og rope navnet på den man har funnet (feks “Kari på boksen”). Kommer den som er funnet frem til boksen raskere enn den som teller, og sparker til boksen mens han/hun sier “Boksen går”, så blir man ikke tatt. Men er man tatt så må man stå ved boksen til en annen eventuelt rekker å sparke til boksen før den som teller. Da er man fri og leken starter på nytt. Klarer telleren å ta alle så er leken slutt.
Hoppe pradis
Å hoppe paradis er en lek som finnes i mange variasjoner. Det du trenger er et kritt (eller en porøs stein) til å tegne opp paradiset på asfalt. Du kan også risse opp paradis i sanden, eller kanskje det finnes et ferdig malt paradis i en skolegård i nærheten? Å hoppe paradis er supert for både koordinasjon, balanse og spenst.
Elling – hvem skal være først ut?
Det er mange ellinger man kan bruke for å se hvem som skal være førstemann ut. Her er et par eksempler:
Elle, melle
Elle, melle, deg fortelle
Skipet går
ut i år
rygg i rann,
to i spann,
Snipp, snapp, snute,
du er ute!
Virre virre vapp
En gul knapp,
virre virre vapp,
du slapp!
Boktips
Mari Maurstad: De gode gamle barnelekene
Denne boka inneholder beskrivelser av veldig mange barneleker. Den er delt inn i Uteleker – Sangleker – Inneleker – Regler og Ellinger – Billeker. Her finner du beskrivelser av lekene og hvordan de skal lekes. Boka er tilgjengelig digitalt hos Nasjonalbiblioteket.