Valborgsnatten

Innhold

Endelig lørdag! 30. april, natten til 1. mai kalles Valborgsmesse eller Valborgsnatten.

Selv om denne kvelden ikke markeres noe særlig i Norge lenger, er det vanlig både i Sverige, Finland og Tyskland å feire denne som en festdag. Da brenner de bål, gjerne med en heksedukke festet i toppen, for å skremme vekk hekser og trollpakk.

Dette er nemlig kvelden da heksene satte seg på sopelimen sin og reiste til Blokksberg. Blokksberg, eller Brocken, er et fjell i Tyskland, som ble kjent som heksenes samlingssted på 1600-tallet. Selv i dag er det mange som reiser til Blokksberg denne kvelden, for å se om de kan se heksene komme flyvende. Men det er nok dessverre en myte...

I Norge er denne dagen også kjent som Gauksmesse. Det var en viktig merkedag, fordi denne dagen markerte starten på sommeren, og spådde sommerværet.

Stiv heks

Selv om vi ikke feirer Valborgsmesse med bål og fest, går det jo an å leke litt utendørs, hvis været er fint. Vi foreslår å leke Stiv heks. Det er en morsom variant av Sisten, som kan passe for både store og små.

Slik gjør dere:

Bestem et område til å leke på. Velg ut en som skal være heks ved loddtrekning eller elling. Heksa «har den» og jager alle de andre. Når heksa tar på deg, må du «fryse» og stå stille med bena fra hverandre. De som ikke er tatt kan befri de andre ved å krype mellom bena deres. Heksa har ikke lov til å ta den som holder på å befri noen.

For å gjøre leken lettere eller vanskeligere kan dere variere måten å bevege seg på, og måten å befri hverandre på. For eksempel kan alle hinke, hoppe eller gå/løpe baklengs, og man kan befri andre ved å løpe rundt dem to ganger eller «speile» stillingen deres. Det er bare å bruke fantasien!

God Gauksmesse!

Tatt
Befri
Til toppen