OL i Beijing i Kina 2022

Innhold

De Olympiske vinterleker i Beijing i Kina går i gang med et brak 4.februar og på biblioteket i Larvik er landet Kina og OL tema på de tre første arrangementene våre.

Torbjørn Færøvik Om Kina 2.2.22

De olympiske vinterlekene i Bejing

De Olympiske vinterleker i Beijing i Kina går i gang med et brak 4.februar og på biblioteket i Larvik tar vi for oss OL på tre forskjellige måter. Det er 24. gang lekene arrangeres og Norge sender en tropp på rundt 90 deltakere. Olympiatoppen har satt seg et mål om å vinne 30 medaljer. Det skal konkurreres i 109 øvelser fordelt på 15 idretter.

De Paralympiske lekene starter opp 4.mars. Her skal det konkurreres i øvelser fordelt på 6 idretter.

Biblioteket har viet årets første bolk med arrangementer til lekene med litt forskjellige vinklinger. Vi ønsker å formidle kunnskap om landet, om selve lekene og vi ønsker å se på det hele med et litt kritisk blikk. Tilsammen er dette en pakke som kan bidra til økt forståelse og innsikt.

Folkerepublikken Kina - Noen fakta


Det kinesiske namnet - Zhongguo - betyr riket i midten.
Innbyggertall: 1 400 050 000(verdens mest folkerike land)
størrelse: 9 562 911 km²(tredje størst etter Russland og Canada)
økonomi: Kina er verdens nest største nasjonale økonomi
Kina arrangerte sist OL i 2008, da også i Beijing, men det var sommerlekene.

(Kilde: Store norske leksikon)

Noen norske medaljehåp og noen frafall

Langrennsløper Therese Johaug og skiskytter Johannes Thingnes Bøe trekkes frem av flere som de sterkeste norske medaljekandidatene og spås tre potensielle gull hver, men også utøvere som Johannes Høsflot Klæbo(langrenn) og Tiril Eckhoff(skiskyting) kan ta flere medaljer. 
 
Skihopperen Maren Lundby har meldt at hun ikke deltar i OL. Dette fordi hun ikke ønsker å slanke seg på usunne måter for å nå den nødvendige vekta som skal til for å få resultater i hoppbakken. Maren Lundby er regjerende olympisk mester i normalbakke.

Kjetil Jansrud kunne på grunn av skade ikke delta, men har nå i tolvte time meldt seg kampklar. Det blir spennende om OL-veteranen kan levere prestasjoner som gir medalje. Han skal nå delta i sitt femte OL og tok en sølv og en bronse forrige gang.


Konfliktfelter


Behandling av uighurene er det vertsnasjonen Kina får mest kritikk for, men også de generelle ytringsforholdene høster en god del kritikk. Håndteringen av konflikten i Hong Kong er heller ikke videre populær blant vestlige land. Kanskje ble det særlig synlig at ikke alt er som det skal da den kinesiske tennisstjernen Peng Shuai forsvant etter å ha anklaget den tidligere visestatsministeren i Kina for seksulet overgrep.

Les mer om uighurenes situasjon og Peng Shuai-saken her:

Gudmund Skjeldal om norske idrettsboikotter gjennom tidene. 

På Larvik bibliotek 20.januar

Gudmund Skjeldal har bakgrunn som skiløper, journalist, lektor og kommentator. Han er utdannet innen idehistorie fra Universitetet i Oslo. Nå er han stipendiat ved Idrettshøgskolen. Han har skrevet flere artikler som setter fokuset på samspillet mellom idrett og samfunnet rundt, som for eksempel “Kan ein leika der folk sit i konsentrasjonsleir” fra 23.7.21 og “Pusteproblemet i toppidretten” fra 16.9.16(begge i Morgenbladet). Hos oss i Larvik skal han snakke om norske idrettsboikotter gjennom tidene, et tema som har blitt mer og mer aktualisert de siste årene. Vi ser fram til en kveld der vi løfter spennende og viktige spørsmål sammen på biblioteket.

Utvalgte bøker av Gudmund Skjeldal:

● Wimbledon : der graset er grønast (2017)
● Nestbest : ei personleg idéhistorie om bronse, sølv og gull (2014)
● Diktaren i bombeflyet : ein biografi om Nordahl Grieg (2012)
● Fallande snø : den norske klimautfordringa (2007)
● En velferdsprofitørs bekjennelser (2021, med Karl Kristian Indreeide)

Hans Olav Lahlum og Øyvind Tronstad Historien om Vinter-OL 1924-2018. 

På Larvik bibliotek 31.januar

Hans Olav Lahlum trenger vel neppe en nærmere introduksjon. Historikeren har siden sin første utgivelse i 2007(en biografi om Oscar Torp) utgitt flere krimbøker, biografier og gjort seg bemerket som ekspertkommentator i sjakk.
Øyvind Tronstad er et hittil ubeskrevet blad som forfatter, men når det kommer til kjennskap om de olympiske leker er han slett ingen smågutt. Hele tre ganger har han deltatt i “Kvitt eller dobbelt”(spørrekonkurranse på NRK) med emne “Vinter-OL” og han har gått til topps alle gangene. 

Til Larvik kommer herrene Tronstad og Lahlum med boka “Historien om Vinter-OL 1924-1998” som utkom i 2021. Dette er første av to bind som i følge forlaget er det første norske verket på 15 år som gir en samlet fremstilling av historien til Vinter-OL. Verket vil over 1200 sider ta for seg de store og små hendelsene i lekene og selvfølgelig er det også god oversikt over navn og tall gjennom tidene. Vi ser fram til en innholdsrik og underholdende kveld på biblioteket.

Utvalgte bøker av Hans Olav Lahlum:

● Trump, Biden og slaget om USA (2020)
● Reiulf Steen : historien, triumfene og tragediene (2019)
● Et kvart liv : Håvard Vederhus 1989-2011 (2013)
● Haakon Lie : historien, mytene og mennesket (2009)
● Presidentene : fra George Washington til George W.
Bush (2008)
● Oscar Torp : en politisk biografi (2007)
● Sneen var ren (Krim, 2021)
● Svanemordet (Krim, 2020)
● Isbjørngåten (Krim, 2018)
● Menneskefluene (Krim, 2010)
● Og enda mange til …

Torbjørn Færøvik om Kina. 

På Larvik bibliotek 2.februar


Torbjørn Færøvik er en vaskeekte Kina-ekspert. Han er utdannet cand.philol med kinesisk historie som hovedfelt. Han har hatt sitt virke som journalist, blant annet i NRK og Arbeiderbladet som utenriksmedarbeider. Han har utgitt en rekke bøker om Asia og med særlig fokus på Midtens rike, Kina. Han er tildelt Brageprisen hele tre ganger.

Til Larvik kommer han med hele sin faglige tyngde og snakker om Kina gjennom historien og i dag. Hvordan vil Kina bli i fremtiden, og burde vi være bekymret?

Utvalgte bøker av Torbjørn Færøvik:

● Kina på 200 sider : fra de første dynastiene til dagens stormakt (2020)
● India på 200 sider : fra de eldste tider til dagens stormakt (2021)
● Orientekspressen : en vårreise (2016)
● Maos rike : en lidelseshistorie (2012)
● Midtens rike : en vandring i Kinas historie (2009)
● Kina : en reise på livets elv (2003)

Til toppen