Boktips: Lappjævel av Kathrine Nedrejord

Lørdag 6. februar er det samenes nasjonaldag. Hvorfor ikke lese denne sterke historien?

Lappjævel Res

Urbefolkninger verden over har blitt utsatt for mye opp gjennom tidene som er ganske rystende. Men vi har kanskje en tendens til å glemme at vi har vår egen skamplett i historien.

Vesle Samuel går hånd og hånd med far en hel dag for å komme frem til skolen som han må gå på. Han må gå på skole, det er ingen vei utenom. Siden de bor så langt unna så må han bo på internatet og som same så står han aller nederst på rangstigen og blir behandlet deretterSamuel gjør så godt han kan  med å finne seg til rette men det er ikke lett og  det er ikke gitt at han blir godt behandlet av sine egne heller.   Han ikke skjønner et ord norsk og det er absolutt ikke lov å ytre noe på samisk. Og hva skjer når en prøver å bli mer norsk men det blir aldri godt nok og så skal hjem igjen?

Nedrejord formidler på en god måte lille Samuels sterke historie og er en viktig påminnelse om vår nære historie og den feilslåtte fornorsknings-politikken. Boken er lettlest og er like mye for voksne som for ungdom som ikke kan lese uten å bli berørt.

Denne boka ble gitt ut på Aschehoug forlag i 2020. Den kan lånes og leses som ebok i BookBites.

Anbefales av Irene

Til toppen