Boktips: They both die at the end av Adam Silvera

Hva ville du gjort hvis du visste at dette var den siste dagen i ditt liv?

Byrået Death-Cast har oversikt over alle som skal dø denne dagen, og de sørger for å ringe dem og gi beskjed så man kan være forberedt. Sånn har det vært i flere år. Det betyr at man har en dag til å få gjort unna de viktige tingene før det er for sent. Noen rydder i sakene sine, skriver testamente og holder sin egen “begravelse”. Andre sørger for å oppsøke steder hvor de kan få virtuelle opplevelser av ting de alltid har ønsket å se eller gjøre, og andre igjen ønsker bare å leve så mye som mulig.

Mateo er helt alene når han får telefonen fra Death-Cast rett etter midnatt. Han ønsker egentlig bare at faren hans skal våkne fra komaen han har ligget i noen uker, så han kan få tatt farvel. Og at han skal få vært sammen med bestevennen Lidia og datteren hennes Penny en stund. Flere enn det har han ikke i livet sitt. Men han er livredd for hva som vil skje hvis han våger seg ut av leiligheten.

Rufus får telefonbeskjeden idet han er i ferd med å banke opp den nye typen til eks-kjæresten sin. Han bor i fosterhjem etter at foreldrene og søsteren hans fikk telefonen og døde for noen måneder siden. Når politiet dukker opp midt i begravelsen fosterfamilien holder for ham, må han stikke av.

Mateo og Rufus får kontakt med hverandre gjennom appen Last Friend, hvor de som skal dø eller folk som vil hjelpe dem, kan treffes og prate eller gjøre ting sammen på den siste dagen i livet. Møtet mellom de to guttene skal bli en dag fylt av et helt liv, hvor de begge lærer mye om seg selv og hverandre, om familie, vennskap og kjærlighet.

Dette er en ungdomsroman som ikke har noen lykkelig slutt hvor alle lever lykkelig alle sine dager. Tittelen forteller det. Men det er allikevel en fortelling fylt av håp, som er trist og fin på en gang.

 

Den er på engelsk, men kommer i norsk oversettelse i løpet av 2022.

Anbefales av Susanne

Theybothdie2
Til toppen