Hvordan ser Norge og verden ut frem i tid? Om 10 år, 30 år eller 100 år? Bøker om fremtiden og fremtidspessimisme har blitt en populær sjanger.
Bøkene i denne sjangeren kalles gjerne Dystopier. Men hva betyr det? Store Norske Leksikon har denne definisjonen:
Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Dystopi står i motsetning til utopi.
Dystopier er bøker med andre ord bøker som beskriver et framtidssamfunn hvor verden som vi kjenner den i dag er ødelagt, enten av naturkatastrofer, pandemier eller av styresett som er undertrykkende eller ødeleggende. Boken og TV-serien The Handmaid’s tale er et eksempel på en kjent dystopi. Vi har plukket ut noen andre dystopiske bøker og bokserier som vi vil anbefale.
Alle bøkene du finner omtalt her kan også lånes og leses i BookBites.
Dødslekene (The Hunger Games) av Suzanne Collins
Nasjonen Panem er restene av et ødelagt Nord-Amerika. Landet er delt inn i 12 distrikter, som er preget av fattigdom, og først og fremst leverer varer og tjenester til de rike i hovedstaden Capitol.
Som straff for et tidligere opprør arrangeres det hvert år en «konkurranse» kalt Dødslekene. Der trekkes det ut to ungdommer fra hvert distrikt. De skal kjempe mot hverandre på en utendørs arena til bare en vinner står igjen i live. Konkurransen sendes live på tv som underholdning for Capitols innbyggere. I det fattigste distriktet melder Katniss Everdeen seg frivillig i stedet for søsteren sin.
Både bøkene og filmene i denne serien har blitt veldig populære.
I dødens labyrint (The Maze Runner) av James Dashner
I en lysning omgitt av høye murer bor en gruppe unge gutter. Utenfor murene er en kjempelabyrint som ingen vet hvor ender. I labyrinten lever farlige monstre som dreper deg hvis de får tak i deg. Ingen vet noe om hvorfor de er i Lysningen, eller hvem de var før de kom dit. Thomas husker bare at han våknet i en heis som åpnet dørene mot Lysningen. En dag kommer en ny innbygger til Lysningen; ei jente.
Denne bokserien har også blitt filmet, og er en ganske skummel opplevelse.
Silo-trilogien av Hugh Howey
I en kjempediger underjordisk silo med over 100 etasjer lever flere tusen mennesker i et eget samfunn. Det har de gjort i flere generasjoner etter at verden ble ødelagt av forurensing. Alt de kan se av den giftige jordoverflaten ser de på skitne og grumsete kamerabilder.
Men i et stort, lukket samfunn som dette finnes det hemmeligheter. Og kanskje er det sånn at denne siloen ikke er den eneste. Kan det være andre overlevende der ute?
Veldig spennende trilogi med ganske tykke bøker, som nok ikke er for de yngste leserne.
Beta-serien av Torborg Igland og Amund Hestsveen
Fremtidssamfunnet Skandia er et militært diktatur som består av de tidligere nordiske landene. De fleste barn vokser opp på barnehjem, all kultur, litteratur og fri tenkning er forbudt. Alle går på militærakademi hvor målet er å bli plukket ut til offiserstrening.
Livni, Jor og Kodak har forskjellig bakgrunn, men går sammen på skolen. De oppdager en grusom hemmelighet om Skandia,- en hemmelighet som kan ødelegge hele samfunnet hvis den kommer ut.
Gjennom tre bøker følger vi ungdommene i deres kamp for sannheten og et rettferdig samfunn.
Fordi overlevelse ikke er nok av Emily St.John Mandel
Denne romanen er kanskje den mest skremmende og aktuelle dystopien akkurat nå.
En influensaaktig pandemi tar livet av 99% av jordens befolkning. Samfunnet bryter sammen, all elektrisitet og elektronisk kommunikasjon forsvinner. De få menneskene som er igjen finner forskjellige måter å overleve på. Noen reiser rundt som gammeldagse gjøglere og formidler kunst og kultur, andre søker sammen i religiøse sekter og velger å tro at de overlevende er Guds utvalgte.
Boken følger forskjellige mennesker og skjebner på ulike tidslinjer, som flettes sammen til en historie.
Nydelig men skremmende aktuell roman.
Høsten av Jan Henrik Nielsen
Søstrene Nanna og Fride har levd mesteparten av livene sine i en bunker under jorda på en bitteliten øy langt ute i havgapet. Dit flyktet de sammen med faren da jorden, både mennesker og natur ble rammet av en mystisk sykdom som langsomt tok livet av dem. Mamma er lege og ble igjen for å jobbe på sykehuset. Hun skulle komme etter, men dukket aldri opp.
En dag blir pappa syk, og Nanna og Fride må forlate øya og bunkeren og begi seg mot fastlandet for å prøve å finne medisin. Og kanskje mamma ….
En fortelling om mot og håp, i en verden som nesten er fortapt.
Livsloven-serien av Neal Shusterman
I en ikke så fjern fremtid har medisinsk teknologi gjort at mennesker kan erstatte dårlig fungerende kroppsdeler, eller endre på alt de er misfornøyd med. Man kan i prinsippet lage den perfekte kroppen.
I USA har konservative kristne krefter tatt over. Det er ulovlig å ta abort, men alle barn kan i stedet leveres inn til høstefarmer mellom alderen 13 og 18 for «fragmentering». Da blir kroppsdelene deres brukt til å forbedre andre mennesker.
I denne serien møter vi tre ungdommer som alle blir sendt til fragmentering, av forskjellige årsaker. De rømmer, og blir etter hvert del av et nettverk som kjemper mot myndighetene og det nye samfunnet.
Disse bøkene er veldig spennende og ganske skremmende og ubehagelige. Men veldig bra!