Gode bøker fra 2020

Innhold

Disse ungdomsbøkene anbefales av våre ansatte på barne- og ungdomsavdelingen.

Nina anbefaler

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen

Om Lena som flytter fra Horten til Oslo og havner i samme klasse som selveste kronprinsen. Og attpåtil forelsker seg i han. Lena er tilsynelatende en helt vanlig ungdom på 17 år som bor sammen med foreldre og lillebror. Men det er en grunn til at familien flyttet fra Horten og startet på nytt i Oslo.
«En moderne Askepott-fortelling fra nabolaget til TV-serien Skam.» sier Anne Cathrine Straume, NRK. Dette er første bok i serien Halve kongeriket.

Nina Og Ungdomsbøker

Fra du så meg av Eldrid Johansen

Dette er en historie fra virkeligheten. Vi møter Karen som går på en kristen folkehøgskole og som forelsker seg den selvsikre gifte musikklæreren sin. De innleder et forhold og Karen drømmer seg bort og innser ikke hva forholdet innebærer og hva hun utsettes for. Denne læreren som sier at forholdet må holdes hemmelig. Historien er kjent for mange. Forfatteren vil med denne historien gi mot til de som opplever noe lignende, slik at man kan kjenne igjen tegnene på at man blir lurt og utnyttet.

Nimona er skrevet og tegnet av Noelle Stevenson

Dette er en tegneserie om en superheltinne og hamskifter. Nimona kontakter Lord Ballister Bekhjerte, og vil bli hans sidekick. Bekhjerte er en skurk, og er hatet av Institusjonen for lov og orden, som han ble kastet ut av etter et oppgjør med Ridder Ambrosius Gyldenlem. En tegneseriehistorie som inneholder drager, vitenskap og symbolisme. Nimona er en kul ung kvinne som heier på de onde, og siden hun er hamskifter - og kan bli hva eller hvem som helst, så hjelper hun superskurken Ballister Bekhjerte med sine ondsinnete planer. En fin fargerik tegneserie som er både spennende og morsom.

Eileen anbefaler

Kunsten å tryne av Jan Tore Noreng

Forfatteren er godt kjent på skolene i distriktet og skriver på en tøff og direkte måte. Da gutta, Jonas og Samuel, kommer tilbake til skolen etter ferien ser plutselig jentene dem. Det er uvant, litt fint, men også litt skremmende. De har jo ofte levd litt i sin egen boble og drevet med sine ting som er parkour. En kveld går Samuel tidlig hjem fra en fest og da skjer det noe utpå natten. Men hva var det egentlig som skjedde? 

Eileen Og Ungdomsbøker

Jonas, bestevennen gjennom mange år, er vel ikke en som ville skade andre, skade jenter? Samuel støtter kameraten, men må etter hvert prøve å få sannheten ut av han. Samtidig treffer han ei jente en kveld i den nedlagte fabrikken hvor de trener. Men hun er sky, litt mystisk og bærer på sin egen hemmelighet.

Mot stjernene er vi ingenting av Lars Mæhle

Stjernehimmelen er utrolig fascinerende! Og uendelig! Solsystemet med sine måner og ringer, med gasser og atmosfærer. Moren til Oskar er dødssyk. Hun blir svakere for hvert besøk. Nå må Oskar bo hos morfar, en mann han har hatt lite kontakt med siden moren ble uvenner med han da hun var ung og de brøt kontakten.

Arr som vinger av Erin Stewart

Dette er historien om jenta som mistet alt, foreldrene, hjemmet og bestevenninnen da huset deres brant.. Det er historien om onkel og tante som mistet datteren sin og som fikk henne å ta hånd om i stedet. Det er historien om å prøve og feile, om å være svak og sterk, om å prøve å være mot seg selv som man er mot andre. Og om hvor mye en eneste venn kan bety når en er ny på skolen og i tillegg har store utfordringer med synlige og usynlige brannskader.

Susanne anbefaler

Oppdrag Abort av Jenni Hendriks og Ted Caplan

Veronica er populær, flink på skolen og hun har skolens mest ettertraktede kjæreste. Men når hun finner ut at hun er gravid, står det meste på spill. Hun vet at hun ikke kan få barnet, men nærmeste abortklinikk som ikke krever foreldrenes tillatelse ligger 140 mil unna. Veronica kontakter sin tidligere bestevenn, skolens utskudd, sarkastiske Bailey. Sammen begir de seg ut på en roadtrip som skal bli viktig og livsendrende for dem begge.
Boken er filmet, og ligger tilgjengelig på strømmetjenesten HBO Nordic.

Susanne Og Ungdomsbøker

Ser du dette av Sigrid Agnethe Hansen

Anna og familien hennes har flyttet fra Tromsø til et mindre sted. Foreldrene har funnet nye jobber og Anna skal begynne på en ny skole. Og alt er Annas skyld. Det var nemlig noe som skjedde. Noe med Lars,- han med det myke nakkehåret og den ene fortannen som var større enn den andre. Anna er redd for at folk skal få vite hva som skjedde, at de skal dømme henne. Etter hvert får vi vite hva som gjorde livet til Anna så vanskelig. Det handler om et bilde som kom på avveie. Et bilde som ingen andre enn Lars skulle ha sett.
Viktig og fin bok om noe som mange unge opplever.

Ljå av Neal Shusterman

I fremtiden er verden perfekt. Menneskene har funnet metoder som gjør dem udødelige, det finnes ikke sykdommer eller fattigdom. Alt styres av Tordenguden, den mektige kunstige intelligensen. Men for at befolkningsveksten skal kontrolleres, trenger man Ljåene. De er spesielt utvalgte til å bestemme hvem som fortjener å dø, og sørge for å ta livene deres. Citra og Rowan blir valgt ut som lærlinger for ljå Faraday. De skal lære alt som trengs for å bli ljå. Men bare en av dem kan få jobben, og må dermed ta livet av den andre når læretiden er over.
Skremmende og veldig spennende dystopi som er første bind i en ny serie.

Til toppen