Gode bøker om når livet er vanskelig

Innhold

Det er kanskje ikke så lett å snakke om. Men alle kan oppleve det. Eileen har tips til gode bøker om når livet kjennes vanskelig.

Bøker om psykiske problemer

Ja jeg skriver problemer. Det bør ikke alltid pyntes på og kalles utfordringer. Veldig mange opplever psykiske problemer i perioder, andre har ting de sliter med hele livet. Mye har en forklaring og en klar årsak. Andre ting er litt mer diffuse. Det er ikke gitt at det hjelper å lese ei bok om det, men det kan jo hjelpe deg til å ta kontakt med noen du stoler på, noen du kan snakke med, og det er en begynnelse.

Jeg starter med ei bok av Jennifer Niven, både fordi den er knallgod og fordi boka har en gutt i hovedrollen. Det er ofte jenter som har psykiske problemer i bøkene, men vi vet jo at ulike psykiske sykdommer og diagnoser gjelder begge kjønn og mennesker i alle aldre.


Hilsen Eileen

Dager med blå himmel av Jennifer Niven

To unge mennesker står oppe på den smale kanten. På hver sin side.  De overveier om de skal hoppe.... Men  hun ser han, - og et merkelig, skjørt, morsomt og annerledes forhold oppstår mellom flotte og populære Violet og outsideren Finch, som egentlig er ganske kjekk og helt sprø. 

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven

Han finner på mange morsomme ting, men han har også helsvarte dager hvor han gjemmer seg i kottet på rommet sitt, sover som om han aldri skal våkne igjen og blir borte fra skolen i lange perioder. Han løper og løper når ting blir feil. Violet nekter å sitte i en bil, hun vil ikke dra på fest eller treffe venner lenger. Finch, med sine sprø påfunn, får sakte lokket henne ut i livet igjen. Han blir hennes redning. Men hvem skal redde Finch?

Alt skal brenne av Sofia Nordin

Vi møter Agnes på vei opp mot en gapahuk. I ryggsekken har hun flere flasker tennvæske. Vi kjenner på sinnet og frustrasjonen hun føler og får etter hvert historien hennes. Hennes og Minnas.

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (2)

Minna er et fyrverkeri av ei jente, hun er nærmest grenseløs, noe hun viser ved å sitte surret i kjetting, kun iført truse og innsmurt med noe som indikerer blod, på skolen, for å få fokus på at skolen bør ha bedre vegetariske alternativer på menyen.

Og så er Minna borte fra skolen i dager i strekk, ligger i senga, dusjer ikke, orker ikke.

Alt skal brenne er en aktuell og viktig bok om alt en kan gjemme inni seg selv om en ser tøff ut på utsiden.

When we collided av Emery Lord

Vivi lever alene med moren, Jonah har en mor og fem søsken. Han hadde en far, men han døde plutselig og etterlot familien i det totale kaos. Moren ligger knust på rommet sitt og de eldste søsknene sliter for å ta vare på de minste og hverandre.

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (3)
Vivi blir som en liten virvelvind i Jonahs liv. Hun er åpen og uredd, fargerik og morsom og småsøsknene elsker henne. Men Vivis verden har også mørke rom. Hun har flyktet fra et annet liv og nå er det i ferd med å innhente henne.

My dark days made me strong. Or maybe I already was strong, and they made me prove it!

fra When we collided av Emery Lord

Dette er ikke oss av Neda Alaei

Sanna forstår ikke at dette kan være henne. Hennes hverdag, hennes liv. Alt er forandret, alt er svart og håpløst etter at moren døde året før. Faren sitter bare der, lager ikke mat, rydder ikke, skriver iblant, går rundt som en zombie, sover mye, ser ikke Sanna.
Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (4)
Men hun må være der, plutselig trenger han henne, trenger at hun holder han, han orker ikke være alene.
 
Dette gjør at Sanna er bundet opp i farens sorg noe som gjør at vennskap blir satt på prøve og det å forelske seg i feil gutt umulig kan hjelpe?

Evig søndag av Linnea Myhre

Linnéa er syk. Hun har depresjon og spiseforstyrrelser. Ofte tenker hun på å dø. Sånn har hun hatt det veldig lenge. En dag får hun en tekstmelding med et tilbud om å få prate med en psykiater som heter Finn. Selv om hun ikke tror det vil hjelpe noe, begynner Linnéa å gå til timer hos Finn.

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (5)

I litt over et år følger vi Linnéa i hennes forsøk på å få det bedre. Det går opp og ned. Hun prøver medisiner hun får av legen, og medisiner hun stjeler i andres medisinskap. Hun prøver å reise hjem til mammaen sin en tur, hun prøver å reise langt vekk. Noe hjelper litt, andre ting hjelper ikke i det hele tatt.

Smadra av Brynjulf Jung Tjønn

Slik starter denne boka og hun som slår er moren.

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (6)

Den flotte moren, som er arkitekt med god jobb, har begynt å få problemer med den ene hånda. Hånda skjelver, vil ikke gjøre det den skal, vil ikke alltid tegne.
Faren, som er pilot, er mye borte. Han forundrer seg over at Oda stadig velter med sykkelen og får blåmerker overalt. Han vil ha henne til legen, sjekke balansen hennes.
Milad, fine Milad, den beste vennen, med alle sine vonde opplevelser, med moren som skriker og har mareritt hver natt, selv ikke han vet sannheten. Og moren fortsetter å slå....

Audrey ut av mørket av Sophie Kinsella

Audrey er 14 år gammel og lever livet sitt innendørs, alltid med mørke solbriller på. Det har hun gjort det siste halve året. Hun har sosial angst, og klarer ikke å treffe eller kommunisere med andre enn familien sin. Og dr. Sarah - terapeuten som oppmuntrer henne til å utfordre seg selv. 

Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (7)

Det som skjedde for et halvt år siden, som gjorde Audrey syk, orker hun ikke å snakke om. Men det hadde noe å gjøre med noen av jentene på skolen som bestemte seg for å gjøre livet hennes til et helvete. Linus ser og forstår Audrey og angstlidelsen hennes på en måte som ingen andre gjør. Sakte, sakte klarer han å få Audrey ut av huset.

A list of cages av Robin Roe

I denne boken treffer du Julian. Han har det ikke greit. Han gjemmer seg vekk på skolen,  har verken PC eller mobil og han bare slitte klær. Han er fosterbarn og bor hos onkelen sin.

Så møter du Adam. Den kjekke, blide og snille Adam, som har ADHD, som har masse energi, men som funker helt fint når han tar medisinene sine.
Dager Med Blå Himmel Av Jennifer Niven (8)
Adam tar med Julian i sin gjeng og gir han, på mange måter, et nytt liv.  Men Julian sin onkel må ikke få vite om vennskapet. Hver gang han mener Julian har gjort noe galt, ber han Julian hente pisken i skapet....

Dette er en sår og velskrevet bok som minner oss på å være nysgjerrige når vi føler at noe er feil. Og den viser at en god venn kan finne mot til å stå opp og kjempe for en som ikke er klarer å kjempe kampen selv.

Flere boktips

Trenger du å snakke med noen?

Dersom du går rundt med tanker, følelser og uro som du synes er tungt å gå med alene, burde du snakke med noen. Har du en venn du kan prate med? Eller en annen du kjenner? Dersom du ikke har det eller vil snakke med noen du ikke kjenner så godt, finnes det noen som kan kontaktes på telefon:

Til toppen