Gode bøker på nynorsk

Innhold

Her får du tips til spennende og gode ungdomsbøker på nynorsk.

Når man har bokmål som sin egen målform, kan bøker på nynorsk ofte føles litt slitsomt og vanskelig å lese. Heldigvis har Norge mange gode forfattere for barn og unge som skriver på nynorsk, og mange av dem skriver bøker som både er spennende, morsomme og lettleste. Her er noen tips fra oss.

Alle bøkene kan også lånes og leses i Bookbites-appen.

Grøss og gru – serien

Grøss og gru er en lettlest grøsserserie med flere forskjellige spennende historier skrevet av norske forfattere.

En av dem er «Den tolvte spelaren», om Kevin som flytter til den lille bygda Våg, og finner ut at noe er galt i fotballklubben, en annen er «Den svartkledde jenta», om Hanna som opplever at en jente følger etter henne når hun er på vei hjem fra kjæresten om kvelden, før hun skriker et grufullt skrik og forsvinner i løse lufta.

Den Tolvte Spelaren

Smadra – Brynjulf Jung Tjønn

Oda har en mor som slår. Hun forstår ikke hvorfor mamma ikke liker henne. Ingen vet det. Ikke pappa, ikke skolen, ikke engang bestevennen Milad. Det er lett å late som at man har falt med sykkelen. Men en dag går det ikke å skjule det lenger.

En vond og brutal bok, men veldig viktig også. Det er nemlig ikke alltid sånn at det er fedre som slår familien sin.

Smadra

Draumar betyr ingenting – Ane Barmen

Louise kommer hjem til bygda hun vokste opp i, fra skolen i byen, fordi mormor er død. Hun får seg sommerjobb på sykehjemmet i bygda, og blir tvunget til å avklare forholdet til moren og søsteren, til å treffe igjen alle de hun trodde hun ikke ville se igjen, og til å bearbeide sorgen over bestevennen.

Fin fortelling om vennskap og sorg, og om å bli voksen.

Draumar Betyr Ingenting

Så lenge ingen ser oss – Anders Totland

Jon har hatt en del stefedre. Men Ole er annerledes. Han lager mat, følger opp og melder seg som trener for fotballaget. Jon er kjempeglad. Helt til Ole ber ham bli med på telttur i skogen. Etter det blir alt annerledes.

Ungdomsbok om et veldig vanskelig men veldig viktig tema.

Saa Lenge Ingen Ser Oss

Avlyst på grunn av sorg – Magnhild Bruheim

Eline blir dumpa av Jonas. Når hun finner ut hvem han har forelsket seg i, blir sviket og sorgen nesten ikke til å bære, føler Eline. På en gråtetur i skogen treffer hun Tomas, som bor i telt og åpenbart har en hemmelighet han ikke vil snakke om.  Og Eline forstår etter hvert at sorg kan være ulikt for alle, og at noen ting faktisk er viktigere enn andre.

Avlyst På Grunn Av Sorg

OMG – Ingelin Røssland

Maria er 15 og lever et ganske utagerende liv, hun drikker, krasjer fester og kliner med Dominik som er mye eldre. Når hun blir kjørt hjem i politibil, får mamma nok og sender henne til mormor på forlenget juleferie, uten mobilen. Der treffer hun prestesønnen Johannes, som vekker følelser i henne som hun blir veldig usikker på.

Treffende og aktuell ungdomsbok om familie, vennskap, og om å finne ut hva som er viktig.

OMG

Glimt – Tor Arve Røssland

Jon og moren flytter til den lille øya Grovøy. Ganske snart oppdager Jon at det foregår merkelige ting i ungdomshuset. Hvem er det som skrur lyset av og på om natten, og hvorfor må de absolutt være ute av bygget før klokka 19.33 hver kveld? Og hvem er den blodige jenta han så i gangen?

Parallelt får vi høre om Solveig, som opplever at tyskerne overtar Grovøy i april 1940. Hun blir tjenestejente for kaptein Storm, og opplever at hele øya tar avstand fra henne, i tillegg til at løytnant Steiner blir mer og mer ubehagelig nærgående.

En ubehagelig og creepy spøkelsesfortelling hvor fortid og nåtid møtes.

Glimt

Englefjes, Englejakt, Engleslakt – Ingelin Røssland

Engel Winge kjører moped og er sommervikar i lokalavisa. Hun er tøff og stor i kjeften, og vil mye heller drive med gravende journalistikk enn å skrive koselige sommerintervju og fotballreportasjer. Men å grave i saker som folk helst vil holde skjult, skaffer henne ganske store problemer.

Dette er en spennende og ganske morsom bokserie med en kvinnelig hovedperson som er veldig lett å like.

Englefjes

Andromeda – Lars Mæhle

Simon er 16 år og har akkurat blitt flyttet til sitt tredje fosterhjem. Hans strategi i livet er å bli best mulig til å slåss, og å være så tøff og hard som mulig. I den nye klassen finner han raskt ut hvem som er sjefen i klassen, og ikke minst hvem som er hakkekyllingen, og han oppdager at det ikke blir like lett å være klassens tøffeste her.

Han blir også kjent med Kaja, som er veldig opptatt av verdensrommet, og som gjerne vil være sammen med Simon. En klassetur til en fjellstue får dramatiske og fatale konsekvenser, og Simon lærer mye om seg selv og hva som faktisk er viktig i livet.

En spennende og dramatisk fortelling om vold, mobbing og om å våge å være den du er.

Andromeda
Til toppen