Ti ungdomsbøker som du bør sjekke på Bookbites

Innhold

I appen Bookbites finner du et bra utvalg av ebøker og lydbøker. Cornelia har tips til 10 gode ungdømsbøker.

Cornelia Anbefaler 10 Ungdomsbøker

Kjendiscrush av Kirsti Kristoffersen 

I Kjendiscrush møter vi Karoline som er i ferd å få tidenes verste sommerferie (ifølge henne selv). Foreldrene skal nemlig pusse opp hele huset - som Karoline egentlig har mast om lenge - men Karoline blir da sendt på camping med bestemor HELE sommeren. Egentlig ville hun henge med venninnen Emma, reise til Emmas hytte og kanskje henge med den kule guttegjengen der, men nei da; her blir det en campingplass, liten campingvogn og bestemor.

Design Uten Navn 2022 12 30T134245.658

Sommeren blir bedre når hun blir kjent med Nora og ikke minst når Mathias dukker opp. Her er det sommer, forelskelse og litt hemmeligheter - for hva er det Mathias skal til Oslo for? 

Forfatter Kirsti Kristoffersen har jobbet i management og musikkbransjen og det gjenspeiles i bøkene og gir dem realistisk preg. Jeg synes Karoline var veldig sutrete og utakknemlig i starten, men det snudde etterhvert.

I Bookbites ligger også oppfølgeren Kjendiskjæreste, så det er bare å lytte videre til Karoline og Mathias. Bok nr 3 har akkurat kommet, og jeg gleder meg til å lese videre!

To kan holde på en hemmelighet … hvis en er død av Karen M. McManus

Spenning, spenning, spenning! Tvillingene Ellery og Ezra har akkurat flyttet til bestemoren en liten periode mens moren er på avrusning. Ellery er fascinert av mord og mysterier, og er nysgjerrig på Echo Ridge og dets hemmeligheter. Småbyen Echo Ridge har et blodig rykte - og en fornøyelsespark med det treffende navnet “Morderland”. 

Design Uten Navn 2022 12 30T134739.215

Det har nemlig vært to ungdomsforsvinninger og drap med noen års mellomrom. Første offer var Ellery og Ezras tante for 23 år siden, og det andre offeret var Lacey - datteren til naboen Michelle. Allerede på vei hjem fra flyplassen begynner ting å skje. Morderen er på ferde igjen, og spørsmålet er: hvem er det som forsvinner denne gang?

Darlah av Johan Harstad 

Tre ungdommer er så heldige at de har vunnet en billett til månen! NASA planlegger ny ekspedisjon og trenger midler og publisitet. Dette løser de med å lage et lotteri for ungdom, hvor premien er en tur til månen i 172 timer. Månebasen Darlah ble bygget i 1974 og har aldri blitt besøkt. Samtidig på et gamlehjem sitter en tidligere ansatt på NASA som dessverre har blitt dement, men i sine klare øyeblikk er han helt sikker på at en tur til månen vil bli en katastrofe.

Design Uten Navn 2023 01 06T145704.693

Jeg startet på denne uten å vite mer enn at den hadde vunnet “Tidenes beste ungdomsbok” i 2010 og jeg har hatt den på listen over bøker jeg skal lese lenge. Jeg fikk en kommentar av en kollega som jeg stusset over, men så, midtveis i boken skjer det ting. I etterpåklokskapens lys burde jeg kanskje ha plukket det opp tidligere. Dette er ikke en feelgood over tre ungdommer som bare skal til månen på fornøyelsestur.. Boka måtte bli hørt ferdig så jeg kunne vite hvordan det gikk. Anbefales! Ser du bokstav- og tallkombinasjonen 6E QU J5 som dukker opp er det på tide å snu. Nå.  

Blackout av Dhonielle Clayton m.fl 

Utrolig nydelig og herlig bok! Dhonielle Clayton har samlet flere forfattere, blant annet Angie Thomas (“The Hate U Give”) og Nicola Yoon (“Everything, Everything”) i denne boken som ble til under koronapandemien. 

I New York blir hele byen plutselig mørklagt og boken følger ulike ungdommer over hele byen hvor alle har et felles mål, nemlig gatefesten i  Brooklyn.

Design Uten Navn 2023 01 06T150103.039

Tam Wright har kapret seg en sommerjobb som kontorassistent på Apollo Theater, og da hun er innom for å levere papirene viser det seg at det har skjedd en feil. Det er bare en stilling, men de har klart å ansette to stykker i samme stilling. Det verste er at den andre personen er ekskjæresten hennes. Så her mens de står og venter på svaret om hvem som er den heldige, går strømmen. Siden ekskjæresten er uten telefon og skal være DJ på gatefesten, tar de følge hjemover til Brooklyn. 

Vi møter også Tobias som blir sittende fast på t-banen, Nella som er på besøk hos bestefaren, Lana og Tristán som er på biblioteket, Kayla som er på skoletur, og Grace som sitter i en Ryde på vei til festen for å vinne tilbake eksen sin. Alle disse ungdommene har forbindelseslinjer til hverandre på en eller annen måte og alle har utfordringer i kjærligheten - noe som strømbruddet kanskje kan hjelpe til med. Enten planlagt eller uplanlagt samles alle under gatefesten i Brooklyn. 

..og boken skal visst bli filmatisert av Netflix og produsert av selveste the Obamas.

Begge dør til slutt av Adam Silva 

Ville du likt å vite at du hadde under 24 timer igjen å leve? Dette er utgangspunktet i Begge dør til slutt. Boken starter med at Dødsbudet ringer Mateo og Rufus på hver sin kant, og informerer om at de på en eller annen måte vil dø i løpet av det neste døgnet. Mateo føler egentlig at han aldri har levd og kanskje det er på tide? 

Han laster ned venne-appen hvor man kan finne noen å tilbringe de siste timene med.

Design Uten Navn 2023 01 06T150324.549

Rufus, et fosterbarn som har en tendens til å sette seg i litt vanskelig situasjoner, laster også ned venne-appen.  Det er slik Rufus og Mateo møtes.

Nydelig bok, og man kan ikke la være å håpe at Dødsbudet tar feil denne gangen.

Fumbler av Nina Borge

Emil og Sondre er bestevenner og veldig glad i å game. Hjemme hos Emil er ikke ting så greit, og de har lite penger for tiden.

Sondre er veldig opptatt av å bli populær og prøver å få innpass i den kule gjengen. Da Magnus og resten av gjengen får nyss om at Emil og Sondre er gode i FIFA blir de invitert med på FIFA-turnering hjemme hos Magnus. Det er bare det at de spiller om penger. Emil har virkelig ikke lyst til at det skal bli kjent hvor fattig han egentlig er og han gjør det han kan for å skjule det. Til og med til Sondre. Det går jo bare en vei. 

Design Uten Navn 2023 01 06T145742.179 (1)

Høyt press av Jan Tore Noreng 

Mehmet er stjernen på fotballaget, og det er en status han begynner å bli godt vant med. Hele tilværelsen rokkes når det starter en ny gutt på laget som viser seg å være veldig god. Hvem er egentlig denne fyren? Hvorfor er han så hemmelighetsfull?

Og hvordan skal Mehmet vinne plassen sin tilbake? Det hele ville jo blitt løst om han nye kom ut for en ulykke… 

Dette er bok 2 i serien “Gutta”  med korte og spennende bøker.

Design Uten Navn 2023 01 09T082301.673

Nærkamp av Axel Hellstenius

Ny favorittbok for meg! Boken er ikke ny, den kom først i 2010, men har fått ny tittel.  Passer veldig bra for de som er fans av  Kompani Lauritzen!

Victoria Bakke er frisør, jobber i morens salong og er kjæreste med Christian. Christian har drømt om befalsskolen lenge og nå skal han på opptaksprøve på Rena. Planen er at Victoria bare skal kjøre ham opp, men hun har i hemmelighet (og til Christians misnøye) selv søkt skolen. 

Design Uten Navn 2023 01 09T083148.221

Kommer hun til å ta plassen? Og vil hun klare de harde kravene?

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug 

Kongelig drama! Lena flytter fra Horten til Oslo for å begynne på ny skole og få en ny start. I den nye klassen viser det seg at kronprinsen og tvillingsøsteren også skal begynne. Lena faller hodestups for kronprinsen, men hun har kanskje litt mye bagasje i sekken for å kunne bli kjæresten til en kongelig.. 

Herlig ungdomsbok med løse forbindelseslinjer til vårt eget kongehus. 

Design Uten Navn 2023 01 09T083708.243

Liker du denne er det bare å fortsette på bok to, tre, fire og fem! Boken blir også filmatisert for Netflix.

Top girl av Bertine Zetlitz 

Elli er flink og populær. Hun er top girl i cheerleadingstroppen - jenta på toppen av pyramiden -  og jobber beinhardt for at alt skal være perfekt. En dag rakner det og hun faller ned fra toppen av pyramiden. Skaden gjør at hun må hvile, men det er ikke bare fysisk hun har vondt. Elli har blant annet skjult at hun har dysleksi for alle, og leser lekser på natten så ikke noen skal merke det.  Det går ikke lenger å opprettholde fasaden og ekstra vondt er det når vennene hennes bestemmer seg at hun skal fryses ut. 

Design Uten Navn 2023 01 09T084233.189

Kanskje det er rett og slett på tide at noen ting skal endres? At man ikke trenger å være så innmari flink hele tiden?

Til toppen