Ungdom og feminisme

Innhold

I mars har vi fokus på jenter, kvinner og feminisme! Det er temaet for byjubileumet denne måneden. Og det er 8. mars!

Eileen har noen anbefalinger på gode ungdomsbøker som på ulikt vis tar for seg feminisme. Men det er greit å minne om - ungdomsbøker kan også fint leses av voksne. 

Moxie av Jennifer Mathieu

Boka kom i 2018 og har gått under radaren for min del. Hjemmekontor en dag iblant har gjort at jeg har lett og funnet bøker på BookBites og der fant jeg Moxie. Nå er boka veldig aktuell siden den kommer som TV-serie i mars!

Vi er på en skole i East Rockport i Texas, en skole jeg håper og tror ikke speiler virkeligheten. For på denne skolen får guttene gjøre som de vil. Ufin oppførsel både i timene og i friminuttene er en hobby de dyrker hver eneste dag. 

For Vivian og de andre jentene har det blitt en vane, men for Lucy, som kommer fra Houston, blir det et sjokk første gang hun svarer på et spørsmål fra læreren. «Fiks litt mat`a», kommer det, som vanlig, fra fotball-idioten Mitchell.

Moxie300

 En hersketeknikk mange gutter bruker og som ingen lærere reagerer på, Mitchell er sønnen til rektor på skolen. Hele skolen, ja hele byen, digger fotball og fotballguttene. Det er samlinger på skolen med cheerleaders og guttene briljerer med lekre drakter. Jentene som spiller har samme type drakter som for 20 år siden og får null respekt og penger.

På skolen blir også jenter «dulteklådd», guttene bumper inn i ei jente i korridoren for så å klå hemningsløst. Jenter blir ofte bragt inn for korreks for kleskoden, altså hvordan de er kledd. De får da låne en stor, ofte stygg genser.
Vivian er skoleflink og oppfører seg bra, men en dag har hun fått nok og starter Moxie, - et opprør mot galskapen på skolen. Hun gjør det anonymt, med små brosjyre/flyveblad som hun legger på jentedoene. Dette blir starten på en bevegelse, en reaksjon mot urett og overgrep.

Feminisme har kanskje en litt støvete klang for noen, selv om kvinnekamp har vært, og er, helt nødvendig for at kvinner skal ha samme rettigheter som menn. Men #metoo er noe alle kjenner til. Jeg har lest noen av anmeldelsene unge har skrevet om boka og de synes temaet er viktig, men noen mener at boka er litt gjentakende. Det blir spennende å se hvordan de vinkler TV-serien, de lover både humor og drama! Og jeg vet jo at den inneholder en nydelig forelskelse.

Andre bokforslag om temaet

Til toppen