Har du behov for hjelp med digitale tjenester og løsninger?
Hver onsdag fra 10 til 12 holder Seniornett Larvik datahjelp på Larvik bibliotek i Nansetgata 12. Dette er et fast tilbud hele året, med unntak av skolens ferier.
Vi hjelper også til med enkle dataproblemer over skranke i alle våre bibliotek. Dette kan være spørsmål om bruk av bibliotekets digitale tjenester, spørsmål om utskrifter etc. Vi hjelper til med det vi har mulighet til over skranken, men de litt større/mer tidkrevende oppgavene må vi henvise videre til datahjelpen.
Våren 2025 jobber vi med et prosjekt for å få i gang datahjelp i nærmiljøene i Larvik. Dersom du ønsker å være veileder på datahjelp, kanskje starte en egen datakafé i ditt nærmiljø, ta gjerne kontakt med oss på Larvik bibliotek. Vi kan hjelpe deg videre i prosessen.

Digitalt utenforskap
Digitalt utenforskap handler om at noen ikke har tilgang til eller kunnskap om digitale verktøy, og derfor kan falle utenfor viktige deler av samfunnet.
Dette kan skyldes:
- Manglende tilgang til internett eller teknologi.
- Lite erfaring med å bruke digitale tjenester.
- Manglende ferdigheter til å navigere trygt på nettet.
Digitalt utenforskap kan gjøre det vanskelig å delta i hverdagslige ting som å bestille bussbillett, bruke nettbank og benytte offentlige tjenester. Sosial kontakt med andre digitalt blir også vanskelig. Det er derfor viktig å jobbe for digital inkludering, slik at alle kan delta i det digitale samfunnet.
Digitalt utenforskap rammer mange grupper i befolkningen, ikke bare seniorer. Det kan være mange grunner til at man har behov for litt hjelp med digitale tjenester.
For deg som er veileder
Det er viktig å tenke gjennom veilederrollen og være klar og tydelig på hva du som veileder kan hjelpe med, og hva du ikke kan hjelpe med. Personvern og taushetsplikt er viktige stikkord.
En veileder kan hjelpe med opplæring i hvordan man bruker nettbrett, smarttelefon eller pc/mac for å komme seg på internett. Sikkerhet og personvern er aktuelle tema. Det samme er bruk av e-post og digital postkasse, samt hvordan man bruker ID-porten. Forskjellige digitale tjenester fra stat og kommune er aktuelt, samt enkel bruk av sosiale medier på en trygg og god måte.
En god veileder skal bare peke og vise, og la brukeren selv utføre handlingene.
En god veileder er tålmodig og tydelig, og passer på at ingen føler seg dumme selv om de spør flere ganger eller gjør feil.
Dette skal en veileder ikke gjøre:
- logge inn i andres nettbank
- betale regninger
- foreta bestillinger og betaling for andre
- gi teknisk hjelp med datautstyr!