8. mai 2020 er det 75 år siden freden kom tilbake til Norge. Vi har laget en liste over noen gode bøker med handling lagt til krigsårene
Bøker om krigen
8. mai 2020 var det 75 år siden Norge ble et fritt land igjen etter 5 harde krigsår. Hvordan var det å leve disse krigsårene? Hvordan så dagene ut og hva tenkte man?
Heldigvis har vi litteratur som kan gi oss noen svar. Og litteratur fra krigens dager er det mye av. Sakprosa, faktabaserte bøker og romaner som alle og på sine ulike måter gir oss muligheten til å få kunnskap om og lære noe om hva som faktisk skjedde og hvordan folk hadde det. Gjennom denne litteraturen får vi vite noe om “den gang da”, men også mye om hvorfor ting er som de er i dag. Vi får viktig kunnskap å ta med oss inn i fremtiden. Listen vi har satt sammen inneholder et utvalg bøker. En sakprosabok om grenseloser, noen gode biografiske romaner og andre romaner, noen barne- ungdomsbøker (som også fint kan leses av voksne). Bøker som tar oss med til ulike steder. Alle med handlingen lagt til andre verdenskrig.
Heimat av Nora Krug
Hva gjorde besteforeldrene våre under krigen?
Mange tyskere har hatt liten kunnskap om egne besteforeldres liv under nazitiden i Tyskland. Det gjelder også for kunstneren og forfatteren Nora Krug. Hun vokser opp i etterkrigstidens Karlsruhe, men flytter til New York i slutten av tenårene. Der lengter hun hjem, og tittelen på boka betyr nettopp hjem eller hjemland. Hjemlengselen blir starten på en reise bakover i familiens historie, og resultatet har blitt en bevegende memoarbok.
Selv om den er dypt personlig, forteller historien til en hel generasjon. Krug blander fotografier med utklipp og egne tegninger, og teksten er håndskrevet. Det gjør Heimat til en helt særegen bok; en slags blanding av dagbok, tegneserie og fotoalbum. Nora Krug spør seg hvorfor det er viktig å høre til et sted, hvorfor det er viktig å kjenne til røttene sine. Og hva vil det si å komme fra et land som har startet to verdenskriger og hatt jødeutryddelsen som et av sine hovedmål? På samme tid lengter hun tilbake til Tyskland og skammer seg over å være tysk.
Og selv om hun er gift med en jødisk mann, føler hun seg ansvarlig for og har skyldfølelse for nazistenes antisemittisme. Det blir derfor tvingende nødvendig for henne å finne ut av hvilken side besteforeldrene stod på, samtidig som hun er redd for svarene. Hun går helt tilbake til oldeforeldrenes liv, og livet til både grandonkler- og tanter blir også undersøkt gjennom å intervjue familiemedlemmer, lese gamle brev og oppsøke offentlige arkiver. Dermed forteller hun ikke bare om de valgene besteforeldrene tok under andre verdenskrig, men setter det i sammenheng med årsakene til første verdenskrig og mellomkrigsårene. Krig setter spor. Nettopp derfor er det grunn til å ta vare på freden, 75 år etter andre verdenskrigs slutt.
Anbefalt av Helga
Grenselosene av Hege Kofstad
Under andre verdenskrig ble grensen mellom Norge og Sverige strengt bevoktet av grensepolitiet. Tross det, foregikk det også en omfattende grensetrafikk. Nordmenn som bodde langsmed grensen tok imot, ga ly til og loset folk med behov for å komme i sikkerhet, over til nabolandet vårt. Det var et uhyre farlig arbeid, med stor risiko for eget liv. Et arbeid som også innebar mye uvisshet, frykt og ga stort nervepress, – for hvem kunne man stole på? Hvem var angivere eller medlem av falsk hjemmefront?
Denne sakprosaboka gir et godt bilde av hvordan grenselosene jobbet. En lavmælt historie som er skrevet med god driv og får frem dramatikken grenselosene til enhver tid levde midt oppi. Boka ble nominert til Brageprisen i 2019 i kategorien beste sakprosabok.
Anbefalt av Benedikte
Kvinnen som falt fra himmelen av Simon Mawer
Marian Sutro ville bare ha vært som enhver engelsk dame; med mål om å finne seg en ektemann og å finne en måte å gjøre nytte for seg på. Men Andre Verdenskrig snur alles liv helt på hodet. Marian er tospråklig, med en engelsk far og en fransk mor. Hun blir straks rekruttert av British Intelligence og blir opplært i et strengt spiontreningsprogram. Målet er å bistå den franske motstandsbevegelsen.
Det er i hvert fall det Marion tror. Etter som tiden går, oppdager Marion at hun er tiltenkt en større rolle i et spill på liv og død. Det involverer blant annet navnet Clement Pelletier; Marions første, store kjærlighet….
Anbefalt av Stine
Tyvenes by av David Benioff
Tyvenes by plasseres oss midt i et iskaldt, mørkt og sterkt krigsrammet Leningrad. Denne byen ble under andre verdenskrig beleiret av tyske og finske tropper. En konsekvens av dette var at matforsyningene stoppet opp og byen ble rammet av hungersnød. Befolkning sultet og prøvde å overleve i temperaturer ned mot 40 minusgrader. 17 år gamle Lev sitter brannvakt på et hustak da han får øye på en tysk fallskjermsoldat som har endt sine dager på bakken under han.
Det er forbudt å ta eiendelene til den døde, men hva gjør man ikke når sulten og frosten knager i kroppen? Med denne hendelsen som utgangspunkt byr Tyvenes by deretter på en gripende og spennende historie om krig og overlevelse. Boka byr på en mørk fortelling, men gir også en flott skildring av et vennskapsforhold mellom to ulike unge gutter som må samarbeide om en svært krevende oppgave.
Anbefalt av Benedikte
Sang for sekstiåtte forrædere av Gaute Heivoll
Vi er i en liten bygd et sted på Sørlandet, rett før krigsutbruddet. Vi møter den stille gutten er Andreas som viser seg å være et nådebegavet musikalsk talent. Ikke er et øye tørt da han får prøve seg på tangentene i kirken. Andreas og musikken blir et slags sentrum i denne romanen som også handler om hvordan en liten bygd kunne få flest forrædere i prosent i Norge under krigen. Hva gjorde det med bygda, folket og veien videre etter krigen?
Bygdas sterke mann, Gerhard Andersen, er sentral i hvordan dette kunne skje, for de fleste i bygda frykter Gerhard. Stemningen i bygda endres. Mistro og splittelse sprer seg. Dette er en historie basert på faktiske hendelser og viser at det noen ganger bare skal en person til. Heivoll toucher innom temaer som skyld, straff men også forsoning og tilgivelse i en intensitet og inderlighet som skaper spenning. Han skildrer godt, skaper gode bilder i en historie som treffer deg. Og midt i dette står Andreas, musikken og dens kraft oppi det hele. Finnes i BookBites.
Anbefalt av Irene
Mischling av Affinity Konar
Tvillingene Stasha og Pearl ankommer Auschwitz høsten 1944. 12 år gamle – og rett inn i Mengeles Zoo og til dødsengelen Josef Mengele. Han interesserte seg også for båndet mellom tvillinger. Krigen går mot slutten men det er fortsatt tid til å gjøre ubotelig skade gjennom medisinske, genetiske og kirurgiske eksperimenter for å utforske hvilken påvirkning bla adskillelse har på tvillinger. Søstrene legger en overlevelsesstrategi. Gjennom nettopp båndet som tvillinger, skulle de klare dette sammen ved å fordele ansvaret mellom seg slik de alltid hadde gjort.
Stasha skulle ta det morsomme, framtiden og det vonde. Pearl det triste, fortiden og det gode. Men vil tvillingene klare å beholde båndet seg imellom og holde seg i live til krigens slutt som ligger ikke langt der fremme? Konar formidler en sterk historie som berører samtidig som det er fantasi og eventyr gjennom et rikt og bilderikt språk. Boken ble kåret til årets beste bok i flere sammenhenger da den kom.
Anbefalt av Irene
Leksikon om lys og mørke av Simon Stranger
Leksikon om lys og mørke byr på en helt spesiell historie fra andre verdenskrig. Skrevet over malen til et leksikon med korte og lengre artikler (kapitler). Hver for seg og sammen gir de sitt blikk på den gripende familiehistorien som fortelles. Koblingen mellom forfatterens egen svigerfamilies historie og Henry Rinnan ble utgangspunktet for romanen som også forsøker å finne noen svar:
Hvordan kunne denne familien flytte inn i det beryktede huset fra krigens dager, – huset som gikk under navnet Bandeklosteret. Hvem var Henry Rinnan og hvordan kunne han ende opp som en av Norges mest forhatte og beryktede menn? Dette har blitt en helt spesiell, leseverdige, god roman fra andre verdenskrig og om jødeforfølgelsen.
Anbefalt av Benedikte
Barrøy-trilogien av Roy Jacobsen
Hovedpersonen i Barrøy-trilogien av Roy Jacobsen heter Ingrid. I «De usynlige» følger vi oppveksten hennes på en forblåst øy ytterst i havgapet ved Helgelandskysten rundt 1910-1930. Det er et hardt liv, der fisket og klimaet legger premissene, men det gir også en nærhet til den storslåtte naturen.
Menneskene blir små i møte med naturkreftene, men de bærer på en stolthet. Dialogene er på dialekt, og det gjør at boka føles autentisk.
Krigsdager på Barrøy
I «Hvitt hav» har Ingrid blitt voksen. Året er 1944, andre verdenskrig raser, og hun vender tilbake til Barrøy, barndomsøya hun forlot. Hun forbereder seg på en vinter i ensomhet, men storpolitikken endrer alt. Tyskernes tvangsevakuering av Finnmark og Nord-Troms starter i oktober. Engelskmennenes bombing av fangeskipet Rigel 27. november fører til at over 2500 mennesker omkommer. Begge hendelsene får konsekvenser for Ingrid. Er hun ikke alene på Barrøy likevel? Hun blir stilt overfor vanskelige valg, for noen må skjules fra okkupasjonsmakten og dens medløpere. Og alle er merket når freden kommer.
Roy Jacobsen har tatt utgangspunkt i faktiske hendelser, og historien er både spennende og dramatisk. Forfatteren skriver på en medrivende måte om hvordan krigen i Norge påvirket enkeltmennesker. Han setter samtidig søkelyset på en krigskatastrofe som ikke har vært så kjent i ettertid.
Den siste boka i trilogien, «Rigels øye», tar for seg året etter krigens slutt. Sommeren 1946 forlater Ingrid Helgelandskysten og begir seg ut på vandring gjennom Norge med et lite barn på armen. Hun vil ha svar. Men hvem kan hun stole på? Hvorfor prøver folk hun treffer å skjule hva som har skjedd og er hun selv villig til å høre sannheten?
Jacobsen skriver igjen troverdig om hvordan krigen påvirket mennesker i landet vårt, selv etter at den var over. Han får fram hvor dype sår mange mennesker hadde, og hvor skjør freden var.
Anbefalt av Helga
Boktyven av Markus Zusak
Boktyven tar oss med til Tyskland under andre verdenskrig. 9 år gamle Liesel bor sammen med fosterforeldrene sine. Fosterfaren lærer henne lesekunsten og hun får en stor lidenskap for bøker og lesing. Derfor begynner hun å stjele bøker. Fra blant annet byens mange bokbål. Alle historiene hun leser gir tankene vinger og en slags mening i alt det meningsløse. Liesel holder ikke historiene hun leser for seg selv. I kjelleren skjuler fosterforeldrene jøden Max. Både han og naboer i bomberommet nyter godt av Liesels lesing. Tilværelsen er preget av et nærvær til døden, formidlet også gjennom forfatterens grep med døden som fortellerstemme. En helt spesiell lesopplevelse, dette her.
En bok både Edel og Benedikte anbefaler.
Alt lyset vi ikke ser av Anthony Doerr
Historien foregår i Frankrike og Tyskland under andre verdenskrig. Vi møter den unge, blinde franske jenta Marie-Laure som sammen med faren sin må flykte fra Paris til kystbyen Saint-Malo når nazistene okkuperer Paris. Faren arbeider ved det naturhistoriske museet i Paris og med seg i bagasjen har de den verdifulle edelstenen «Flammehavet». På samme tid blir vi kjent med den unge tyske foreldreløse gutten Werner. Han vokser opp på barnehjem og er et teknisk geni når det gjelder radio.
På grunn av disse tekniske ferdighetene blir han plukket ut til å delta i Tysklands kamp om verdensherredømme og jakten på den verdifulle edelstenen «Flammehavet» Dette er en eventyrlig historisk roman med andre verdenskrig som bakteppe. Historien blir fortalt i et raskt tempo, med korte kapitler og veksler mellom Marie-Laure og Werner. En spennende bok med gode personkarakteristikker skrevet i et lekende og originalt språk.
Anbefalt av Anine
Anne Franks dagbok av Anne Frank
Dagboka er skrevet av den jødiske jenta Anne Frank, angivelig fra 12. juni 1942 til 1. august 1944. Hun skrev den fra hun var 13-15 år. Familien til Anne kom fra Tyskland, men allerede som lita jente flyktet de til Nederland fordi det ble vanskelig å være jøde i Tyskland. Dagboka inneholder en del som minner om vanlig tenåringsliv. Irritasjon på foreldre, forelskelse, drømmer…. men ellers er det lite som minner om det vi tenker på som normalt.
I perioden 42-44 levde familien i dekning for nazistene. De gjemte seg i loftsrommet over en forretning i Amsterdam. Anne Frank døde i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen. Faren besluttet etter krigen at boka skulle gis ut.
Dette er en bok mange har lest som barn, meg selv inkludert, men som jeg mener man godt kan lese igjen som voksen. Boka gjorde sterkere inntrykk på meg da jeg leste den igjen med en annen bakgrunnsforståelse i voksen alder.
Anbefalt av Edel