Arbeiderlitteratur

Innhold

Arbeiderlitteratur - vi har forslag til de gode historiene om vanlige folks liv.

Hva er Arbeiderlitteratur?

Arbeiderlitteratur er en bred og vel etablert litterær tradisjon og undersjanger både i og utenfor Norge. Den inneholder tekster som handler om «vanlige folk», gjennomsnittlige arbeidere og deres situasjon psykologisk, sosialt og økonomisk. Ofte tenker vi på realistisk litteratur, gjerne med en politisk vinkling, der levekår, klassesamfunnet og forskjeller i samfunnet blir tatt opp.

Store norske leksikon har en fin artikkel om arbeiderlitteratur som du burde sjekke ut dersom du vil bli bedre kjent med sjangeren. Her står det blant annet:

Arbeiderlitteratur i dag skildrer ikke lenger bare den klassiske industriarbeideren, men kan kretse om omsorgsarbeidere, immigranter uten arbeidskontrakter, arbeidere i hotell- og restaurantbransjen eller underbetalte hushjelper.

Kilde: Store norske leksikon, nettutgave.

LO ønsker fart på sjangeren og deler fra og med mai i år 2020 ut en pris for å støtte skriving av arbeiderlitteratur. Vi har plukket ut noen forslag til litteratur innenfor denne sjangeren.

Arbeidsnever av Jan Kristoffer Dale

Arbeidsnever byr på seks noveller fra en forfatter som skriver av egen erfaring om livet som ung mann uten utdannelse og på kortidskontrakter, men dette er ingen biografi.

Her er ulike personer med ulike liv og i ulike livssituasjoner. Vi kan ane noen kritiske livsfaser, blant annet for den unge mannen uten utdannelse på kortidsskontrakter og med gravid kjæreste. Eller for frisøren med hjemmesalong som akkurat har mistet mannen sin. Reiser hun blir svigerfaren igjen alene.

Arbeidsnever

Vi treffer også fire kompiser på tur. En vil at alt skal være som før og takler den nye fjerdemannen dårlig. Dette er stilsikre noveller. Som flere anmeldere har skrevet om har de noe «carverisk» ved seg, etter Raymond Carver som utviklet novellen i en ny minimalistisk og epifanisk form. Dales noveller er i alle fall minimalistiske og glimrende epifanisk. Innsikten er tilgjengelig for personene, men blokkeres. Som i novellen der Trygve kan se noe av seg selv i svigerfaren Geir der de kjører sammen til en slitsom og monoton arbeidsdag. Gjenkjennelsesfaktoren og preget av pressede situasjoner, uten overflødig forklaring, gjør dette til god lesing.

Finnes i BookBites og anbefales av Edel.

Anleggsprosa av Tina Åmodt

Livet og arbeidsdagene på en byggeplass utgjør rammen og scenen for handlingen i denne boka som består av korte tekster skrevet av Tina Åmodt. Vi møter ei ung jente og hennes arbeidskollega Harald. Det er et forholdsvis tungt fysisk arbeid vi hører om, sprenging av fjell, forskaling av murer, montering av armeringsjern og beskrivelser av utstyr, teknikker og arbeidet som utføres. Jeg får en sterk fornemmelse av at forfatteren kjenner godt til dette arbeidet. Det er gode beskrivelser, fra de nøytralt observerende, andre med fokus på detaljer fra det praktiske arbeidet, noen tekster også med filosofiske betraktninger. 

Anleggsprosa

«Arbeidet sprekker opp huden i nevene, gjør leppene tørre, ligger som betente betennelser i underarmen, der belastningen er størst. Armeringsjernet bærer betongen. Jeg bærer armeringen»  (fra teksten Armeringsjern)

En virkelig fin rapport med nære skildringer og glimt inn på situasjonsbilder  fra arbeidslivet på en byggeplass og også på samspillet mellom de to kollegaene.

Finnes i BookBites.  Anbefalt av Benedikte

A for Agnes av Majken van Bruggen

Novellene i denne samlingen omhandler barn, foreldre og hverdagslivet til barn fra arbeiderklassen. Her er barn og unge i sårbare situasjoner utsatt for omsorgssvikt på forskjellige måter. Provoserende og viktig lesing. De voksne og omsorgspersonene er sett utenfra. Perspektivet er barna og de unges. Livene deres er preget av omsorgssvikt, ellers av blant annet å begynne på ungdomsskolen, venner, kjærester, liv på asylmottak. I alt troverdige historier, og med tragisk undertone. Disse handlingsdrevede novellene gjør det klart både hvor de voksne har valg og gjør gale valg, og hva de ikke har valgt og må slite med. 

A For Agnes. Bokomslag

Her er sorger, savn og slit, relatert til ekteskapet, parforhold, arbeid og fattigdom. Agnes lider blant annet fordi faren ikke går på jobb og drikker for mye øl, og moren er borte. Novellene passer for voksne, og kan passe for barn fra ungdomsskolealder.

Anbefales av Edel. Boka kan du låne i BookBites

Livsslaven  av Jonas Lie

Livsslaven inneholder et miljøbilde fra tidligere østkanten i Kristiania, rundt midten av 1800-tallet. I begynnelsen følger fortelleren bygdejenta Barbro. Men i hoveddelen av romanen følger vi sønnen hennes Nikolas i ung voksen alder. Barbro har flyttet til Kristiania i håp om et annet arbeid og liv enn det hun forventer hjemme. Eneste jobb hun blir tilbudt er som amme og hun blir amme for gutten, Weijergang.

Hun ser seg med dette nødt til å gi bort foreldreansvaret for Nikolas. Tiden brukes til arbeid og til å sikre inntekten. Hvordan går det så med Nikolas? Jeg røper såpass at romanen ender i en form for ulykke. Romanen går i hurtig tempo. Fortelleren har fokus på handling og detaljer.Her er lite eller nesten ingen skildring og beskrivelse. Språket understøtter den realistiske stilen og inntrykket, med muntlig innslag og preg.

Anbefales av Edel

Moren av Maksim Gorkij

Moren er en sosialrealistisk samtidsroman fra 1907, med handling fra Russland. Romanen var interessant å lese i lys av revolusjonen Russland 1917. Både i denne romanen og i virkeligheten ble Russlands arbeiderklasse idealisert. Gorkij var en utfordrende forfatter. Han måtte skrive Moren i eksil, på grunn av oppfordring i 1905 om å avskaffe tsardømmet. Han fikk som følge av oppfordringen ikke lenger skrive og publisere i Russland. Moren i denne romanen er en undertrykket kvinne, slått av sin tidligere ektemann. Hun lever med sønnen Pavel. Pavel er en som studerer og er samfunnsengasjert. Han oppfordrer også moren til å lese og hjelper til med husarbeid. De er blant proletariatet i Russland, eiendomsløse arbeidere, og tydelig helter i dette narrativet. 

Romanen har mye dialog og gode skildringer av personer og scener. Ellers bærer romanen preg av et ensidig fokus på moren og Pavel, og idealiserer alt de gjør. Begrepet moren utvikler seg gjennom narrativet fra den ene morspersonen til sosial bevegelse. Kan være interessant å oppleve at idealiseringen i dag virker noe parodisk. I det hele tatt en interessant historisk lesing.

Anbefalt av Edel.

Meg eier ingen av Åsa Linderborg

For mange barn som vokser opp kan virkeligheten være brutal. Og historien om Åsa er brutalt ærlig. Ærlig fordi hun skriver om farens alkoholisme og hvordan hun som barn lever med, eller overlever dette.  Hun tar ansvar for faren, hun er en klok liten jente, som ikke alltid skjønner hva som skjer. Faren hennes er en hardtarbeidende mann. Derfor må han plassere lille Åsa utenfor barnehagen før den åpner, for å være på plass når arbeidet begynner. 

Meg Eier Ingen

Heldigvis for Åsa har hun ett nettverk bestående av tanter, onkler og besteforeldre som stiller opp når faren havner på fylla. Fars familie tilhører det svenske sosialdemokratiet på godt og vondt.  Det er ofte høylytt diskusjon rundt middagsbordet og da er det de jævla kommunistene som får gjennomgå.  I motsetning til moren til Åsas familie som er kommunister, og som er stolte over å være det.  Denne historien tar opp temaet om at i dagens samfunn finnes det fremdeles klasseskiller.  Det er mye snakk om hardt arbeid for Åsas far.  Han har de fineste blomstene på balkongen, men bak fasaden er det lite som minner om et «møblert hjem». Lille Åsa vokser opp i et arbeiderhjem med en alkoholisert alenepappa. Historien om Åsa er utrolig godt skrevet og skildrer nær arbeiderhistorie, klassereise og identitet på en fantastisk måte.

Andre lesetips - Skjønnlitteratur

  • Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land : roman av Dag Solstad.
  • Dalen Portland av Kjartan Fløgstad.
  • Yarden av Kristian Lundberg.
  • Linjeskift : skriftblad frå fabrikken av Joseph Ponthus.

Andre lesetips - sakprosa

  • Løsarbeidersamfunnet av Line Eldring og Elin Ørjasæter.
  • Mamma er trygda av Mímir Kristjánsson.
  • Innleid og underbetalt av James Bloodworth.
  • En såkalt drittjobb av Lotta Elstad.
Til toppen