Bøker om bier

Innhold

Gjennom disse bøkene kan du ta turen inn i de små stripete og summende bienes fascinerende verden.

Foto av mange bier i en bikube.

Verdensdager for bier

2. mai var det Verdensdagen for bier. Hvert år markeres denne FN dagen for å gjøre folk ekstra oppmerksomme på hvor viktig det er  å bevare bier og andre pollensankere. Bier og insekter som for eksempel sommerfugler, pollinerer planter som er viktig for oss. Og mange av insektene er utrydningstruet. FN oppmuntrer oss nå til å gjøre konkrete tiltak for å bevare og beskytte dem. 

På FN-sambandets nettside kan du lese mer om Biedagen og hva du kan gjøre for å bidra.

Boktips - Bier

Her har vi samlet noen tips til bøker som alle handler om bier på en eller annen måte. 

Biene av Laline Paull

Flora 717 blir født som renholder, den aller laveste, stumme klassen i den store velorganiserte bikuben. Men Flora er ikke helt som de andre arbeidsbiene. Hun er større, og hun kan snakke. Egentlig er hun et avvik som skal avlives umiddelbart, men en av prestinnebiene gir henne muligheten til å vise hva hun duger til. 

Så Flora jobber seg opp i status fra amme til barnepike, og lærer mye om hvordan bikubesamfunnet fungerer. Når en veps trenger seg inn i kuben, er det Flora som klarer å drepe vepsen, og får møte selveste Dronningen. Og oppgavene hennes blir større og viktigere.

Tegning av bier og celler i en bikube. Bokomslag.

Men Flora lærer etterhvert at i et samfunn som bikuben er det mye maktkamp og intriger, og hun forstår at hun er født til en helt spesiell rolle som utfordrer alt.

Denne romanen er en fascinerende fortelling. Bikuben er som vår verden i mikroformat, truet av klimaforandringer og forurensning, krig og konflikt. Den handler om mot, maktkamp og lojalitet. Og om kjærligheten til naturen som omgir oss, og viktigheten av å ta vare på den.

Anbefales av Susanne

Målgruppe: Voksne

Faktabøker om bier og andre insekter - for voksne

Om bier i skjønnlitteraturen - for voksne

Den store boken om bier av Piotr Socha og Wojciech Grajkowski

Bli med på en summende, stikkende og søt reise gjennom historien!
Den store boken om bier er ikke bare stor, men kjempestor. En skikkelig praktbok med utrolig flotte illustrasjoner som hele familien kan ha glede av. De fargerike illustrasjonene går over to sider og fyller nesten begge sidene.Teksten er samlet i kolonner nederst på sidene, og den er skrevet på en morsom og informativ måte.

Det er mye å lære om de små insektene. Vi får vite hvor lenge de har eksistert, hvordan de bor og arbeider, og hvor viktige de er for oss mennesker.
Tegninger av mange bier i ulike størrelser. Bokomslag.
Vi får være med inn i en bikube, og vi får se hvordan de danser for å dele informasjon med hverandre om hvor de kan finne nektar eller pollen. Biene gir oss honning, men de sørger også for at mange ulike bær, frukter og grønnsaker kan vokse og gro. Vi kan hjelpe dem ved å plante forskjellige blomster og trær i hagen.

Oversatt av Heidi Sævareid.

Anbefales av Helga

Målgruppe barn - men husk: barnebøker kan fint og bør også leses av voksne.

Til toppen