Bokanbefaling: Søster av Gro Dahle

Søster av Gro Dahle er en diktbok som rommer alle aspekter ved det å være søster. Les Helga sin anbefaling.

Helga leser i boka Søster.

Du har noe mellom tennene, sier jeg, for sånt kan jeg si til en søster.

Da jeg brukte følgende sitat som innledning til en bursdagstale jeg holdt basert på Gro Dahles søsterdikt, tok søsteren min seg automatisk til munnen.

Dahle er en produktiv forfatter som har gitt ut mange bøker i diverse sjangre for både barn og voksne. Hun har skrevet dikt gjennom hele forfatterskapet sitt, og den 10. diktsamlingen for voksne kom i 2016 og var årets mest solgte diktbok. Boka heter Søster og inneholder 119 dikt organisert i seks deler. Hver del har en slags tittel. To av dem er Hva skal jeg med en søster? Jeg har jo meg og Ikke alle søstre er bra søstre.

Omslaget er laget av datteren Kaia Linnea Dahle Nyhus og viser en oransje forside med to ulike hvaler mot en rød oval. De varme fargene symboliserer intensitet, og ovalen gir assosiasjoner til egget, et kvinnelig symbol. Hvaler er sosiale dyr, og en flokk med hvaler kalles gjerne en mødreflokk fordi den består av voksne hunner samt barna deres.

I følge Wikipedia er en søster «avkom av hunkjønn til sine søsken dersom de har felles foreldre». Båndet mellom biologiske søstre er som regel sterkt, men det går an å være søstre i ånden. Søster er en hyllest til søsterskapet i alle sine former og til et unikt kvinnefellesskap. Mor, datter, søster, venninne. Forfatteren opererer med et utvidet  søsterbegrep, og hun utforsker og belyser hva det vil si å være søster fra mange ulike kanter og vinkler. Selv er hun enebarn.

Jeget i diktene savner en søster, en å dele gleder og sorger med. Det er ikke lett å være eneste barn til en krevende mor. Hun forestiller seg derfor forskjellige typer søstre og søsterforbindelser. Et søsterforhold kan imidlertid også romme negative følelser som sjalusi og rivalisering. Du skal elske meg, selv om du hater meg står det i et av diktene. I verste fall kan relasjonen ende i uvennskap og fravær av fellesskap.

Det er ofte forskjell i maktbalansen mellom eldre og yngre søstre. Hvordan er det f.eks. mulig å måle seg med søstre som er flinke til alt? Dahle skriver at noen søstre er store som hvaler. I hennes univers finnes el-drevne, brukte og tålmodige søstre. Det eksisterer tause sommerfugl-søstre, en kråkesøster og en hund som søster. Diktene inneholder tekopp-søstre, kaffe-søstre og til og med en søster-saft-i-glass. Bøker kan dessuten fungere som søstre. Tenk å ha en vegg av søstre, en brannmur, et festningsverk å lene seg mot!

Diktene er korte, og dikteren bruker et enkelt og naivistisk, men samtidig kraftfullt språk. Hun skaper særegne poetiske bilder ved å bruke ord fra hverdagsspråket. Disse språkbildene er mange ganger overraskende og uventede. Dyr, fugler, naturen og ting får menneskelige følelser. Dahle er heller ikke fremmed for å skrive om det som er ekkelt eller bisart. Humor er et annet virkemiddel hun benytter seg av. Men under overflaten lurer et stort eksistensielt alvor og mye psykologisk innsikt. Og under havoverflaten beveger hvalsøstrene seg og sier at det går bra, ingen grunn til å ligge våken om natta. For det hjelper uansett ikke å bekymre seg.

Det er mange dikt i boka som berører meg, men det diktet jeg liker aller best er det eneste diktet som paradoksalt nok handler om brødre:

Brødre kan også være søstre.
For noen brødre
kan være de beste søstrene som finnes.

Til toppen