Det er skrevet bøker om hvordan et liv innenfor fengselsmurene kan være. Og om å slippe ut igjen.
Om Jens Bjørneboe og Den onde hyrde
I 2020 var det hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Nå 1. mai markeres dette med en forestilling i kulturhuset vårt. Kabareten Til lykke med dagen tar utgangspunkt i Jens Bjørneboe og hans kamp mot fengselsvesenet. Sentrale bøker er skuespillet med samme tittel og romanen Den onde hyrde.
Jens Bjørneboe hadde et glødende engasjement for og var en av de fremste talsmenn for innsatte i norske fengsler sine rettigheter. Dette var noe han var veldig opptatt av og i roman Den onde hyrde er kritikken av fengselsvesenet sterk.
«De første gangene han hadde sittet virkelig inne, på den stengte avdelingen av ungdomsfengselet for eksempel, da hadde han enda tatt det som en mann. Bortsett fra den gangen han var fjorten år og fikk straffecelle, hadde han aldri tålt det så dårlig som nå»
PAX 1982 (s.13)
Så kommer dagen da Tonnie slippes ut i frihet igjen. Og hvordan i all verden vil skolehjemsgutten nå klare seg? Historien om denne unge gutten er ikke noe lystig fortelling. Og med den bagasjen han har med seg fra oppvekst, erfaringer og med det samfunnet han møter utenfor fengselsmurene, ja så er ikke oddsene for at han skal klare seg, spesielt gode....
Den onde hyrde og andre bøker av Jens Bjørneboe bør selvsagt leses! Selv om de er noen år gamle. God litteratur går ikke ut på dato.
Anbefales av Benedikte