Boktips: Den onde hyrde av Jens Bjørneboe og andre bøker om å sitte inne

Innhold

Det er skrevet bøker om hvordan et liv innenfor fengselsmurene kan være. Og om å slippe ut igjen.

En mann sitter på et murgulv. Han har bøyd hode og håndjern på.

Om Jens Bjørneboe og Den onde hyrde

I 2020 var det hundre år siden Jens Bjørneboe ble født. Nå 1. mai markeres dette med en forestilling i kulturhuset vårt. Kabareten Til lykke med dagen tar utgangspunkt i Jens Bjørneboe og hans kamp mot fengselsvesenet. Sentrale bøker er skuespillet med samme tittel og romanen Den onde hyrde.

Jens Bjørneboe hadde et glødende engasjement for og var en av de fremste talsmenn for innsatte i norske fengsler sine rettigheter. Dette var noe han var veldig opptatt av og i roman Den onde hyrde er kritikken av fengselsvesenet sterk.

«De første gangene han hadde sittet virkelig inne, på den stengte avdelingen av ungdomsfengselet for eksempel, da hadde han enda tatt det som en mann. Bortsett fra den gangen han var fjorten år og fikk straffecelle, hadde han aldri tålt det så dårlig som nå»

PAX 1982 (s.13)

Vi møter den unge mannen Tonnie. Han er snart 21 år. Og han sier om seg selv at han er «oppvokst på alle skolehjem i landet». Nå har han sonet 18 måneder innelåst bak murene, og snart skal han slippe ut. Han prøver å si til seg selv at de ikke har greid å knekke han, men …. Kort tid før han slipper ut, får Tonni beskjed om at en annen ung mann skal dele celle med han for en liten stund. Alfred heter han. Og Alfred sliter. Han har psykiske problemer og er urolig. I samtalen som følger mellom de to unge guttene på cella får vi innblikk i sedelighetsforbrytelsen han har gjort seg skyldig i. De legger seg til å sove. Og når Tonnie våkner morgenen etterpå har Alfred tatt livet sitt. 


Så kommer dagen da Tonnie slippes ut i frihet igjen. Og hvordan i all verden vil skolehjemsgutten nå klare seg? Historien om denne unge gutten er ikke noe lystig fortelling. Og med den bagasjen han har med seg fra oppvekst, erfaringer og med det samfunnet han møter utenfor fengselsmurene, ja så er ikke oddsene for at han skal klare seg, spesielt gode....

Den onde hyrde og andre bøker av Jens Bjørneboe bør selvsagt leses! Selv om de er noen år gamle. God litteratur går ikke ut på dato.

Anbefales av Benedikte

Andre boktips

Til toppen