Boktips: Den siste komle av Arild Rossebø

Innhold

Sommerens lesetips fra Kjetil er en alvorlig, sår og godt fortalt historie om barndomsminner og familieforhold.

Kjetil sitter i bibliotekkafeen. I hendene holder han boka Den siste komle. Foto.

Den siste komle av Arild Rossebø er en alvorlig liten bok om en voksen som var et forlatt barn og aldri har klart å ta det oppgjøret som kanskje ville vært nødvendig. Nå er det for sent.  Vi møter hovedpersonen Harald da han får  budskapet om sin fraværende fars død. Dette skjer kort tid etter at moren gikk bort.

Med den kommende begravelsen som ramme blir vi kjent med familien til Harald, der alt var i orden inntil far var utro med mor og skilsmissen ble en uungåelig utvei.

Vi blir kjent med Haralds oppvekst der faren velger seg vekk fra familien og moren forsvinner inn i sitt eget liv som er preget av psykisk sykdom. Harald og storebroren Kjetil holder på med sitt og forlater begge barndommens Haugesund ved første mulighet. I steden for å ta opp den manglende omsorgen og fraværende faren holder de seg borte og møter kun opp de få gangene det er nødvendig. Først ved mors sykeleie, der Harald lager komle med mor for å få tiden til å gå, og så til fars begravelse. 

Som tilskuere til sin fars siste reise sitter de to brødrene og ser hva de ikke har fått ta del i. Boka er en sår historie om å velge. Velge å ikke ta kampene og oppgjørene. Konsekvensene av det hele blir avstand både fysisk til hjembyen og til relasjoner som skulle vært nære i hverdagen. 

Jeg tror mange vil kunne kjenne seg igjen i vanskelige nære relasjoner og barndomsminner. Dette er en bok som blir med deg etter de drøye hundre sidene er ferdig lest og kan anbefales som en sommerbok med en alvorlig, men godt fortalt historie.

Anbefales av Kjetil

Til toppen