Boktips: Det som forsvinner av Brit Bennett

Brit Bennett skriver om svartes synlige og usynlige kamp, om identitet og tilhørighet.

Svart, men ikke svart nok? Kanskje hvit nok?

Stella og Desiree er tvillinger. Svarte, men ikke særlig mørke. En dag finner Stella ut at hun kan passere som hvit. Det handler om holdning, om å tro at det går, og det går. Men før hun kommer så langt opplever hun og søsteren, som barn, at faren blir hentet og slept av sted for aldri å komme tilbake. Noe som ikke kunne skjedd om han var hvit.

Desiree er rebellen, den som lengter bort fra byen ingen har hørt om. Stor blir derfor overraskelsen hennes da Stella blir med på å rømme så fort de fyller 16. Det skal ta mange år før en av dem vender tilbake. Det ligger mye savn hos moren i de årene og i tillegg mister tvillingene hverandre et sted på veien.

Tilfeldige møter i livet kan iblant gjøre at en må innse at alt var en løgn. Et velregissert spill kan lure en hel verden, men innerst inne er du fortsatt den du ble født til å være. Hva har livsløgnen gjort med deg og hva har den gjort med dine nærmeste?

Godt språk, spenning, tankevekkende handling og selvfølgelig raseidentitet, denne gangen helt uten de store opptøyene, noe som gjør boka enda mer intens.

Til toppen