Boktips: Du og jeg, Alfred av Edgar Burås

Du og jeg, Alfred av Edgar Burås. En dystopisk historie fra nær fremtid som også spør seg om mennesker og maskiner kan utvikle en relasjon?

I en nær fremtid hvor husene er digitale har økologien brutt sammen og det er dager med gult og farlig regn hvor en ikke kan gå ut. I dette scenariet møter vi Elias og Alfred som bor sammen og virker som de har et slags vennskap. Men Alfred er jo selve huset Elias bor i, et hus som ligger litt utenfor allfarvei. Og lojaliteten mellom menneske og maskin blir satt på prøve når en rømt og skadet robot søker tilflukt hos Elias og Alfred mens vennene hans står på døra klar til å drepe rømlingen.
På bare noen få sider får vi et innblikk i en skremmende fremtid men som også løfter opp problemstillinger rundt menneskelighet og hvordan vi forholder oss til det rundt oss. Er det mulig å få et forhold til et digitalt hus eller robot på lik linje med andre mennesker? Burås har et godt språk og fine formuleringer. Det er morsomme episoder mye skapt gjennom den til tider kvikke tonen i boka. En liten og tankevekkende historie vel verdt å lese.
 
Irene anbefaler
Til toppen