Boktips: Jente, kvinne, annet av Bernardine Evaristo

Innhold

Benedikte anbefaler en sterk og bra roman om mangfold, feminisme, identitet og kamp for likestilling.

Benedikte sitter ved et bord foran en bokhylle med bøker. Hun viser frem boka Jente, kvinne, annet av Bernardine Evaristo.

I Jente, kvinne, annet skrevet av Bernardine Evaristo får vi livshistoriene til 12 ulike og unike damer. Ja denne romanen handler nesten utelukkende om kvinner og mennene som opptrer her har mer sekundære roller i historien. 

Personene vi møter har svært ulik bakgrunn. De er i alle aldre og har ulik seksuell legning. Vi blir blant annet kjent med den feministiske, lesbiske rebellen og teater produsenten Amma.  93 år gamle Hattie er gårdbruker og skjuler en vond hemmelighet. Carole har mot alle odds gjort karriere i en tøff finansverden. 

Historiene og livene til kvinnene flettes inn i hverandre. Karakterene har berøringspunkter i de andres liv og fortellinger. 

Det disse kvinnene har felles, er at de jobber hardt for å nå målene sine. De må liksom bevise både for seg selv og andre at de duger, og de har opplevd å bli holdt nede av mennesker eller systemer rundt seg. Vi møter kvinner som søker etter mening i livet sitt, et sted å høre hjemme og etter noen å elske. 

Bernadine Evaristo skriver med et frodig og upolert språk. Denne intense romanen med det store, mangfoldige og interessante persongalleriet rommer fortellinger om levd liv og ulike erfaringer. Det handler om identitet, fellesskap, feminisme, om kampen for likestilling og mot rasisme. 

Denne romanen byr på humor og alvor - og god underholdning!

Bernadine Evaristo vant Bookerprisen for denne romanen i 2019 og har du lest og likt bøker av Ali Smith, anbefaler jeg deg å prøve denne!

Anbefales av Benedikte 

Til toppen