Boktips: Kvinner under andre verdenskrig

Innhold

Stine gir deg her tips til tre gode romaner om kvinner i aktivt motstandsarbeid under krigen.

Alice-nettverket  av Kate Quinn

1947. I kaoset etter andre verdenskrig, drar den unge amerikanske studenten Charlie St. Clair til Europa sammen med sin mor. Charlie er gravid og ugift, og det er rett før hun blir kastet ut av familien. Foreldrene har bestemt at hun må kvitte seg med «problemet» i løpet av turen. Charlie har derimot en annen plan. Hun har et desperat håp om å finne sin elskede kusine Rose i live. Hun forsvant uten et ord i det Nazi-okkuperte Frankrike under krigen. Charlie stikker av fra moren og drar til London der hun har fått hint om at det finnes ledetråder til kusinens forsvinning.

En dame med paraply, frakk og hatt står en bro og ser ut mot Big Ben i London. Foto. Bokomslag.

1915. Ett år ut i Den første verdenskrig, har Eve Gardiner et brennende ønske om å få sloss mot tyskerne. Hun får en mulighet, da hun blir rekruttert som spion. Hun blir sendt til det okkuperte Frankrike, hvor hun blir opplært av den karismatiske Lili. Lili har kodenavnet «Alice», og er sjef for et nettverk av kvinnelige spioner. Nettverket får dessverre et brutalt endelikt. Vi møter Eve igjen i 1947, hvor hun har blitt redusert til en alkoholisert og nedbrutt bølle. En dag får hun et uventet besøk av en ung amerikansk jente ved navn Charlie St. Clair. Charlie søker hjelp og ledetråder – Eve er den eneste som kan hjelpe henne …

På denne måten veves de to historiene sammen. Det er spennende å lese om kvinnelige spioner under verdenskrigene, et tema man ikke kjenner så godt fra før. Forfatteren har laget en drivende god historisk roman, med hovedpersoner man ikke glemmer så lett. PS! Ikke la deg lure av forsiden, dette er langt ifra noen typisk dameroman!

Kvinnen som falt fra himmelen av Simon Mawer

Marian Sutro ville bare ha vært som enhver engelsk dame; med mål om å finne seg en ektemann og å finne en måte å gjøre nytte for seg på. Men Andre Verdenskrig snur alles liv helt på hodet.

Marian er tospråklig, med en engelsk far og en fransk mor. Hun blir straks rekruttert av British Intelligence og blir opplært i et strengt spiontreningsprogram. Målet er å bistå den franske motstandsbevegelsen. Det er i hvert fall det Marion tror. 

En himmel, et fly som flyr bort, en fallskjermhopper. Bokomslag.

Etter som tiden går, oppdager Marion at hun er tiltenkt en større rolle i et spill på liv og død. Det involverer blant annet navnet Clement Pelletier; Marions første, store kjærlighet.

Stjerner over Paris av Pam Jenoff

I 1946, jobber Grace Healey i New York som sekretær for en immigrasjons-advokat. Under en benk på jernbanestasjonen Grand Central Station, finner hun en forlatt koffert. I den ligger det tolv fotografier av forskjellige kvinner. Grace handler på impuls... hun tar med seg fotografiene av disse kvinnene og går fra stasjonen.

Det viser seg at kofferten har tilhørt en britisk statsborger ved navn Eleanor Trigg, lederen av et nettverk med kvinnelige hemmelige agenter under andre verdenskrig. 

En kvinne med en sykkel står foran en stor urskive. Bokomslag.

De avbildede kvinnene ble sendt på oppdrag til europeiske land som nazistene okkuperte. Ingen av dem vendte tilbake, og skjebnen deres forble et mysterium. Grace begynner å gjøre undersøkelser, og det blir snart klart at hun står overfor en mildt sagt forbløffende historie. Historien er inspirert av virkelige mennesker og begivenheter. Spennende og godt fortalt historie!

Til toppen