Boktips: Morsmelk av Nora Ikstena

Innhold

Benedikte anbefaler romanen Morsmelk. Dette er en sterk og gripende roman skrevet av en av Latvias mest leste og anerkjente forfattere

Boktips Morsmelk

Handlingen i denne romanen starter i oktober 1944, en tid med krig i Europa. Det er kun uker siden Den røde arme marsjerte inn i Latvias hovedstad, Riga, og landet ble en del av Sovjetunionen. Når romanen slutter er det en hel annen stemning. Året er  1989 – Berlinmuren faller. Europa er i endring.

To navnløse kvinner forteller historien. En mor født under krigen i 1944 og en datter født i 1969. Gjennom korte kapitler uten titler, veksler mor og datter på å fortelle om livene sine.

For moren starter livet under dramatiske krigsår. Hendelsene disse første leveårene følger henne resten av livet selv om det er mye hun ikke husker mentalt. Som liten var hun et skolelys, som voksen ble hun lege, men når det kommer til forholdet til datteren - så blir det vanskelig og hun kjenner ingen morsfølelse.

Morsmelk er en gripende roman om å leve under et autoritært styre og om veien mot frihet. Og det er en tankevekkende og usentimental historie om et mor-datter forhold.

Til toppen